Op een kwartier lopen van het Olympisch Stadion bevindt zich voetbalclub AVV Swift. Deze 110-jarige amateurclub is een van de weinige voetbalverenigingen in Amsterdam die zich midden in een woonwijk bevinden. Al jaren speelt de club uit Amsterdam-Zuid op Sportpark Olympiaplein.

Succesvolle eeuw

Aangezien de club in 1910 is opgericht, werd het 110-jarig jubileum niet lang geleden nog gevierd bij Swift. Sportief gezien beleeft de club deze eeuw haar beste jaren. In 2000 speelde Swift voor het eerst in de Tweede Klasse en vier seizoenen later al in de Eerste Klasse. Sinds de promotie naar de Hoofdklasse in 2015 gaat Swift al aardig wat jaren mee op het vijfde voetbalniveau van Nederland. De club is een van de sterkste amateurploegen van Amsterdam, slechts AFC en de amateurs van Ajax spelen hoger.

Bekerstunt

Enkele hoogtepunten uit de clubhistorie vinden in seizoen 2017-2018 plaats. In de eerste ronde weet Swift na penalty’s te winnen van Vitesse, de regerend bekerwinnaar van dat jaar. In de volgende ronde wordt de ploeg gekoppeld aan Feyenoord. Ditmaal is het een uitwedstrijd. Deze Amsterdamse club is wel welkom in De Kuip! Na een snelle rode kaart gaat Feyenoord er makkelijk overheen: 4-1.

Sportpark Olympiaplein

Men mag met recht zeggen dat dit een unieke locatie is voor een voetbalvereniging in Amsterdam. Bijna honderd jaar speelt Swift al op haar Olympiaplein. De meeste Amsterdamse amateurclubs zijn met meerdere verenigingen op een groot sportpark gevestigd, veelal aan de rand van de stad. Swift ligt echter midden in de Stadionbuurt.

Het sportpark is omringd door woningen. Hierdoor heeft het wat weg van het voetbal van de vorige eeuw. De tijd dat Ajaxsupporters nog naar stadions als het Olympisch Stadion trokken, dat zich net als Swift in een woonwijk bevindt. Dat heeft uiteraard een stuk meer karakter dan een stadion als de Arena, dat buiten de ring staat.

Swift heeft drie velden, maar ruimte voor uitbreiding is er niet. Ook is er vanwege het Monument Nederlands-Indië geen tribune op het sportpark. Er is afgesproken om de zichtlijn – waar het complex zich tussen bevindt – vanaf de Parnassusweg tot aan het monument zichtbaar te houden. Wel heeft de club een paar kleine houten bankjes voor de enkele honderden toeschouwers die op thuiswedstrijden afkomen.

De krappe locatie heeft ook als gevolg dat het parkeren bij Swift geen pretje is. De club heeft een beperkt aantal plaatsen voor bezoekers waar je voor tien cent per uur kan parkeren. Wie drie meter verderop parkeert, betaalt normaal Amsterdams tarief zoals Femke Halsema dat graag ziet.

Meer foto’s van Sportpark Olympiaplein:

 

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.