Voetbalgeschiedenis

Sheffield FC ‘de oudste’

Sheffield FC staat wereldwijd niet bekend als een grote club. Het komt uit op het achtste niveau van Engeland, speelt in een klein dorpje naast Sheffield en er komen gemiddeld zo’n 350 toeschouwers naar een wedstrijd. Deze club is echter nog steeds belangrijk voor het hedendaagse voetbal, het is namelijk de oudste voetbalclub ter wereld.

Op 24 oktober 1857 nemen Nathaniel Creswick en William Prest het besluit om Sheffield FC op te richten. Zo ontstond de oudste onafhankelijke voetbalclub ter wereld. In de voorgaande jaren werd de sport ook al in clubverband beoefend, maar deze clubs waren onderdeel van scholen of andere instellingen.

The Sheffield Rules

In de eerste 20 jaar na de oprichting van Sheffield FC wordt er gespeeld volgens de gelijknamige regels: The Sheffield Rules. Een aantal hedendaagse regels is hier van afgeleid. Bijvoorbeeld dat koppen is toegestaan, het toewijzen van vrije trappen en hoekschoppen. De Sheffield Rules worden door alle voetbalclubs in de omgeving van de stad gehanteerd.

Deze regels komen echter in botsing met een aantal regels dat is opgesteld door de FA, in 1863. Een deel van de regels komt overeen met elkaar. Toch is er ook een aantal dat in de Sheffield Rules anders of niet beschreven is in tegenstelling tot de reglementen van de FA. Na een jarenlange discussie moeten de Sheffield Rules in 1878 uiteindelijk plaatsmaken voor de officiële regels van de FA.

In de Hekken - Sheffield FC

De ‘Sheffield Rules’

The Rules derby

Drie jaar na het ontstaan van Sheffield FC ziet rivaal Hallam FC het licht. Op 26 december 1860 spelen beiden clubs voor het eerst tegen elkaar. Deze wedstrijd wordt gespeeld op Sandygate Road, dat tegenwoordig nog steeds de thuisbasis is van Hallam FC.

Naast het feit dat dit de eerste wedstrijd is die tussen twee verschillende clubs wordt gespeeld, wordt deze wedstrijd ook beschreven als ’s werelds oudste derby: the Rules derby (vernoemd naar de Sheffield Rules). Ook kenmerkt deze wedstrijd het ontstaan van één van de mooiste voetbaldagen ter wereld: Boxing Day. Sindsdien wordt er ieder jaar op tweede kerstdag gevoetbald in Engeland.

In de Hekken - Sheffield FC

De eerste ‘Rules Derby’. in 1860

Sheffield FC verre van succesvol

Sheffield FC mag dan wel de oudste voetbalclub ter wereld zijn, veel successen kent de club niet. In het 163-jarig bestaan van de club worden enkel prijzen gewonnen op semi-professioneel vlak. Dit komt mede door het ontstaan van professioneel voetbal in 1885. Sheffield FC kan amper tippen aan het niveau van teams als Aston Villa en Nottingham Forest, waarna de oudste club ter wereld een verzoek bij de FA indient om een FA Cup toernooi enkel voor amateurteams te organiseren. De FA stemt in met dit verzoek.

Zo ontstaat in 1893 de ‘FA Amateur Cup’. Dit toernooi wordt eenmaal gewonnen door Sheffield FC, in 1904. In de decennia die volgen weet de club geen enkele prijs te bemachtigen. Pas in 1976 kan Sheffield FC haar prijzenkast uitbreiden. Ditmaal met een kampioenschap op het tweede niveau van de Yorkshire League.

Verdrongen naar het platteland

In de eerste jaren na de oprichting speelt Sheffield FC zijn thuiswedstrijden op Bramall Lane. Doordat de club niet aanhaakt bij het professionele voetbal wordt het stadion al snel te groot voor de club. In 1884 besluit men dat Bramall Lane niet meer geschikt is voor de club, waarna Sheffield FC uitwijkt naar Old Forge Ground in een buitenwijk van Attercliffe. Dit stadion is maar voor vier seizoenen de thuisbasis. In de daaropvolgende 112 jaar speelt de club in vele stadions.

Sinds 2001 speelt Sheffield FC zijn thuiswedstrijden in het ‘Home of Football Stadium’ (commercieel gezien het BT Local Business Stadium). Dit pareltje, met een capaciteit van ongeveer 2000 staan- en zitplaatsen, bevindt zich 10 kilometer buiten de stadsgrenzen van Sheffield. Toch heeft de club hoop om binnen afzienbare tijd terug te keren binnen de stadsgrenzen van Sheffield. In november 2009 maakt de club bekend dat er plannen zijn om een stadion met een capaciteit van 10.000 zitplaatsen te bouwen. Het is echter tot op heden nog nooit zover gekomen. In 2015 ontvangt Sheffield FC een geldinjectie van een investeerdersgroep uit Qatar. Daardoor lijkt een terugkeer naar ‘Olive Ground’ nog maar een kwestie van tijd.

In de Hekken - Sheffield FC

Het ‘Home of Football’ stadium

FIFA Order of Merit

Sportief gezien kent Sheffield FC dus weinig successen. Voor de sport heeft de club echter zoveel betekend, dat de FIFA in 2004 de ‘FIFA Order of Merit’ uitreikt aan de oudste club ter wereld. Deze prijs is de hoogste onderscheiding die de wereldvoetbalbond kent. Deze prijs wordt dus ook alleen uitgereikt aan voetbalclubs, sporters of andere personen/bedrijven die een enorm grote bijdrage aan het mondiale voetbal hebben geleverd. Naast Sheffield FC is Real Madrid de enige andere club die deze onderscheiding ontvangen heeft.

Club of Pioneers

Negen jaar na het ontvangen van de FIFA Order of Merit, richt Sheffield FC de ‘Club of Pioneers’ op. Dit voetbalnetwerk bestaat uit de oudste voetbalclubs, ongeacht het niveau waarop zij momenteel spelen, van 26 verschillende landen. Het doel van de ‘Club of Pioneers’ is om de waarde van het oorspronkelijke voetbal zo lang mogelijk te behouden. Iets wat wij alleen maar ontzettend kunnen waarderen.

In de Hekken - Sheffield FC

Sheffield FC speelde in de geschiedenis enkele keren tegen FC Eindhoven, zoals in 1946

Foto’s van Sheffield FC

Jord Pingen
7 dagen per week bezig met voetbal. Wekelijks bij Heracles Almelo op de tribune te vinden. Voorstander van sfeeracties mét pyro, tegenstander van commercie en kunstgras.

Reageren is niet mogelijk.

0 %