Voetbal in PortugalVoetbalsupporters

Capo gaat KO: conflict bij Sporting komt tot ontploffing

Onderlinge conflicten bij het voetbal zijn van alle tijden. Supporters staan vol passie in het stadion en dat kan soms nog wel eens omslaan richting onderlinge strijd. Bij Sporting kwam zo’n al jaren sluimerend conflict tussen de twee belangrijkste ultragroepen vorig weekend tot ontploffing. De capo van Directivo Ultras wordt in het stadion KO geslagen.

Bij Sporting wordt de sfeer op de tribune bepaald door vier verschillende ultragroepen. De Torcida Verde, Directivo Ultras XXI (DUXXI), Juventude Leonina (Juve Leo) en Brigada Ultras. Van links naar rechts precies in deze volgorde verdeeld over de korte zijde van het Estadio José Alvalade. Waarbij de Directivo Ultras en Juventude Leonina dus de meest centrale rol innemen, letterlijk en figuurlijk. Zij zijn de twee groepen die over de meeste invloed beschikken over de sfeer bij de Leões.

Miguel d’Almada

Het probleem is echter dat tussen deze twee groepen een jarenlange vete loopt, die terug gaat tot de oprichting van de Directivo Ultras XXI. Juve Leo is opgericht in 1976 en is hiermee de oudste ultragroep van Portugal en één van de oudste groepen van Europa. Hoewel er in de decennia die volgen andere groepen bij komen (o.a. Torcida Verde), erkennen deze altijd haar plaats in de schaduw van Juve Leo. Datzelfde kan niet gezegd worden over de in 2002 opgerichte DUXXI.

Deze groep ontstaat wanneer Miguel d’Almada, een van de capo’s van Juve Leo, besluit om voor zichzelf te beginnen. Het is namelijk al een tijdje onrustig binnen Juve Leo en veel ultras vinden dat Grupo 1143 – een neo-nazi groep die de steun van Miguel d’Almada heeft – te veel macht begint te krijgen. Hierop besluit d’Almada om te vertrekken en de Directivo Ultras op te richten. Dit gaat niet zonder slag of stoot, want het verhaal luidt dat d’Almada bij zijn vertrek bij Juve Leo de opbrengst van een door de groep uitgebracht ultra-album in eigen zak steekt en meeneemt naar de nieuwe groep.

Zelf genaaid

Hierdoor kan het niet anders dan oorlog worden tussen Juve Leo en DUXXI. Wanneer het nieuwe stadion in 2003 wordt geopend, gaan beide groepen dan ook op verschillende tribunes staan. Juve Leo op de zuidtribune en DUXXI op de noordtribune. Vooral tijdens uitwedstrijden komt het regelmatig tot opstootjes en vechtpartijen tussen de twee groepen, die beiden de absolute macht willen hebben over de tribune en zich qua aantallen goed met elkaar kunnen meten.

Dit alles eindigt wanneer Miguel d’Almada na een paar jaar besluit om zijn biezen te pakken. Het wordt hem te heet onder de voeten in Portugal en de capo vertrekt naar Brazilië (waar hij enkele weken geleden werd opgepakt voor zijn aandeel in een neo-nazi groep). Dit doet hij echter niet zonder lege handen, want d’Almada steekt een flinke geldsom van DUXXI in eigen zak als zakcentje voor in Zuid-Amerika. Bij Juve Leo maken ze de leden van DUXXI dan ook nog belachelijk door middel van een nummer dat het beste vertaald kan worden als “jullie verlieten Juve Leo voor het geld, maar werden zelf genaaid door die dikke flikker”.

Strijdbijl begraven

Hierna beleeft DUXXI roerige tijden en wordt er regelmatig van leiderschap gewisseld. Hierdoor kan de groep nooit meer een serieuze bedreiging vormen voor de monopolie van Juve Leo. Enkele toonaangevende supporters laten DUXXI in de steek en keren zelfs weer terug bij Juve Leo. Hoewel de machtsstrijd is verloren, blijven de Directivo Ultras wel degelijk voortbestaan. Vandaag de dag is Juve Leo echter nog altijd vele malen groter dan DUXXI. Nadat de machtsstrijd is beslist, wordt de strijdbijl (grotendeels) begraven.

De grote conflicten zijn voorbij en in het seizoen 2013/14 krijgt de president van Sporting het voor elkaar om alle ultragroepen op één tribune te verenigen. Hierbij houdt Juve Leo wel de controle over de tribune strak in handen. Ze zingen altijd wat nummers over de eigen groep en manen capo’s van andere groepen bij wijze van machtsvertoon af en toe tot stilte. In de praktijk komt het er op neer dat beide groepen hun eigen sfeeracties doen, hun eigen pyroshows en ook heel vaak hun eigen liedjes zingen.

Capo KO

Deze schijnvrede kan niet eeuwig voortduren en in 2018 beginnen de problemen zich steeds meer af te tekenen. Nadat ultras het trainingscomplex en enkele spelers aanvallen besluit de clubleiding om de oorlog te verklaren aan de ultras. Dit in combinatie met wat andere onenigheden over de richting waarin de supporters  moeten gaan, zorgt voor hernieuwde spanning tussen beide groepen.

In 2020 en 2021 komt het regelmatig tot vechtpartijen, waarbij vooral de Sporting Youth (jongere garde van de Juve Leo) zich laat gelden. Ook wordt de ruimte waar DUXXI vaak samenkomt binnengevallen door ultras van Juve Leo. Aan het begin van dit seizoen wordt daarom de enige logische keuze gemaakt. DUXXI verhuist terug naar de noordtribune. Dat lost het probleem tijdens thuiswedstrijden wel op, maar voor uitwedstrijden blijkt niks minder waar. Tijdens de derby bij Benfica gaat het spectaculair mis.

Het is de eerste wedstrijd terug voor Gabi, een van de capo’s van DUXXI, na een stadionverbod. In het uitvak bij rivaal Benfica krijgt hij het, aldus verhalen, aan de stok met enkele vrouwen die rondom of bij Juve Leo horen. Dat laat de Sporting Youth zich niet overkomen en onmiddellijk stormen er enkele ultras richting de groep van DUXXI. Capo Gabi wordt KO geslagen en ook enkele andere leden van DUXXI krijgen rake klappen tot de politie tussenbeide komt. Dit alles is een nieuw hoofdstuk in de vete tussen Juve Leo en DUXXI die weer volledig is opgelaaid. Het zal nog wel een tijdje onrustig blijven bij Sporting…

Capo Gabi KO op de tribune

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %