Wekelijks zoeken tientallen zo niet honderden voetbalsupporters de ultieme voetbalbeleving in het buitenland. Sommige als groundhopper door elke keer een andere club en stadion te bezoeken en anderen hebben gevonden wat ze zochten. Zij zijn supporter geworden van een buitenlandse club. Maar hoe zit het met buitenlanders die hun hart verpand hebben aan een Nederlandse club? Hoe hebben zij hun club gevonden? Wat maakt die club zo bijzonder en hoe vaak gaan ze dan naar een wedstrijd? Het antwoord op deze vragen ga je lezen in de rubriek; Support vanuit het buitenland. Ditmaal is Ken uit Aberdeen aan het woord. Ken is al tien jaar supporter van MVV en heeft al heel wat avonturen beleefd.

Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Ik ben Ken Morton, 46 jaar oud en ik woon in Aberdeen, Schotland. Vanaf 2009 ben ik supporter van MVV Maastricht. Dit jaar is dat dus alweer het tiende seizoen.

Hoe ben je in aanraking gekomen met MVV en wanneer was je eerste wedstrijd?

Mijn eerste wedstrijd was voor de competitie in 2009 tegen Omniworld ’09, het huidige Almere City. We wonnen die wedstrijd met 1-0 door een goal van Daniel Gomez. Deze wedstrijd bezocht ik dankzij vrienden die in België wonen en supporter zijn van STVV (Sint-Truiden). Ik zou dat weekend overkomen. Zij lieten weten dat ze op vrijdag naar Maastricht gingen met de vraag of ik mee wilde. Ik had wel eens eerder van MVV gehoord, van een Europees voetbalboek dat in 1992 verscheen. Die avond heb ik veel supporters ontmoet, veel bier gedronken en MVV won ook nog. Een zeldzame gelegenheid.

Had je na deze wedstrijd het gevoel dat dit de club is voor jou? Wat maakt MVV zo speciaal?

Ik heb erg van mijn bezoek genoten en toen ik thuis kwam heb ik direct mijn volgende tripje gepland. Het werd een uitwedstrijd tegen FC Eindhoven in februari 2010. Leuke bijkomstigheid was dat MVV toen de periodetitel kon winnen. Het was tevens de dag dat ik mijn eigen vlag meenam naar het stadion. Deze gaat nu iedere keer mee als ik een wedstrijd van MVV bezoek. Er reisden tweeduizend supporters mee vanuit het zuiden naar Eindhoven en in een saaie wedstrijd werd het 0 – 0, typisch MVV.

Het gelijke spel volstond echter wel om de periode te winnen en het grote feest wat losbrak terug in Maastricht was vergelijkbaar met die van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ik heb nog nooit zoveel passie en plezier gezien bij supporters en dat was zeker het moment dat ik me realiseerde dat dit juiste club voor mij was. Dennis Bergkamp zei ooit “als je supporter wordt van een voetbalclub, doe je dat niet vanwege de titels of de historie, je wordt supporter omdat je jezelf er bij thuis voelt”.

Hoe vaak bezoek je wedstrijden tijdens een seizoen? Zijn dit altijd thuiswedstrijden of ga je ook weleens naar een uitwedstrijd?

Het varieert een beetje hoe vaak ik ze zie spelen per seizoen. Het hangt ook af van vluchttijden en financiële mogelijkheden. Mijn record is negen keer in één seizoen (2015-2016). Ik kan de vlucht pakken van Aberdeen naar Amsterdam met KLM maar dat is de duurste optie plus dat ik dan nog eens drie tot vier uren in de trein moet zitten naar Maastricht. Een andere optie is de vlucht van Edinburgh naar Eindhoven met Ryanair. Deze is weliswaar goedkoper maar ik moet dan wel vanuit Aberdeen naar Edingburgh. Dit is ook een rit van ongeveer drie uur.

Het kost dus heel veel moeite om mijn MVV’ke te zien spelen en zodoende ben ik in 2011 een campagne gestart om een rechtstreekse vlucht van Aberdeen naar Maastricht Airport af te dwingen. Ik heb zowel Ryanair als Easyjet aangeschreven en van beide kreeg ik het antwoord dat dat helaas niet mogelijk was.

