Voetbal in Oostenrijk

Strijd tussen Ultras Rapid en Ultras Lechia Gdansk eindigt onbeslist

De Conference League heeft zich binnen één seizoen in rap tempo ontwikkeld tot de beste Europese voetbalcompetitie op supportersgebied. Ook dit jaar is het al weer genieten met enkele schitterende lotingen als Levski Sofia – PAOK, Pogon Szczecin – Brondby én Rapid Wien tegen Lechia Gdansk. De vakantieplannen vielen “toevallig” goed om die laatste wedstrijd eens mee te pakken bij de heenwedstrijd in Wenen!

Het klinkt namelijk op voorhand al als een schitterende match-up. Voor Lechia Gdansk is een Europees avontuur sowieso een zeldzaamheid, waardoor het bijna gegarandeerd is dat de Polen met een grote groep naar Oostenrijk trekken. Daarnaast zagen we vorig jaar nog tot wat voor toffe sfeeracties de Ultras Lechia Gdansk in staat zijn. Hetzelfde geldt voor de Ultras Rapid (zie o.a. de Wiener derby van 2018) die niet voor niets bekend staan als een van de beste ultrasgroepen van Europa. Een prima match-up dus!

Lechia Gdansk & Slask Wroclaw

Dat we niet de enige zijn die de kwaliteit van deze wedstrijd vooraf hebben ingeschat, is te zien aan de gigantische hoeveelheid politiebusjes die zich rondom het Allianz Stadion hebben verzameld. Ondanks dat kunnen we gek genoeg wel gewoon vrij door de uitsupporters heen lopen op weg naar onze ingang. Het zijn in eerste instantie ook vooral de uitsupporters die de aandacht trekken.

Lechia Gdansk heeft namelijk een goed gevuld uitvak met meer dan duizend supporters meegenomen. Ook aanwezig zijn de vrienden van Unia Tczew (een wat onbekendere club) en Slask Wroclaw, met wie ze een van de meest prominente vriendschappen hebben binnen de Poolse supportersscene. Voor het vak hangt een groot spandoek met namen. Of dit wellicht overleden supporters zijn of mensen met een stadionverbod blijft ons onduidelijk. Verder zijn de supporters vooral bezig met het ophangen van een Slask+Lechia spandoek in de netten. Iets wat na minutenlang proberen eindelijk lukt.

Bij de opkomst zijn het dan weer de Ultras van Rapid Wien die alle ogen op zich krijgen gericht. Met een grote verzameling aan gekleurde vlaggen en bandieri’s wordt de tribune omgetoverd tot een kleurrijke zee aan ultramateriaal. Tof om te zien, maar helaas geen hele speciale actie. Het geheel aan vlaggen en bandieri’s is een typische Rapid-actie die je meerdere keren per seizoen kan bewonderen op Block West. Het hergebruik van de vele sfeermaterialen maakt ook dat er weinig voorbereiding voor nodig is.

Vocale strijd

Stiekem hadden wij toch gehoopt op een pyro bij de opkomst, maar daarvoor leeft deze wedstrijd bij Rapid dan toch net niet genoeg. Ook bij de reguliere supporters is er weinig enthousiasme voor het onderonsje tegen de Polen van Gdansk, gezien de duizenden lege plekken in het stadion. Het vermaak moet daarom vooral komen van de ultras, die hiervoor hard hun best doen. Vocaal is zowel de thuistribune als het uitvak keihard aanwezig, waardoor het een mooie wedstrijd tussen twee ultragroepen wordt. Soms komt het uitvak er keihard overheen, terwijl op andere momenten de Oostenrijkers de baas zijn.

Buiten deze vocale strijd is er weinig sprake van vijandelijkheid tussen beide supportersgroepen. Iets wat je wel zou denken als je een snelle blikt werpt op de tribunes naast het uitvak. Daar zit een klein armada aan politie-agenten klaar voor problemen die nooit zullen komen. Die hebben zo een saaie avond. Veel Polen (waarschijnlijk woonachtig in Oostenrijk) hebben ook gekozen voor de thuistribune, wat verder ook niet voor problemen zorgt. Buiten de fanatieke aanmoedigingen van de ultras voelt het daarom allemaal wat tam en gemoedelijk aan.

Anti-climax

De tweede helft is vervolgens vooral een herhaling van zetten, waarbij het ook niet helpt dat de spelers op het veld er alles aan lijken te doen om de supporters in slaap te laten vallen. Vocaal kakt het uitvak wat meer in, waardoor de Ultras Rapid met regelmatig de overhand weten te krijgen. Zij houden ondertussen nog wat extra tekstdoeken omhoog, waarvan de achtergrond ons helaas een raadsel blijft. Het heeft in ieder geval te maken met stadionverboden. Verder gebeurt er de tweede helft op wat shirt-uit-en-zwaaien-actie van Rapid na, weinig meer.

En zo eindigt de wedstrijd, die al de hele tijd afstevent op een bloedeloos gelijkspel, ook daadwerkelijk in een 0-0. Toch een kleine anti-climax, alhoewel dit voor de Polen een schitterend resultaat is. Het wordt door de uitsupporters ook als dusdanig gevierd en de spelers worden uitgebreid bedankt. Ook de vele tientallen supporters op de thuistribune maken zich nu kenbaar en vieren het feestje mee. Een mooie uitgangspositie voor de return, waar de sportieve strijd tussen Ultras Rapid en Ultras Lechia Gdansk weer verder gaat!

Een week na deze ontmoeting is de return in Gdansk geëindigd in een 1-2 overwinning voor de Oostenrijkers. In de volgende ronde speelt Rapid Wien tegen Neftci Baku.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %