Menig groundhop hart ging sneller slaan toen Union Berlin op 27 mei van dit jaar promoveerde naar de Bundesliga. De traditionsverein die bekend staat om het verzet tegen het Oost Duitse regime en de laatste vijftien jaar twee keer door supporters van een faillissement werd gered heeft een heerlijke cultstatus opgebouwd. Het bezoek van die Eisernen aan de BayArena in Leverkusen is voor ons een mooie gelegenheid Union en haar fans in actie te zien.

Union Berlin

Waar veel stadions bekend staan om hun locatie op een industrieterrein of in een woonwijk ligt de BayArena eigenlijk in geen van beiden. De smalle infrastructuur van een woonwijk met kleine bedrijven en wat huizen erlangs. Op een enkele kroeg, met de toepasselijke naam ‘Stadionecke’ en een MacDonalds na is er weinig te beleven rondom het stadion.

Er is reguliere kaartverkoop en wij sluiten aan om onze online bestelde tickets op te halen. 42 Euro voor kaarten in het vak naast het uitvak. In de hoop dat de vraag naar kaarten van Union supporters groter zou zijn dan de 2.500 plekken die het uitvak telt en we in een soort vergroot uitvak terecht komen.

In de rijen om naar binnen te gaan blijkt dat deze hoop op waarheid berust. Slechts een enkel Leverkusen shirt of sjaal valt op tussen de tientallen Union shirts. Als we vak F4 oplopen blijkt het inderdaad om honderden los reizende Union Berlin supporters te gaan. Bier, worst en patat wordt aan de lopende band genuttigd. Ook vocaal zijn de gasten al ruim van te voren de baas. Achter de goal staan tientallen losse uitsupporters en met de lange zijde erbij schat ik het aantal Union supporters op een kleine 4.000. Vrijwel allemaal in het rood gehuld en vrijwel allemaal vocaal actief.

https://twitter.com/larsjesse94/status/1175697021505888257?s=21

Nord Kurve

De support van Leverkusen valt tegen. De Nord Kurve is niet volledig vol en alleen de eerste ring is actief. Tijdens de eerste helft showen ze een spandoek met als tekst (vertaald): “Schijt op stadionverboden. Wij buigen niet!”. Verder steken ze hun mening over de VAR niet onder stoelen of banken. Zowel bij de afgekeurde goal als bij de rode kaart voor Union zingen beide supportersgroepen samen “ Scheiss FB.” Verder is het Union dat bepaalt. Vooral de laatste minuten zijn indrukwekkend. Minutenlang bezingen de 4.000 hun liefde voor hun club. “FC Union, unsere Liebe, unsere Mannschaft, unser Stolz, unser Verein, Union Berlin, Union Berlin.”

Wedstrijd

De support van Union Berlin is overigens het enige hoogtepunt van de zaterdag. Leverkusen komt op het veld geen seconde echt in de problemen en wint zakelijk met 2-0. Een mooie groundhop, mits er een goed uitvak is. Een uitvak dat we zaterdag nog hoorden toen we tien minuten na de wedstrijd al honderden meters van het stadion waren. Hopen dat deze heerlijke cult club nog menig uitvak laat trillen.

 

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.