Eredivisie

Hypocrisie van Amsterdamse politie én politiek

Iets meer dan een jaar geleden werden Ajax supporters door de Amsterdamse politie van het spreekwoordelijk kastje naar de muur gestuurd. Of gespoten. Met een waterkanon. Zij bestormden geen hoofdingang. Zij vielen geen uitsupporters aan. Nee, zij hadden een grote, feestelijke bijeenkomst. 

”Veiligheid”

Bij die bijeenkomst, die in de volksmond een ”entrada” heet, wordt vuurwerk afgestoken. Ten strengste verboden van de pas geïnstalleerde Halsema. Wat de daadwerkelijke reden van dit vuurwerkverbod was, weet nog steeds niemand een goed jaar later. Waarschijnlijk iets onder het mom van veiligheid. Maar voor de politie was het genoeg om de gehele ArenA Boulevard compleet schoon te vegen door de ME.

Opvallend. Elf maanden na bovengenoemd fiasco is het diezelfde burgemeester Halsema die beweert niets te zien in een samenscholingsverbod om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De rechtstaat moet immers je grootste vriend zijn. Dat dit geen nut heeft, zien we in de grote aantallen overtreders.

Fouilleren

Halsema is fel tegen preventief fouilleren. Want fouilleren is “Een inbreuk op de lichamelijke integriteit en volgens Amnesty een inbreuk op onze grondrechten,” aldus Halsema. In het artikel van het Parool zegt ze bovendien: “Je laat liever een keer een schuldige lopen, dan mensen onschuldig preventief vast te zetten. Dat willen we in Amsterdam echt niet.” Dit artikel verscheen in februari 2020.

Nog geen jaar eerder besluit Halsema wel tot preventief fouilleren van de gehele ArenA boulevard tijdens de ”oogluikend toegestande entrada” voor de halve finale tegen Spurs. Want daar doet het namelijk geen inbreuk op de lichamelijke integriteit en onze grondrechten.

Opeenstapeling

Doelbewust het gevaar op zoeken tijdens de coronacrisis is geen reden tot harde maatregelen. Een entrada met vuurwerk wel. Argumenten tegen preventief fouilleren gelden wel voor inwoners van Amsterdam. Behalve als burgers naar een voetbalwedstrijd gaan. Het zijn niet de enige voorbeelden van slecht omgaan met supporters. Eerder werden meer dan honderd Willem II supporters op een mensonterende manier een gehele dag vastgehouden in Amsterdam.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %