Aan de Belgische kust vlakbij de Franse grens, liggen een pak voetbalclubs op een zakdoek bij elkaar. Al zien we dat aantal mondjesmaat verminderen. KVV Oostduinkerke heeft recent enkele transformaties ondergaan en heeft buur KVV Coxyde opgeslorpt.

KVVO volgt voorbeeld van KVVC

Toen KVV Oostduinkerke in 1943 werd opgericht als Voetbalvereeniging Oostduinkerke was bij de buren van Koksijde VV Coxyde al negen jaar actief. De badplaats is ongetwijfeld meer bekend als trekpleister voor de folkloristische garnaalvissers te paard, maar er is meer te vinden. Decennialang speelden beide ploegen in de West-Vlaamse regionale reeksen.

Maar de start van het nieuwe millennium blies een nieuwe wind door de duinen. Terwijl KVV Coxyde naar de nationale reeksen promoveerde in 2008, volgden ook sportieve successen voor KVV Oostduinkerke. Zij wisten namelijk voor het eerste de eerste provinciale divisie te halen in 2011.

KVV Coxyde wist in de loop van de jaren nog verder door te stromen en ze haalden zelfs de tweede klasse in 2015. Jammer genoeg zou dat ook het startjaar betekenen van een heleboel veranderen. Een jaartje later waren ze al gedegradeerd naar de nieuw opgerichte eerste amateur (het derde niveau), maar daarna was het voorbij voor de ploeg. Althans voor even. Want na een ‘sabbatjaar’ (2017/2018) keerde de ploeg terug met een eerste elftal in vierde provinciale, het laagste niveau.

KVVO als moederkloek

KVV Oostduinkerke daarentegen wist zich te handhaven in die eerste provinciale reeks. De stabiele gezondheid van de ploeg en de verwoven geschiedenis van beide clubs zorgde er uiteindelijk voor dat na jaren van gesprekken en speculaties toch een samenwerking tot stand kwam. Geen officiële fusie, want KVV Coxyde had teveel schulden die het de buren van Oostduinkerke niet wilde opstapelen. Eerder verenigde krachten onder de nieuwe naam KV Koksijde Oostduinkerke. Het stamnummer van KVVO werd behouden, al verhuisde de ploeg wel naar het stadion van KVVC.

Maar corona hakte er stevig op in. In 2021 bleven slechts drie spelers van de A ploeg bij de vernieuwde club verbonden en werd de redelijke beslissing gemaakt om de eerste ploeg in eerste provinciale te schrappen en van de B ploeg in vierde provinciale de nieuwe A ploeg te maken. Er wordt nu vooral gemikt op de jeugd. En met de broertjes Vincent en Yannick Euvrard als voorbeelden, moet het zeker lukken hen snel terug te zien in de hogere reeksen!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.