Interviews

Support vanuit het buitenland #1: Seamus Girvan uit Belfast

Wekelijks zoeken tientallen zo niet honderden voetbalsupporters de ultieme voetbalbeleving in het buitenland. Sommige als groundhopper door elke keer een andere club en stadion te bezoeken en andere hebben gevonden wat ze zochten. Zij zijn supporter geworden van een buitenlandse club. Maar hoe zit het met buitenlanders die hun hart verpand hebben aan een Nederlandse club? Hoe hebben zij hun club gevonden? Wat maakt die club zo bijzonder en hoe vaak gaan ze dan naar een wedstrijd? Het antwoord op deze vragen ga je lezen in de rubriek; Support vanuit het buitenland.

We trappen af met Seamus Girvan. Seamus is hartstochtelijk supporter van SC Cambuur en heeft zelfs tattoos van zijn geel/blauwe liefde.

Stel jezelf eens voor: Wie ben je?

Hallo, ik ben Seamus Girvan. Ik ben een 21-jarige universiteitsstudent in Belfast aan de Queens University Belfast. Ik woonde in 2017 in Leeuwarden, toen ik communicatie studeerde aan de NHL universiteit voor een uitwisselingsprogramma. Tijdens mijn verblijf ben ik gaan voetballen voor LAC Frisia en werd ik ook supporter van Cambuur.

Hoe kwam je in aanraking met Cambuur en wanneer was je eerste wedstrijd?

Op mijn eerste dag in Leeuwarden vroeg ik de lokale taxichauffeur wat de lokale profclub in de stad was. Hij zei SC Cambuur en ik kwam erachter dat het stadion letterlijk vijf minuten van mijn huis verwijderd was. Ik zag dat ze dat weekend thuis tegen Dordrecht speelden, dus ging ik. De fans hoorden mijn accent en gezien ik uit Belfast kom begonnen ze “Will Griggs on fire” te zingen. Dat was erg gastvrij. Cambuur won met 3-0. Het was een geweldige avond en wedstrijd!

Was dit ook het moment waarop je dacht: dit is mijn club!

Dat gevoel had ik pas toen Cambuur de play-offs voor promotie in mei 2017 haalde. Ik kreeg het voor elkaar om kaartjes te kopen voor de thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht. Eerlijk gezegd was dat een van de meest trieste dagen in het voetbal voor mij. We verloren op het laatste moment. Ondanks dat de supporters teleurgesteld waren in het resultaat, heerste er een soort van saamhorigheid en vooral motivatie voor het volgende seizoen. Dat is niet bij veel clubs te vinden.

Hoe vaak zie je Cambuur in het stadion voetballen gedurende een seizoen? Zijn dit alleen thuiswedstrijden of ga je ook weleens naar een uitwedstrijd?

Het liefst verhuis ik naar Leeuwarden, maar het is lastig om hier een baan te vinden. Waarschijnlijk ga ik naar twee à drie thuiswedstrijden per jaar. Als we tegen DKV (SC Heerenveen) spelen, zal ik er sowieso bij zijn.

Ga je alleen of met familie en/ of vrienden?

Aan mijn tijd in Leeuwarden heb ik veel vrienden over gehouden. Meestal ga ik met vrienden die ik heb leren kennen bij LAC Frisa. Ook reis ik soms met vrienden uit Belfast naar Cambuur. Puur omdat zij door mijn verhalen enthousiast zijn geworden over deze prachtige club. De laatste keer ging ik met vier vrienden uit Belfast naar een wedstrijd van Cambuur.

Wat vind je van het niveau in onze Eerste Divisie?

Het niveau is gemiddeld. Cambuur bouwt mooi van achteren op en laat de backs vaak hoog opkomen. Daarnaast is het tempo in Nederland wat hoger dan in Ierland. In Belfast is het voetbal veel meer agressiever en fysieker, terwijl in Nederland het een stuk technischer is.

Wie is Cambuur zijn beste speler en heb je ook een beste speler aller tijden? Wie is dat en waarom?

Toen ik in Nederland woonde, was mijn favoriete speler Jamiro Monteiro. Ik noem hem ook wel de ‘Nederlandse Kanté. Hij werkt hard, geeft veel pressie, goede passing en heeft ook nog eens scorend vermogen. Ik denk dat een club in Engeland hem op zal pikken als hij zo doorgaat bij Metz.

Hoe volg je Cambuur als je thuis in Belfast bent? Versta je Nederlands of zijn het alleen de uitslagen?

Het is makkelijk om Cambuur te volgen. Online druk ik gewoon op de vertaalknop en dan kan ik alles lezen. Ik kijk ook elke maandag naar het Keuken Kampioen Divisie YouTube-kanaal en blijf zo op de hoogte van alle hoogtepunten van Cambuur en alle andere wedstrijden.

Wat vinden de mensen thuis over jouw clubvoorkeur?

Ze zijn erg geïnteresseerd omdat ze normaal niet verder kijken dan Ajax of Feyenoord. Ze vinden het mooi dat ik mijn liefde gevonden heb gevonden in een gebied dat niet veel mensen kennen. En daardoor ontzettend toffe vriendschappen heb opgebouwd. Ze weten dat het niveau en de toeschouwersaantallen hier veel hoger liggen dan in Nood-Ierland. Ze vinden het altijd leuk als ik verhalen over Cambuur vertel.

Ik weet dat je zelfs tatoeages hebt van Leeuwarden en Cambuur. Hoeveel heb je er en ben je van plan meer te laten zetten?

Ik heb er momenteel slechts twee. De ene is van de de Oldehove (de trots van Leeuwarden) en de andere is een fiets. Om een beetje meer Nederlandse sfeer te creëren wil ik graag een ​​kanaal en vervolgens wolken en de zon laten zetten. Ik zal ook het hert van het Cambuurlogo en “058”, het netnummer van Leeuwarden meenemen. Voor een volledige sleeve zal ik nog wat meer moeten bedenken.

 

Je weet waarschijnlijk dat Cambuur bezig is met een nieuw stadion aan de westkant van de stad. Andere clubs in Nederland verloren redelijk wat en andere veel sfeer en identiteit na het verhuizen. Denk je dat verhuizing ook invloed zal hebben op de sfeer in het nieuwe stadion van Cambuur?

Natuurlijk zullen de eerste paar weken of maanden vreemd zijn, maar ik denk dat Cambuur geweldige supporters hebben die ook in het nieuwe stadion sfeer maken. Naar mijn mening begrijpen veel supporters ook dat Cambuur een nieuw stadion nodig heeft. Andere ploegen hebben nu vaak al angst om naar Leeuwarden te komen, maar het nieuwe stadion zou echt de naam moeten krijgen van de onneembare vesting in het noorden. Iedereen met knikkende knietjes weer naar huis. De supporters zijn betrokken bij het ontwerp wat ook helpt om mensen zich snel thuis te laten voelen. Maar waar hebben we het over? We zijn niet zoals andere clubs in Nederland. Vergeet niet dat wij Cambuur zijn! Het nieuwe stadion zal een goede stap voor ons zijn.

Heb je in Noord-Ierland ook een favoriete club? Welke?

Ik steun mijn lokale club genaamd Cliftonville. Ik speelde voor hen in een jeugdteam en heb ze daarna altijd ondersteund. Het is Ierlands oudste club met veel geschiedenis en veel fans. Voorafgaand aan het seizoen lijkt het mij mooi dat Cambuur eens een oefenwedstrijd zou spelen tegen Cliftonville in Belfast. Iedereen zou welkom zijn en het zou een geweldige trip worden!

Veel van onze volgers willen een thuiswedstrijd van Glentoran bezoeken vanwege het Oval-stadion, dat pure stadionporno is. Welke pubs en andere bezienswaardigheden kan je aanbevelen tijdens een bezoek?

Haha ga niet! Kom naar de Ierlands oudste club; Cliftonville! Glentoran, Linfield, Crusaders zijn allemaal hetzelfde als DKV. Ik ben er vrij zeker van dat er bij N.E.C. Nijmegen in de Goffert soms vlaggen hangen van Glentoran dus Cambuur zou er eigenlijk een paar van Cliftonville op moeten hangen. Cliftonville en Cambuur zijn voor mij soortgelijke gastvrije clubs. Iedereen die een keer langs wil komen, raad ik elke wedstrijd tegen Crusaders of Linfield aan. Veel publiek en gewoon een geweldige gelegenheid. Pubs zoals de Garrick bar, Kelly’s Cellars en de Five Points zijn allemaal geweldig om de drinkcultuur van Belfast te ervaren. Ik zou zelf rond het stadscentrum of Victoria-plein lopen om de architectuur aldaar te bewonderen en natuurlijk zou een rondleiding door de stad en het zien van het Titanic Museum op de lijst moeten staan.

Robert Vermanen
Geboren in Sneek, maar woonachting in Brabant bezoekt Robert voornamelijk wedstrijden in het buitenland. De eerste wedstrijden waren in een tijd dat er nog geen navigatie was(?) en hij aangewezen was op een routebeschrijving van de ANWB. Dit leverde soms hachelijke avonturen op in grote steden met de stress van de aftrap die steeds dichterbij kwam. Heeft ook een eigen website, waar hij verslagen plaatst van zijn tripjes.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %