Actueel

SC Heerenveen – FC Groningen: terug naar af

Afgelopen zondag stond de wedstrijd SC Heerenveen – FC Groningen op het programma. De supporters van FC Groningen mochten deze wedstrijd wederom op eigen vervoer bezoeken. De bezoekende club in Heerenveen krijgt parkeergelegenheid op een afgelegen grasveld, een kilometer of twee van het stadion. Hier kunnen supporters hun kaart omwisselen om vervolgens aan de wandeling naar het stadion te beginnen.

Foto via Pro Shots

Terug naar de vorige editie

Voorafgaand aan de vorige editie organiseerden de fanatieke supporters van FC Groningen een corteo. Tijdens deze mars stonden de buurtbewoners stuk voor stuk te filmen, te lachen en een enkeling maakte zelfs een dolletje met de Groningen supporters. Achteraf kwam er heel ander nieuws naar buiten. Buurtbewoners hadden zich niet veilig gevoeld in hun buurt. Het vele gezang en het afgestoken vuurwerk had voor angst gezorgd. Voor de burgemeester reden genoeg om een volgende corteo te verbieden. Mocht er wel een corteo worden georganiseerd dan zou dit gevolgen hebben.  Tevens is het handhaven van dit verbod praktisch onmogelijk, 1200 man moeten vanaf de parkeerplek naar het stadion lopen. Onmogelijk op dit niet op een optocht te laten lijken.

Afgelopen zondag

Afgelopen zondag stond de wedstrijd weer op de rol, de supporters verzamelden zich zoals altijd op de parkeerplaats. Ondanks het verbod op een corteo vond deze toch plaats. De corteo verliep ook dit jaar weer gemoedelijk, geen vernielingen, lachende bewoners en een goede sfeer. Toch kwam een paar uur na de wedstrijd naar buiten dat Tjeerd van der Zwam, burgemeester van Heerenveen, de Groningers niet meer op eigen vervoer naar Heerenveen laat komen. “Zo wil ik het niet meer”, verklaarde hij tegenover RTV Noord

https://twitter.com/Petervdijken/status/1117395515921108992

Corteo verbieden?

Mag je een groep mensen die op vrij vervoer reizen, verbieden om als groep naar het stadion te lopen? Met deze vraag zijn we naar de Voetbaladvocaat gestapt. Het antwoord luidde als volgt. “Formeel kan de burgemeester dat niet op die manier, maar er kunnen wel afspraken over gemaakt worden. Beide partijen moeten dan akkoord gaan met de afspraak.”

Afgezien van het formele gedeelte,  is een andere vraag misschien wel belangrijker. Wat is er nou mooier dan een goede corteo? Grote groepen mensen die zij aan zij op weg zijn naar het stadion om hun club aan te moedigen. Het hoort bij de supporterscultuur en de bestuurders van ons land zijn week in, week uit op heksenjacht om die supporters het zo moeilijk mogelijk te maken. Waarom zou je dit willen verbieden? De situatie doet denken aan de ophef rondom de Entrada van Ajax en de buitenproportionele reactie van de Amsterdamse politie hierop. Buiten het stadion is het juist de perfecte plek om oogluikend toe te staan dat supporters hun club aanmoedigen en de sfeer verhogen met vuurwerk.

Het perfecte voorbeeld hiervan is wat ons betreft de situatie bij Willem II. Voorafgaand aan de halve bekerfinale werd de spelersbus van Willem II door het centrum gereden waar supporters met vuurwerk een geweldige sfeer verzorgden. Deze actie werd gevolgd door een corteo naar het stadion. Geen enkele wanklank gehoord en geen incident gemeld. Een perfecte samenwerking tussen de supporters en de club met als gezamenlijk doel om Willem II te supporten.

Week in, week uit laten supporters zien dat het prima goed kan gaan. Maar elk incident, hoe klein ook, wordt uitgelicht en aangegrepen om alle supporters over één kam te scheren en buitenproportioneel te straffen!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %