ColumnsIn de actualiteit

Racisme Bulgarije: werk aan de winkel voor de UEFA

Supporters van Bulgarije met racistische leuzen en gebaren

Interlandweekend, dat betekent dat de Eredivisie stil ligt. Tegenwoordig ligt ook de halve Eerste Divisie op zijn gat, waardoor we aangewezen zijn op het amateurvoetbal. Bij de interlands gebeurt namelijk zelden iets. Tot groot genoegen van de UEFA uiteraard. Die vinden de Oranje Gekkies helemaal prima. Tot dit weekend. Racisme in Bulgarije.

Op zondag, gebeuren er verschrikkelijke dingen op de tribunes van het Bulgaarse Sofia. Het land van de prachtige derby. Het land waar Nazi’s niet met de nek worden aangekeken en waar het anno 2019 nog doodnormaal is om met hakenkruizen rond te lopen.

Ultras van Bulgarije staan al jaren lijnrecht tegenover de corrupte voetbalbond. Als laatste dwangmiddel gebruiken ze, naar eigen zeggen, racisme om de aandacht te vestigen op de corruptie binnen de voetbalbond. Engelsman Sterling krijgt apengeluiden naar zijn hoofd geslingerd. Ondanks dat wij zelf vaak lijnrecht tegen voetbalbonden staan, is racisme nooit, maar dan ook NOOIT te tolereren.

Politiek en voetbal hebben niets met elkaar te maken. Waarom zijn we dan wel zo duidelijk over de Bulgarije zaak? Omdat racisme anno 2019 debiel is. Ons halve Nederlands elftal is zwart/getint/gekleurd of weet ik veel wat. Onze helden zijn zwart/getint/gekleurd. Racisme en voetbal gaan nooit hand in hand, om wat voor reden dan ook. Ook niet om je tegenstander af te leiden. Indirect halen deze idioten, die een terecht statement willen maken naar hun corrupte voetbalbond, ook uit naar onze spelers, naar onze helden.

Waar de UEFA doorgaans straf geeft voor een fakkeltje of volle trappen, daar zijn wij nu erg benieuwd wat de Europese Voetbalbond nu gaat doen met het racisme in Bulgarije. Waarschijnlijk komt er weer een zwakzinnig antwoord van de bond.

Over de schrijver

In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.
Ook leuk om te lezen...
Interviews

Rodney Antwi over Egyptische Ultras & het verneuken van Toto's

In de actualiteit

Levski Sofia: Voor altijd in mijn hart

Dossier Balkan

Bijzondere ontmoeting: CSKA Sofia tegen CSKA 1948 Sofia

Derby DaysVoetbal in Bulgarije

Sofia Derby: gaat de eeuwigheid verloren?