Sinds 1934 speelt HFC EDO al op haar Noordersportpark. Van de duizenden toeschouwers die ooit kwamen is weinig meer over, maar het complex is een parel met een grote hoofdtribune en begroeide terraces!

Ooit heeft EDO op het hoogste niveau gespeeld. Het is al meer dan 70 jaar geleden dat het eerste team wedstrijden speelde in het Olympisch Stadion of De Kuip. Tegenwoordig is de Haarlemse club te vinden in de Tweede Klasse.

Bijna 125 jaar voetbal

Toen EDO voor de 20e eeuw werd opgericht, kon je al voor vijf cent spelen voor de club. Sinds 1934 spelen de Haarlemmers op hun Noordersportpark, waar ze tot de dag van vandaag nog steeds voetballen. Destijds bood het stadion plaats aan zo’n 10.000 supporters. In 1954 speelde EDO betaald voetbal en een aantal seizoenen werd er op het hoogste niveau gevoetbald. Derby’s tegen Haarlem werden goed bezocht op het sportpark.

Eind jaren zeventig speelde EDO vaak in de Tweede Divisie. Met ongeveer 500 toeschouwers per wedstrijd was het aantal flink gedaald. In 1971, een jaar nadat Simon Kistemaker trainer van de club was, besloot EDO verder te gaan als amateurclub. De club meldt dat dit werd besloten na een sanering van de KNVB in het betaalde voetbal.

Johan Cruijff en volle stadions

Het is bijzonder om op de site van EDO voetballegendes te zien die zijn gefotografeerd tijdens wedstrijden tegen EDO. Zo zie je een foto van Johan Cruijff in 1969 met op de achtergrond volle tribunes in Haarlem. Wie verder kijkt ziet een volgepakt stadion tijdens EDO – Feyenoord, daterend uit 1949. Toen speelde het team nog aan de Kleverlaan.

De nostalgische voetballiefhebber wordt verwend, want hier blijft het niet bij. De roodzwarten uit Haarlem speelden voor een hoop volk in twee Nederlandse stadions met een grote historie: het Olympisch Stadion en De Kuip. In 1948 won EDO de Eerste Klasse in een competitie met onder andere Feyenoord, ADO, DWS en Sparta. Check deze link voor wat fraaie archieffoto’s!

Noordersportpark nu

In tegenstelling tot vele andere clubs, heeft EDO haar oude tribunes wel laten staan. Anno 2022 zie je bij het Noordersportpark dus niet alleen een grote hoofdtribune, maar ook volledige lange zijde aan begroeide terraces. Zelfs de aanwezigheid van kunstgras mag de pret niet drukken.

Van de voetballende glorie van weleer is weinig meer over. In 2015 speelde het team Topklasse, maar momenteel is EDO weer wat jaartjes zoet in de Tweede Klasse. Bekende namen die ooit doorbraken of hier in de jeugd zaten zijn allemaal van lang geleden.

De toegang is gratis. In een doelpuntrijk duel zien we EDO tegen HBOK verrassend op voorsprong komen en weten ze de marge zelfs uit te breiden. De gasten, met onder andere Dennis Kaars in de basis, weten dit in de tweede helft om te draaien en beslissen het doelpuntrijke duel met 3-6. Zo’n 75 mensen waren aanwezig bij deze wedstrijd.

Niet ver van HFC EDO vind je de unieke sportparken van SV Zandvoort, AVV Swift en DEVO’58, lees de artikelen hier!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.