Interviews

Wij praten bij met: CAPO Rechtshulp

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

In 2020 spraken we, vlak na de oprichting, met de man(nen) achter CAPO Rechtshulp. Een juridische hulplijn voor voetbalsupporters. Door en voor voetbalsupporters. Inmiddels zijn we al weer 4 jaar verder en CAPO heeft ondertussen vele tientallen supporters geholpen en is in rap tempo op weg om een bekende naam te worden voor elke voetbalsupporter in de problemen. Reden genoeg om weer eens bij te praten met CAPO rechtshulp!

Dat is overigens niet de enige reden dat we met CAPO om tafel gaan. Vanaf nu zullen we, als In De Hekken zijnde, namelijk nog meer gaan samenwerken met CAPO Rechtshulp. Dat betekent dat zij onze artikelen gaan voorzien van de nodige juridische kennis en ook regelmatig onderwerpen zullen gaan beschrijven op onze website. Een mooie ontwikkeling waar we als site heel trots op zijn!

Goededag mannen, we hebben elkaar een paar jaar geleden ook gesproken, wat is er in de tussentijd allemaal veranderd?

De grootste verandering die heeft plaatsgevonden, is onze groei! Vier jaar geleden waren we nog slechts met één persoon achter CAPO, maar inmiddels is het team verdubbeld naar twee personen. Beide teamleden hebben dezelfde achtergrond: we zijn allebei al jarenlang actief op een fanatieke tribune in Nederland en hebben rechten gestudeerd. Een van ons is zelfs bevoegd als advocaat en heeft in die hoedanigheid al meerdere supporters bijgestaan.

Van een eenvoudige hobby om af en toe een supporter te helpen met een beroepsschriftje, is het inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige bijbaan als een juridisch kantoortje. Dit brengt veel werk met zich mee, maar betekent ook dat onze expertise aanzienlijk is gegroeid. In de afgelopen jaren hebben we daardoor al vele stappen kunnen zetten. We durven te zeggen dat we nu specialisten zijn op het gebied van het stadionverbodensysteem in Nederland.

Wat is het doel van Capo Rechtshulp?

Ons doel is eenvoudig: we streven ernaar om kwalitatief hoogwaardige juridische hulp voor voetbalsupporters toegankelijk en betaalbaar te houden. Hoewel dit in andere situaties vanzelfsprekend is, is het helaas nog niet het geval voor supporters. Wij willen de plek zijn waar supporters terechtkunnen wanneer ze te maken krijgen met maatregelen. Of het nu gaat om eenvoudige vragen, advies of het starten van een beroepszaak, wij staan klaar om te helpen.

Op een breder niveau streven we ernaar om een nieuwe vorm van supportersbeleid te normaliseren. Momenteel loopt er al een testfase bij meerdere clubs. Het doel hiervan is om meer macht bij de clubs te leggen en minder bij de KNVB, waardoor een supportersvriendelijker beleid kan worden geïmplementeerd. We willen clubs aanmoedigen om samen met supporters aan de slag te gaan, in plaats van hen streng en onpersoonlijk te straffen. We pleiten voor alternatieve straffen en roepen op om supporters te behandelen als individuen!

Ook werken we aan een project om meer transparantie te bevorderen rondom combi-regelingen. We streven naar een situatie waarin dergelijke beslissingen gemotiveerd moeten worden met concrete feiten en volledig transparant zijn voor alle betrokken partijen. Recente voorbeelden daarvan zijn de situaties rondom MVV – FC Den Bosch en Vitesse – NEC.

Want hoe kijken jullie naar de ontwikkelingen op supportersgebied de afgelopen jaren?

Niet heel positief. We merken dat er steeds meer polarisatie ontstaat tussen supporters, clubs en de KNVB. Clubs verliezen het overzicht, wat resulteert in een neerwaartse spiraal. Ze raken de controle kwijt en grijpen daarom hard in. Dit leidt vervolgens tot reacties vanuit supporters, waardoor clubs nog meer grip verliezen.

De focus in Nederland ligt sterk op repressie. Vanwege het gedrag van een klein aantal gaan we vaak over tot straffen voor de overgrote meerderheid. Ondanks dat repressie in het verleden nooit effectief is gebleken, blijft men er toch voor kiezen. Zo zijn de supportersverenigingen vorig jaar opnieuw bestraft, maar toch worden dit seizoen opnieuw collectieve straffen opgelegd. Dit baart ons echt zorgen, maar we zijn ook vastberaden om naar oplossingen te zoeken om dit in de toekomst te verbeteren.

Inmiddels zijn jullie hier al een paar jaar mee bezig. Welke succesverhalen zijn jullie echt bijgebleven?

Gelukkig hebben we inmiddels al heel wat succesverhalen gehad, maar er zijn er 3 die misschien wel mooi zijn om uit te lichten.

Het eerste incident vond plaats in Eindhoven, tijdens de wedstrijd PSV – Ajax, waarbij bier werd gegooid vanuit een groepje toeschouwers dat de bus van de Amsterdammers stond op te wachten. De supporter die wij vertegenwoordigden, werd kort na dit incident op aanwijzing van een ME-commandant gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau. Daar kreeg hij een stadionverbod van 36 maanden opgelegd, hoewel hij zelf ontkende dat hij het bier had gegooid. De verklaring van een politieagent werd echter als doorslaggevend beschouwd door de KNVB. Toen wij de zaak onderzochten en de camerabeelden opvroegen, werd al snel duidelijk dat het een compleet andere supporter was die het bier had gegooid. De daadwerkelijke dader was nota bene ook meteen gearresteerd. Het stadionverbod werd uiteindelijk ingetrokken, maar als wij niet hadden ingegrepen, had een onschuldige supporter ten onrechte 3 jaar lang buiten gestaan!

Ook het tweede incident speelt zich af in Eindhoven, maar dan bij de FC. Daar kreeg een supporter een lokaal stadionverbod van 5 jaar opgelegd door zijn eigen club, vanwege vermeend geweld tegen de veiligheidscoördinator. Er waren echter geen beelden van het incident en niemand, inclusief de coördinator zelf, had de supporter het vermeende geweld zien plegen. Desondanks was de club van mening dat “niemand anders het gedaan kon hebben”, wat voor hen voldoende reden was om de supporter aan te wijzen. Helaas was de club niet bereid om samen met ons het magere dossier te bekijken, waardoor we genoodzaakt waren om naar de rechter te stappen. Gelukkig kon de rechter zich vinden in ons verhaal en werd het stadionverbod van tafel geveegd. Zoals vaak het geval is bij zaken met voetbalsupporters, was het dossier simpelweg te zwak.

Als laatste hebben we nog een heel recent geval in Zwolle. Daar bezocht een supporter de wedstrijd PEC Zwolle tegen Feyenoord en kreeg ter plekke te horen van twee stewards dat hij een lokaal stadionverbod zou hebben. Iets waar de supporter helemaal niks van af wist. Pas de dag na de wedstrijd kwam de postbode bij de supporter langs om een lokaal stadionverbod te bezorgen. Toch besloot PEC meteen om de supporter aan te melden voor een landelijk stadionverbod vanwege het overtreden van een lokaal stadionverbod (waar de supporters niks vanaf KON weten). Het beroep bij de KNVB leidde natuurlijk tot een opheffing van het stadionverbod, maar het is een schrijnend voorbeeld. Als je zo omgaat met je eigen supporters moet je als clubs eens goed in de spiegel krijgen en je afvragen wat je in godsnaam aan het doen bent.

Voor welke supporters staan jullie er als CAPO Rechtshulp?

Inmiddels hebben diverse supportersverenigingen en -groepen standaard contact met ons voor allerlei vraagstukken en concrete zaken.

We hebben een uitgebreid landelijk netwerk opgebouwd van supporters, groepen en clubs. Desondanks bereiken we soms individuele supporters nog onvoldoende, terwijl we er juist voor iedereen willen zijn. Van de meest fanatieke supporters tot de meer kalme stadionbezoekers. Iedereen moet altijd bij ons terechtkunnen voor hulp en ondersteuning.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit bij Capo?

Iemand die gebruik wil maken van onze dienstverlening, betaalt daar natuurlijk voor. Zaken zoals het opvragen van dossiers en het bekijken van stukken brengen altijd kosten met zich mee. Ons doel is om deze kosten zo laag en toegankelijk mogelijk te maken. De enige manier waarop we dat kunnen bereiken, is door de steun van supporters zelf. Je kunt nu voor slechts 12 euro per jaar Vriend van CAPO worden, waarmee je onze missie ondersteunt. Hoe meer mensen deze stap willen zetten, hoe financieel aantrekkelijker we het kunnen maken voor de supporters die onze hulp nodig hebben.

Hoe zien jullie de toekomst voor je?

Onze droom is om de hele werkdag en voetbaldag beschikbaar te zijn voor supporters om zo een positieve invloed te kunnen hebben op de supporterswereld!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %