Wekelijks zoeken tientallen zo niet honderden voetbalsupporters de ultieme voetbalbeleving in het buitenland. Sommige als groundhopper door elke keer een andere club en stadion te bezoeken en andere hebben gevonden wat ze zochten. Zij zijn supporter geworden van een buitenlandse club. Maar hoe zit het met buitenlanders die hun hart verpand hebben aan een Nederlandse club? Hoe hebben zij hun club gevonden? Wat maakt die club zo bijzonder en hoe vaak gaan ze dan naar een wedstrijd? Het antwoord op deze vragen ga je lezen in de rubriek; Support vanuit het buitenland.

Deze keer is Stuart Humphries aan het woord. Stuart is Schots en maakt veel vrienden in en om Zwolle.

Stel jezelf eens voor: Wie ben je?

Hallo! Ik ben Stuart en ik woon in Glasgow. Ik ben een van de oprichtende leden van de Glasgow PEC Zwolle Supporters Club (@GlasgowZwolle).

Hoe kwam je in aanraking met PEC Zwolle en wanneer was je eerste wedstrijd?

Ik kreeg voor het eerst interesse in de Blauwvingers in 2012 toen ik mijn vriend Jorik in Nieuw-Zeeland ontmoette. Hij vertelde me alles over de club en we begonnen overal in Nieuw-Zeeland stickers van FC Zwolle te plakken. Ik geloof dat we er zelf een in het Wellington Phoenix-stadion hebben geplakt. Sindsdien heb ik altijd naar hun resultaten gezocht voordat ik de supportersclub in 2017 startte.

Onze eerste wedstrijd in Nederland was tegen Heracles in het Mac3Park Stadium. Na een nachtje zuipen in Amsterdam reisden we naar Zwolle en startten we onze pre-match warming-up bij Sally O’Briens. De wedstrijd zelf was geweldig. We hadden kaartjes voor vak Noord en de sfeer was ongelooflijk!  Youness Mokhtar scoorde een vroege goal, voordat Heracles in de tweede helft gelijkmaakte. Vlak voor tijd scoorde Mokhtar zijn tweede en tevens winnende doelpunt. Het stadion ontplofte.

We gingen daarna naar het supportershome en ontmoetten daar zoveel geweldige mensen. De club was heel gastvrij en we hebben zelfs Joost Broerse leren kennen, wat geweldig was!

Was dit ook het moment waarop je dacht: dit is mijn club!

Dit moet tijdens de rust van de wedstrijd tegen Heracles geweest zijn. Door naar het supportershome te gaan en met zoveel fans te praten, realiseerden we ons dat dit een speciale club is. We namen een vlag van onze club mee naar binnen en we kregen een geweldige ontvangst! Vanaf dat moment dachten we allemaal Zwolle Till We Die!

Ik had ook het genoegen om te spelen in het voetbaltoernooi van de zomer met de PEC Zwolle Supportersclub. Ik speelde voor het clubteam van de supporters en ondanks mijn kater lukte het me zelfs om een aantal doelpunten te scoren. Ik vind de Supporters Club echt geweldig!

Hoe vaak zie je Zwolle in het stadion voetballen gedurende een seizoen? Zijn dit alleen thuiswedstrijden of ga je ook weleens naar een uitwedstrijd?

We proberen een paar keer per seizoen te gaan. De volgende keer dat we gaan is in december. Zwolle speelt dan tegen Ajax. Dat wordt echt geweldig en ik hoop op een herhaling van de bekerfinale 2015! Tot nu toe zijn we alleen naar de thuiswedstrijden geweest, maar we zouden ook graag eens een uitwedstrijd plannen. Ik heb altijd al een reis naar De Kuip gewild of naar Utrecht om onze vriend Joost in actie te zien!

Ben je ooit naar de derby tegen Go Ahead Eagles geweest? Wat zijn je gevoelens bij deze wedstrijd?

Nee, nog nooit. Go Ahead is gedegradeerd voordat wij de eerste keer een wedstrijd bezochten. Ik denk niet dat ze snel terug zullen keren naar de Eredivisie. Maar het lijkt me geweldig om Zwolle de Eagles te zien verslaan!