De afgelopen jaren heb ik heel wat wedstrijden van MVV gezien. Zowel uit- als thuiswedstrijden. Ik ben met MVV naar Sparta, NEC, RKC, Eindhoven, Fortuna Sittard, R*da JC, Telstar, VVV, Dordrecht, Oss, Emmen en zelfs nog naar het verloren AGOVV en Veendam geweest.

 

Bezoek je MVV alleen of met vrienden en/ of familie?

Meestal ga ik alleen maar soms neem ik ook anderen uit Schotland mee die nieuwsgierig zijn geworden na mijn vele verhalen over de club. Om een beter beeld te hebben van het voetbal in een ander land en mijn verhalen gaan ze dan mee. Anderzijds ga ik ook weleens naar vrienden die elders in Nederland, Duitsland en België wonen en zodoende ga ik ook wel naar andere wedstrijden.

Wat vind je van de kwaliteit van het voetbal in Nederland?

Niet zo heel goed, maar ik denk dat het voetbal in zijn algemeenheid is verslechterd de afgelopen twintig jaar. In dat opzicht is Nederland vergelijkbaar met andere landen, ook Schotland. De introductie van teveel buitenlandse spelers zorgt ervoor dat jeugdspelers veel minder de kans krijgen om in het eerste elftal te voetballen. Uiteindelijk draagt dit ook weer bij aan de achteruitgang van de nationale elftallen. Voortzetting van het jeugdbeleid is van vitaal belang voor de toekomst. De terugloop van toeschouwersaantallen is niet vanwege de kwaliteit van het voetbal maar vanwege de druk van de lokale driehoek. In mijn optiek zorgt dit niet altijd voor een goede supporterservaring. Dit is overigens niet alleen in Nederland het geval. Ik heb in veel landen voetbal gezien en bij de meeste is het een vergelijkbare situatie.

De laatste derby tegen Roda werd met 2 – 0 gewonnen. Ben je ooit bij de derby geweest? Kun je iets over je ervaringen vertellen?

Ik was bij de wedstrijd afgelopen november maar de provocaties van de politie en alle stadionregels en beperkingen maakte het moeilijk om er een mooie derbysfeer van te maken. Als je het mij vraagt wordt het plezier in het voetbal op die manier de nek omgedraaid. In het seizoen 2015-2016 ben ik bij beide derby’s tussen MVV en R*da geweest. Toen was de sfeer heel anders. Je voelde de beladenheid en dat is zoals het hoort te zijn. Supporters waren elkaar van beide kanten continu aan het uitdagen, pyro, tifo, rookbommen en een hele goede wedstrijd die we uiteraard met 3-1 wonnen. Voor mezelf zie ik deze wedstrijd als mijn mooiste ervaring bij MVV.

Twee redacteuren waren ook bij deze wedstrijd aanwezig en maakten een gave foto reportage (KLIK!).

 

Wat vind je de beste speler van MVV? Heb je ook een beste speler aller tijden? Wie is dit en waarom?

Er zijn veel beroemde spelers die het rode en witte shirt sierden; Willy Brokamp, Cees Schapendonk of Jo Bonfere die ik helaas niet meer in levende lijve heb kunnen zien. Er zijn veel bekende spelers die bij MVV hebben gespeeld maar zo hoog schat ik de huidige selectie niet in. Sinds ik supporter ben zou ik Ruud Boffin, Bryan Smeets, Nick Kuipers, Sven Braken en Thomas Verheydt willen benoemen.

Hoe volg je de club in Schotland? Versta je inmiddels Nederlands of check je alleen de uitslagen?

In 2009 sprak ik geen woord Nederlands, maar door de jaren heb ik hier en daar wat opgepikt. Zodoende versta ik wel wat er wordt gezegd. Aangezien iedereen Engels tegen mij praat, is het Nederlands spreken wel iets waar ik mee worstel. Wat verder ingewikkeld is als ik in Maastricht ben is wanneer de mensen overgaan in het lokale dialect wat heel moeilijk is om te volgen. Op een vrijdagavond luister ik naar een lokaal radiostation met een paar biertjes. Verder heb ik de push berichten op mijn telefoon en volg ik de wedstrijd via Twitter. De meeste vrienden op mijn Facebook komen uit Maastricht zodoende is het makkelijk om het laatste nieuws te volgen of foto’s en video’s te zien.

