GroundhoppingVoetbal in België

Authentieke Belgische voetbalavond bij Zwarte Leeuw

Een voetbalavond op het vijfde niveau van België. Wie een saai kunstgrasveld met een kleine tribune verwacht, heeft het fout. We zijn te gast bij KFC Zwarte Leeuw in het authentieke Louis van Roeystadion! 

Een heerlijk avondje in België waarin je even niet meer herinnerd wordt aan alle coronamaatregelen die in Nederland zijn.  Volgens de regels mag er maximaal 70% van de plaatsen bezet zijn, maar hier komt het niet bij in de buurt. Reden genoeg om met de auto te vertrekken naar Rijkevorsel, waar Zwarte Leeuw om 19:00 aftrapt tegen de hekkensluiter Weerstand Koersel!

Promoties en degradaties

Zwarte Leeuw werd in 1926 opgericht en kreeg stamnummer 1124. Na tientallen jaren in de lagere regionen, begon de club in de jaren 80 omhoog te kijken. Jarenlang speelden ze op het derde niveau. Het hoogtepunt volgde in 1989: Zwarte Leeuw promoveerde naar de Tweede Klasse. Hoger zijn ze nooit gekomen, want in 1992 degradeerde het team. Iets wat vier jaar later weer gebeurde, waardoor Zwarte Leeuw weer terugkeerde op het niveau waar het jarenlang speelde.

Deze eeuw ging Zwarte Leeuw in de competities een paar keer heen en weer. De promotie naar een hogere divisie was vaak van korte duur. Anno 2022 vinden we de club terug in de derde afdeling van het land. Dit is het vijfde niveau.

Het stadion is vernoemd naar Louis van Roey, de man achter het bouwbedrijf Van Roey uit Rijkevorsel dat de club jarenlang heeft gesponsord. Louis van Roey is ook voorzitter geweest van Zwarte Leeuw.

Welkom in België

In België hoeft het niveau niet veel te zeggen over het stadion. Waar je in Nederland in de vijfde divisie hoogstens een kleine tribune kan verwachten, weten ze in België wel beter. Ook wordt in België niet alles wat oud is gelijk gesloopt.

Wie doorrijdt tot het zuidwesten van Rijkevorsel, komt aan de rand van het dorp uit bij het onderkomen van Zwarte Leeuw. Hier zijn genoeg parkeerplekken voor het volk dat de wedstrijd bezoekt. Naast de hoofdingang zijn de fietsenrekken goed gevuld. Niet elke aanwezige heeft deze avond anderhalf uur in de auto gezeten voor een potje in de vijfde divisie in België.

Wie cultuur wil snuiven, is bij Zwarte Leeuw op het juiste adres. Bij de ingang staat een patatkraam waar je kan genieten van culinaire hoogstandjes. Enkele meters verder heb je voor tien euro een kaartje en kan je zonder fouillering naar binnen.

Louis van Roeystadion

Bij de entree word je gelijk getrakteerd op alles wat het Belgische voetbal zo mooi maakt. Rechts zie je een grote kantine die een groot deel van de lange zijde bedekt. Vanaf de kantine zit je dicht op de middellijn en heb je een goed uitzicht op het veld. Overal bij de tribunes zie je reclame van sponsoren; dat doen ze goed voor een dorpje met zo’n 12.000 inwoners!

Loop je naar links, dan kom je eerst langs een onoverdekte staantribune. Op de hoek hiervan vind je een muur waar je tegenaan mag plassen. Ideaal, want dit is naast de tribune en zo heb je weinig kans dat je een doelpunt mist. De korte zijde heeft enkel staanplaatsen, al zijn deze wel overdekt. Aan deze kant neemt de harde kern van Zwarte Leeuw plaats, de Black Lion Ultras.

Wie doorloopt richting de andere lange zijde ziet wederom overdekte staanplaatsen. Deze tribune heeft alleen in het midden stoeltjes, die zo’n dertig jaar geleden zijn geplaatst toen het stadion gerenoveerd werd. Je hebt ook een mogelijkheid om voor deze plaatsen te gaan staan, want er zijn nog een paar traptreden voor de tribune geplaatst. Slechts via klein pad kan je doorlopen naar de andere tribunes.

De overkant lijkt op het stukje naast de tribune. Hier kunnen de supporters staand achter het doel plaatsnemen. Doordat de hoeken dicht zijn en er veel betonnen muren zijn, is het een mooi geheel. Het Louis van Roeystadion is een knus onderkomen. Een dicht stadion is deze avond geen overbodige luxe, want het waait hard in Rijkevorsel.

Doelpuntenfestijn

Gelukkig zijn we net op tijd, want vlak na binnenkomst ligt de 1-0 al in het netje. Het is het startsein voor een doelpuntrijke avond in Rijkevorsel. Zwarte Leeuw komt dankzij een penalty op 2-0 voorsprong en weet dit later uit te breiden naar 3-0. Weerstand Koersel neemt hier nog geen genoegen mee, want de teams gaan met 4-2 de rust in.

De supporters bij de onoverdekte tribune achter het doel verhuizen in de rust naar de overkant, zodat ze de aanvallen van de thuisploeg van dichtbij meemaken. Dit hebben ze niet voor niets gedaan, want Zwarte Leeuw creëert veel. Drie aanvallen worden succesvol afgerond, waardoor er maar liefst negen doelpunten worden gemaakt in dit duel. De eindstand is 7-2.

Eerder schreven we dit artikel over een bezoek aan Zwarte Leeuw in 2019 en gingen we in gesprek met de supporters over hun seizoen 2018-2019. Ook de mannen van Pitch’d schreven een mooi stukje over de ploeg en haar stadion!

Pitch’d is sowieso een aanrader betreft voetbal in België. Van lagere divisies tot aan vervallen en verlaten stadions. Check hun artikelen op In De Hekken voor meer!

Meer foto’s:

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %