In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 16: een avondje bekervoetbal bij Bas Dost.

Mijn verblijf in Lissabon was natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Sporting Clube de Portugal. Hoewel de prijzen in Portugal erg schappelijk zijn, is voor een arme student bijna elke prijs al te hoog. Voor mijn bezoek aan Sporting CP koos ik dus voor een wedstrijd in de Portugese beker, aangezien de prijs dan maar 6 euro was voor een avondje voetbal. In alles leek het vooraf op mijn bezoek aan Benfica. Waar ik Benfica echter erg vond tegenvallen, was de avond bij Sporting CP een stuk beter.

De jarenlange frustatie

Bij Sporting CP schuilt al jarenlang een grote frustatie die herkenbaar moet zijn voor supporters van Feyenoord. Voor het overgrote deel van de geschiedenis draait de Portugese competitie om drie teams. Op de stunt van Boavista in 2000/01 na, is sinds 1946 nooit een ploeg buiten de traditionele top drie kampioen geworden. De laatste jaren is de kampioensstrijd steeds meer een race tussen twee teams geworden. Sinds 2001/02 is Sporting namelijk al geen kampioen weer geworden. De supporters moeten nu al jarenlang lijdzaam toezien hoe rivalen Porto en Benfica onderling de titels verdelen. Voor Sporting blijft niks anders over dan de zoveelste tweede of derde plek. De frustatie van misgelopen titels maakt de supporters ondertussen helemaal gek.

De laatste jaren is Sporting zichzelf weer langzaam aan het versterken met het oog op een eventueel kampioenschap. Voordat ik de club bezoek is de sfeer dus ook goed. Sporting lijkt de sterkste ploeg in jaren te hebben. Onder aanvoering van goalgetter Bas Dost en clublegende Rui Patricio heeft Sporting de sterkste ploeg in jaren. De ploeg lijkt serieus mee te kunnen doen voor het kampioenschap en ook voor beide bekers. De supporters zijn dus optimistisch gestemd en gaan met goed humeur naar de bekerwedstrijd tegen tweededivisionist Famalicao toe.

Sfeervol Alvalade

Omdat de wedstrijd voor tegenstander Famalicao het hoogtepunt van het seizoen is kies ik een plek dicht bij het uitvak. Voordat ik het stadion in ga wordt helaas mijn camera afgepakt bij de beveiliging. Helaas dus geen schitterende foto’s voor de lezers van In de Hekken dit keer. Een beetje groundhopper is gelukkig altijd voorbereid en ik had dus al een zakcamera verstopt in een zijvakje van mijn rugzak. Zo heb ik dus tenminste nog een paar foto’s van de sfeervolle avond. En een sfeervolle avond was het zonder twijfel. In tegenstelling tot een bekeravond bij Benfica is het bij Sporting wel sfeervol.

Voorafgaand aan de wedstrijd laten de supporters het halflege stadion genieten van een mooie sfeeractie ter ere van het 33-jarige bestaan van een van de ultra-groeperingen. Een andere ultra-groepering steekt een paar fakkels af en viert het feestje van de beker. Ook het uitvak laat zich niet ongemoeid en zorgt voor aardig wat rook. Gedurende de wedstrijd blijft de sfeer goed en de supporters laten zien waarom ze een van de beste supportersgroepen van Portugal hebben.

Op het veld was de wedstrijd zo ongeveer alles wat je van een bekerwedstrijd van Sporting CP wil zien. Lange tijd blijft het gelijk en dus hangt er een stunt van Famalicao in de lucht. Uiteindelijk weet Sporting echter afstand te nemen en met moeite te winnen. Publiekslieveling Bas Dost scoort in de tachtigste minuut met een kopbal. Om de avond af te maken houdt de andere publiekslieveling Rui Patricio een penalty tegen. Veel beter dan dit wordt een avond bij Sporting CP niet!

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.