Union op bezoek in het vernieuwde Bernabeu
Wat een opmars heeft deze club gemaakt de afgelopen jaren. Van een middenmoter in de 2. Bundesliga naar het kampioensbal. Wie is toch die andere club uit Berlijn? Waar in het westen van Berlijn geschermd werd met de naam ‘’Big City Club’’, lijkt het erop dat het gezellige clubje uit Kopenick aan het langste eind trekt. Union Berlin gaat voor het eerst in haar geschiedenis Champions League spelen. De club heeft een zeer ambitieuze transferperiode achter de rug. Uit de loting kwamen onder andere Real Madrid en Napoli uit de koker. Is dit te hoog gegrepen of kan Union echt potten breken?
Kleinduimpje
Afgelopen seizoen stond Union voor het eerst sinds 1970 weer eens bovenaan op het hoogste niveau. Destijds was het in de DDR-Oberliga, die het hoogtepunt van de Oost-Duitse voetbalpiramide vertegenwoordigde. Uiteindelijk wisten ze afgelopen seizoen een plaats in de top vier veilig te stellen, waardoor ze in het seizoen 2023/2024 voor de allereerste keer in de belangrijkste clubcompetitie van Europa zullen strijden.
Die Eisernen, een bijnaam die voortkomt uit de tijd waarin spelers ook arbeiders waren in de metaalindustrie en waar men tevens blauwe tenues droeg die op de arbeidersuitrusting leken, speelden jarenlang in de DDR Oberliga en waren eenmaal succesvol met de winst van de Oost-Duitse beker in 1968. Met de val van de muur begon ook de val van de club. In het seizoen 2000/2001 kon de club terugkeren in de 2. Bundesliga. In datzelfde seizoen werd de bekerfinale gehaald (verloren tegen Schalke) en mocht Union deelnemen aan de UEFA Cup. Tot 2009 pendelde de club tussen het 2e en 3e niveau. In 2009 werd promotie behaald en dit blijkt de start van iets moois te zijn.
Wir steigen auf
In het seizoen 2018/2019 promoveert de club naar de Bundesliga door in de play-offs VfB Stuttgart te verslaan. Een prachtige beloning voor de club die gered is met het bloed, zweet en tranen van de supporters. Want die trouwe supporters zorgden ervoor dat het stadion opgeknapt werd met 140.000 uur vrijwilligerswerk door zo’n 2500 supporters. 5000 supporters hebben bovendien een aandeel in het stadion. Dat is één van de redenen dat Union een zeer trouwe en fanatieke aanhang heeft. De club is van de supporters. De club is uniek geworden. Uniek door niet te veranderen. Rauw en klassiek.
In het tweede seizoen eindigt de club als 7e, wat recht geeft op een ticket voor de conference League. Hierin spelen ze in de groepsfase onder andere tegen Feyenoord. Een jaar later eindigen ze zelfs als 5e en zo wordt een plekje in de Europa League veilig gesteld. Union schakelt Ajax uit, maar strandt in de volgende ronde bij de Belgische Union.
Transferhammer
Maar dit seizoen dus Champions League. Een spannend hoofdstuk in het sprookjesboek van Union Berlin. Speciaal hiervoor heeft Union een zwart-gouden uittenue laten ontwikkelen. Zoals eerdere seizoenen laat de club zich niet gek maken en wordt er niet met de euro’s gestrooid. Wel worden er enkele mooie aanwinsten naar Kopenick gehaald.
Wat te denken van Leonardo Bonucci die vanuit Turijn werd gehaald? De aanvoerder van het Italiaanse nationale team moet voor de nodige ervaring zorgen in de defensie van Union. De Ivoriaan Fofana werd bij Chelsea opgepikt en mag zich op huurbasis gaan bewijzen. Lucas Tousard, die bij Olympique Lyon al de nodige Champions League ervaring opdeed werd opgepikt bij rivaal Hertha BSC. Kevin Volland zal in de spits de nodige ervaring meebrengen. Voorlopig is het cultheld Kevin Behrens die de goaltjesdief is.
Maar misschien wel één van de meest bijzondere transfers is die van Duits international Robin Gosens. Zo lijkt het alsof Union klaar is voor de Europese campagne.
Komende woensdag om 18:45 zal de club aan de aftrap staan in het vernieuwde Bernabeu. Je kan het slechter treffen om je debuut te maken in de Europese top.
Ongeacht de uitslag zal et weer een mooi feest zijn voor de trouwe aanhang. Een kleine 5000 kunnen officieel mee naar Madrid, maar zoals vaker te zijn bij Duitse clubs zullen er vast meer aanwezig zijn.