Wat vinden andere mensen in Aberdeen van je merkwaardige clubvoorkeur?

Die denken dat ik een beetje gestoord ben. De meeste zouden een grote club als Barcelona, Ajax, Bayern München leuk vinden maar wat moet ik nou bij een ploeg uit de Nederlandse Eerste Divisie? Hahaha…. de mensen snappen het niet en het is soms moeilijk uit te leggen, maar ik vertrouw op mijn instinct en ga op mijn gevoel af. Zoals Bergkamp het zei voel ik me thuis in Maastricht. Ik vind het leuk om het ongeloof op hun gezichten te zien als ik ze mijn MVV tattoos laat zien. Ik was in Argentinië waar ik Boca Juniors bezocht. Hier heb ik een Nederlander uit Groningen ontmoet.

We spraken een poosje toen ik hem vertelde over mijn liefde voor MVV. Hij dacht dat ik een geintje maakte dus ik liet hem mijn tattoo’s zien toen zijn mond tot op de grond openviel. Het was een grappig moment en hij kon het maar amper geloven. Dit moet ik thuis tegen mijn vrienden vertellen zei hij. Voor hem was het meer bijzonder dan Boca te zien spelen haha…

Heb je in Schotland ook een favoriete club? Welke en zijn er overeenkomsten met MVV?

Mensen denken dat ik supporter ben van Aberdeen omdat ik er woon maar nee, ik ben niet geheel normaal en ben supporter van Ross County. Een kleine club uit een klein dorp, Dingwall genoemd, maar wel koploper in de Championship. Het tweede niveau in Schotland. Het probleem om supporter van deze club te zijn is dat ze 186 kilometer verderop spelen. Ik bezoek ze daarom niet al te vaak.

Het grootste deel van mijn tijd wordt doorgebracht als secretaris van een Highland League-club genaamd Formartine United. Ze spelen op het vierde niveau van het Schotse voetbal en ze spelen ook in rood en wit, dus dit lijkt erg op MVV.

Wil je verder nog iets kwijt aan onze volgers? 

Als ik de wedstrijden bijwoon, zie ik de lachende gezichten als we winnen en het vervult me ​​met veel geluk omdat het niet vaak gebeurt. Ik ben veel verschillende mensen tegengekomen, heb de afgelopen 10 jaar veel vrienden gemaakt en ben in veel gekke situaties terechtgekomen.

Als tweede baan bezorgde ik pizza’s om mijn reizen te betalen en ik heb mijn fiets ooit verkocht om het geld bij elkaar te krijgen voor een vlucht. Verder ben ik verschenen op de Poolse tv, Belgische websites, een Servische krant die sprak over mijn passie voor MVV en ik reisde in 2011 alleen naar Sittard om eenmaal ter plaatse te zien dat de wedstrijd werd afgelast vanwege sneeuw op het veld.

Het meest bizarre bezoek was in september van 2013 tijdens de thuiswedstrijd tegen Almere City. Ik had de club in de dagen voor de wedstrijd gemaild of ik een presentatie kon geven aan MVV met een fles Schotse whisky om het 110-jarig jubileum van de club te vieren. De dag voor de wedstrijd e-mailde de club me om te zeggen dat ik één uur voor de aftrap naar de belangrijkste zakenclub moest komen, maar legde niet uit wat er zou gebeuren.

Toen ik aankwam, was het een verrassing toen ik werd behandeld als royalty. Gekleed in mijn Schotse kilt liep ik naar het veld met de voorzitter en voor 5000 mensen overhandigde ik de de whisky aan de club. Dit leverde veel media-aandacht op. Er kwam een artikel in het lokale dagblad De Limburger en uiteindelijk ook nog tv- en radio-interviews. Het was een geweldige dag want we wonnen met 2-1 en ik zal nooit de vrijgevigheid van alle inwoners van Maastricht vergeten. Ik hoop op nog veel meer plezier en avonturen in de aankomende 10 jaar.

Voor de mensen die mij willen volgen op Twitter: @mvvschotland

Dit is een verhaal uit de serie Support vanuit het buitenland. Klik hier voor alle verhalen van de serie.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.