Zwolle bereikte tweemaal de bekerfinale. Was je daar ook bij? Wat kun je hierover vertellen?

Ik heb de wedstrijd hier in Schotland gevolgd. Helaas was ik niet in staat om daar zelf aanwezig te zijn. We kregen de beker de vorige keer dat we in Zwolle waren te zien en hij was prachtig! Om in de finale met 5-1 te winnen is echt ongelofelijk, en dat het tegen Ajax is, is nog beter!

Ga je alleen of met familie en / of vrienden?

De volgende keer gaan we met zijn achten. We zijn altijd op zoek om de Supporters Club uit te breiden en verwelkomen alle fans van PEC Zwolle. We hebben ook heel wat vrienden gemaakt in Zwolle, waaronder ook onze vriend Jelle die ons heeft geïntroduceerd voor deze serie.

Wat vind je van het niveau in onze Eredivisie?

Het is een heel andere speelstijl dan hier in Schotland. De ruimte wordt zoveel intelligenter gebruikt en de lange bal is echt een laatste redmiddel. Ik heb een ​​paar Zwollenaaren meegenomen naar een wedstrijd van Partick Thistle tegen Aberdeen en ze waren behoorlijk geschrokken van het getoonde voetbal! Het is geweldig om verschillende supportersculturen en speelstijlen in het voetbal te zien. Ik zou kunnen wennen om wekelijks naar Eredivisievoetbal te gaan kijken!

Wie is de beste speler van Zwolle naar jouw mening? Heb je een favoriet aller tijden? Wie is dit en waarom?

We vonden Ryan Thomas echt goed toen we gingen. Hij dicteerde het spel en is echt een intelligente voetballer. Helaas verhuisde hij in de zomer naar PSV en kreeg hij een gruwelijke blessure. Herstel snel Ryan! Sepp van den Berg vind ik echt een groot talent. Ik ben erg onder de indruk van wat hij kan en hoe hij zich ontwikkeld. Om op je zestiende je debuut te maken is echt heel knap helemaal als ik denk aan wat ik deed toen ik zo oud was.

Hoe volg je PEC als je thuis in Glasgow bent? Versta je Nederlands of zijn het alleen de uitslagen?

We volgen de resultaten en proberen zoveel mogelijk wedstrijden op tv te kijken. We zijn behoorlijk actief op Twitter en ik probeer tijdens de wedstrijd zoveel mogelijk fans te volgen. Zij kunnen je meer vertellen over de wedstrijd dan welke andere website dan ook. Ons Nederlanders verbeterd langzaam en we verstaan steeds meer. Helaas is het dit seizoen minder ”mooi” en meer “poep” geweest.

Wat vinden de andere mensen thuis over jouw clubvoorkeur?

Ze vinden het interessant. Als je het over het Nederlandse voetbal hebt, denken mensen aan het Rangers-team in de vroegen jaren ’90 met Bert Konterman en Michael Mols. Mensen hebben alleen de neiging om Feyenoord, Ajax en PSV te kennen, dus het is goed om mensen iets te leren over een echte club!

Heb je in Schotland ook een favoriete club?  Welke en wat zijn er overeenkomsten met Zwolle?

Onze supportersclub bestaat uit fans van verschillende teams. We hebben een Aberdeen-fan, een Celtic-fan, een paar Rangers-fans en een fan van Dundee United. Als fans van rivaliserende teams betekende dit dat we samen nooit live voetbal zouden kunnen gaan zien. Maar door het supporten van PEC Zwolle betekent het dat we onze verschillen opzij kunnen zetten en achter hetzelfde team kunnen gaan staan. Iets wat nooit gaat gebeuren als we naar het Schotse voetbal kijken!

Is er nog iets wat je kwijt wilt aan onze volgers?

Volg ons op Twitter. En we zien je graag in december voor een biertje in het supportershome!

Forza Zwolle!

Dit is een artikel uit de serie Support vanuit het buitenland. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.