FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Van tweede klasse naar vierde provinciale voor KVV Coxyde

Aan die prachtige Belgische kuststreek kan je een hele groundhoptour vastknopen. Een van de mooiere stops is het Henri Houtsaegerstadion van het voormalige KVV Coxyde; intussen het vernieuwde KV Koksijde Oostduinkerke.

Rustige start provinciaal

In 1932 opgericht sloot Voetbalvereeniging Coxyde zich in 1933 aan bij de Belgische voetbalbond en kreeg het – als bij toeval – stamnummer 1934 toegewezen. Jarenlang bleef het team in de provinciale reeksen spelen en kreeg het meer en meer gezelschap van de andere teams in de buurt. Denk maar aan Adinkerke, De Panne en de naaste buren van Oostduinkerke. Enkel tussen 1940 en 1942 staakte het team even de sportieve activiteiten en speelden ze niet mee in de competities.

Daarna pikten ze de draad weer op en gestaag wist de club zich op te werken naar de hogere en betere provinciale reeksen. Tot ze in 2008 kampioen speelden in de eerste provinciale reeks en voor het eerst in hun bestaan promotie wisten af te dwingen naar de nationale reeksen. In die vierde klasse zouden ze het maar een jaartje uithouden. Maar in tegenstelling tot de meeste promovendi degradeerden ze niet. Integendeel zelfs; onmiddellijk kampioen en promotie naar de derde klasse.

Van een hoge piek naar een diep dal

Een unieke periode was aangebroken en na de (noodzakelijke) verbouwingen aan hun stadion en zes jaar in de derde klasse, volgde een promotie naar de tweede klasse. Jammer genoeg duurde dat ook maar een jaartje, met degradatie tot gevolg. In de vernieuwde competitiestructuur werd KVV Coxyde in de eerste amateurafdeling geplaatst (het derde niveau). Maar na dat jaartje besloot KVVC niet meer aan te treden met een eerste elftal in de competitie.

Een sabbatical was het gevolg en in 2018 startte het team opnieuw in de vierde provinciale reeks. Twee jaartjes later volgde een nieuwe grote stap. KVV Coxyde ging een samenwerking aan met het naburige KVV Oostduinkerke. KV Koksijde Oostduinkerke was geboren; het stamnummer van KVVO werd gebruikt (al is die van KVVC volgens ons nog steeds actief bij de KBVB) en het nieuwe team nam haar plekje in het Henri Houtsaegerstadion in.

Een A team in de eerste provinciale (dank je wel, KVVO) en een B team in de vierde provinciale was het gevolg. Niet uitzonderlijk zou je zeggen, ware het niet dat in 2021 werd besloten het A team stop te zetten en enkel met het B team (het nieuwe A team dus) verder te gaan in de vierde provinciale. Op dit moment is KVKO nog steeds in de running om een eerste promotie te vieren. Op naar nieuwe topmomenten!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %