Voetbal in Frankrijk

Supporters verbannen, discrimineren mag

Rani Assaf, de eigenaar en president van Nîmes Olympique, weigert al tijden de de fanatieke supporters van Nîmes binnen te laten. Hij sloot hun tribune achter het doel en bij de andere tribunes worden ze geweigerd voor de poort. Discrimineren mag blijkbaar in Nîmes.

Als hoofdaandeelhouder heeft Rani Assaf meer dan genoeg macht in Nîmes. Hij bezit bijvoorbeeld ook het stadion. Waar is het fout gegaan binnen de club? Voor de supporters is het al maandenlang duidelijk: ‘Assaf, casse toi!’

Gladiators

Gladiators Nîmes, de harde kern, neemt in Stade des Costières plaats op de Pesage Est (oosttribune). In goede en slechte tijden staan ze daar achter het doel en ook de uitvakken in Frankrijk worden gevuld door deze groep als hun club speelt. Deze video laat de fanatieke groep in betere tijden zien.

Sinds 1991 bestaat Gladiators Nîmes, ook wel GN91. De tijd vlak voor het 30-jarige bestaan is niet erg feestelijk. De supporters uiten hun onder andere onvrede over de dure toegangsprijzen na de degradatie en het feit dat de solidariteit met de supporters ver te zoeken is.

Assaf geeft hier niets om, hij wil de ultras liever het stadion uit hebben. Zo stopte hij eens de kaartverkoop toen er nog 400 kaarten over waren en werden de seizoenkaarten van supporters stopgezet. Hij beperkt de kaartverkoop voor hun tribune, zodat er minder supporters kunnen plaatsnemen. 

Boycot in augustus 2021 vanwege de hoge toegangsprijzen.

Hij gaat verder met het proberen weg te pesten van de groep. Op de parkeerplaats voorafgaand de wedstrijd tegen Marseille werden supporters getrakteerd op traangas en politiegeweld. Binnen de directie van de club is er niemand die het voor de groep opneemt. Bij de ingang werd het beveiligingssysteem versterkt en werden er zelfs speurhonden ingezet.

In het stadion waren protestdoeken te zien die gericht waren tegen de eigenaar. Voor wie twijfelde of de oorlog al was verklaard: het was de groep alsnog gelukt om vuurwerk mee naar binnen te nemen en op die manier lieten ze zien dat zij fel tegen de eigenaar zijn.

Tribune gesloten

Er zijn veel eigenaren die zich niet geliefd maken bij een club, maar Assaf gaat een stapje verder: hij besluit de Pesage Est te sluiten. De groep supporters zit uiteraard niet stil en komt met reacties. Regelmatig staan er berichten op hun Facebookpagina met statements. Ook zijn ze meerdere keren samengekomen in de stad om te protesteren tegen Assaf.

Zolang hun tribune gesloten is, boycot de groep de thuiswedstrijden van Nîmes. Maanden later daalt het gemiddelde toeschouwersaantal van de club naar een dieptepunt. Van de duizenden supporters is weinig meer over, een aantal van zo’n 1.800 aanwezigen is het nieuwe normaal. Toen alles nog koek en ei was in Nîmes, schreven we dit artikel over de club.

Renaud Ripart, een jongen uit de stad die jarenlang voor de club heeft gespeeld (tot 2021), liet via Twitter weten de supporters de steunen. Over de dreigende situatie met politie in het stadion schreef hij: ‘Het zijn supporters en geen criminelen. Zulke dingen horen niet plaats te vinden in het stadion. Jullie (Gladiators) zijn onze kracht en wij zijn met jullie!’

Gladiators Nîmes geeft in een bericht aan de sluiting niet te pikken en dat zij het respect missen. Ze gaan echter nog wel naar uitwedstrijden, omdat Assaf daarover weinig te zeggen heeft. Deze stadions zijn namelijk niet zijn eigendom en dus zien we de vlag van Gladiators Nîmes wel in andere Franse stadions.

Veel Fransen zijn op de hoogte van de situatie in Nîmes en hierdoor zien we verschillende steunbetuigingen bij de thuisclub als Nîmes op bezoek komt. Het maakt niet uit voor welke club je bent: als je dezelfde passie deelt, dan kunnen de andere supporters zich goed voorstellen wat de aanhang van Nîmes nu moet doorstaan. De harde kern van Grenoble liet onlangs een banner zien met de tekst: ‘Assaf, zonder supporters is jouw clubs niets!’. Ook supporters van Le Havre betuigden hun steun.


30-jarig bestaan

Tussen alle ellende door vierde de groep afgelopen zomer nog wel haar 30e verjaardag bij de Arena van Nîmes. Wat mooie beelden in een ellendige tijd:

Assaf houdt niet op

In september, bij de wedstrijd tegen Bastia dit seizoen, besloot de harde kern plaats te gaan nemen op de zuidtribune. Doeken, vlakken en trommels van de groep zijn verboden, maar de voorzitter van de groep geeft aan dat de club niet eens het recht heeft om dit te verbieden,  omdat dit in het reglement van de Franse voetbalbond is opgesteld.

Hij geeft aan dat de groep er is om het team te steunen en dat ze ondanks de verstandhouding met Assaf geen beledigende teksten zullen roepen. De groep staat tussen de andere supporters voor de ingang van de tribune. Helaas laat Assaf zien niets te geven om de wet en besluit hij iedereen die wat te maken heeft met de Gladiators te weren. Je leest het goed, dit is pure discriminatie. Zijn wens om de groep te verbannen is nog steeds aan de gang.

Gladiators Nîmes heeft met pijn in het hart haar eigen club aangeklaagd, maar geeft aan dat de discriminerende acties van Assaf niet ongestraft kunnen blijven. Tot dusver is dit een conflict dat inmiddels al zeker twee jaar loopt en nog zeker niet afgelopen is..

Deze week is er in Stade des Costières een bijeenkomst georganiseerd waarin supporters in gesprek konden gaan met Assaf. Na drie uur werd hier geen overeenstemming bereikt. Eén supporter gaf aan: ‘Na enkele minuten hebben we al het bewijs van hoe incompetent je bent. Je hebt de liefde die de mensen voor de club hebben vernietigd’. Als je geen Frans spreekt is de video moeilijk te volgen, maar de sfeer kan je voelen:

Einde Costières in zicht

Er zijn nog slechts enkele wedstrijden in Stade des Costières. Ergens zijn de woorden richting Assaf binnengekomen, want hij kwam zowaar met wat nieuws: de harde kern mocht tegen Paris FC plaatsnemen op de lange zijde. Twee weken later werd de tribune van hen alsnog geopend, wat betekende dat zij de laatste twee thuiswedstrijden weer op hun eigen plek konden staan. Tegen Amiens leverde dat de volgende beelden op:

Maar Assaf zou Assaf niet zijn als er niets raars zou gebeuren. Op 5 november is de laatste wedstrijd in het stadion. Je zou denken dat dit een mooi moment is om af te sluiten voor een vol stadion. In plaats van goedkopere kinderkaarten of aanbiedingen, zijn de tickets zonder reden duurder geworden. Een kaart achter het doel kost ineens 12€.

En om het helemaal af te maken: hij heeft de verkoop beperkt tot een gelimiteerd aantal plaatsen. Op de tribune van Gladiators Nimes mogen slechts 1.000 mensen plaatsnemen. Deze kaarten zijn inmiddels natuurlijk allemaal al verkocht. Assaf weet hoe je een feest moet verpesten..

Hij wil de supporters graag verbannen, maar er zijn veel meer mensen die hem zouden willen verbannen. Bijzonder is dat Assaf vroeger lid is geweest van de Virage Auteuil van PSG. Voor ons lijkt er maar één goede oplossing: Assaf, pak je spullen en laat de club over aan iemand die er echt om geeft.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %