Voetbal in België

KV Mechelen: kampioenstreffer in de laatste minuut

KV Mechelen heeft dankzij een treffer in de laatste minuut het kampioenschap gepakt. Hiermee ‘verzekert’ Malinwa zich van promotie naar de Jupiler Pro League. De Kakkers versloegen over twee wedstrijden Beerschot. KV Mechelen keert hierdoor naar één jaar terug naar het hoogste niveau. Ook een uitspraak van het BAS weerhoudt De Kakkers niet van promotie.

KV Mechelen

Via de E19 rijden we rond 14:00 uur Mechelen binnen. Ruim op tijd voor de beslissingswedstrijd in de Belgische Eerste klasse B tussen KV Mechelen en Beerschot-Wilrijk. Aan het eind van de middag is duidelijk wie zich volgend seizoen mag melden op het hoogste niveau van België. Voordat we in de stad zijn staat een flinke politie eenheid de supporters op te wachten. Borden verwijzen de supporters van KFCOBW rechtsaf. Wij rijden rechtdoor. Links kijken de lichtmasten van Racing Mechelen wat treurig naar de toestromende supportersstroom. Twee uur voor de wedstrijd kleuren de straten al geel met rood.

Play-offs

De Belgische voetbalcompetitie is ingericht door wiskundigen. Kort samengevat is de 1e Klasse B het tweede niveau van het Belgische profvoetbal. Acht teams spelen in twee periodes voor de periodetitels. Worden deze periodes door hetzelfde team gewonnen, dan is deze kampioen en promoveert het naar 1e Divisie A. Worden de periodes door twee verschillende teams gewonnen dan spelen beiden een beslissingswedstrijd uit en thuis waarbij de winnaar zich kampioen mag noemen. Dit jaar won Mechelen de eerste periode en leek het zich tot een kwartier voor het einde van de tweede periode zonder finale duel kampioen te mogen noemen. Beerschot kwam een kwartier voor tijd terug van een 2-1 achterstand terwijl Lommel zes minuten voor tijd de 1-1 maakte tegen Mechelen waardoor Beerschot de tweede periode won.

Beerschot-Wilrijk

Om 14:50 uur komen de eerste in paars gehulde Beerschot supporters het uitvak in. Het al bijna volle staanvak op de lange zijde begroet de concurrent met gejoel. Aan alles merk je dat er wat op het spel staat vandaag. Het uitvak bevindt zich op de eerste ring in de hoek van het stadion. Het bestaat uit duizend staanplaatsen en is vandaag uiteraard stijf uitverkocht. Het huidige Beerschot-Wilrijk is in 2013 ontstaan toen KFCO Wilrijk en het failliete Beerschot AC samen gingen. Beerschot-Wilrijk speelt haar wedstrijden in het Olympisch Stadion van Antwerpen.

Aftellen

Als de spelers het veld op lopen voor de warming up staan de staanvakken achter de goal en op de lange zijnde bomvol. Bijzonder om te zien dat bij het “van links naar rechts” van de Snollebollekes zowel de thuisvakken op de lange zijde als het uitvak meespringen. Datzelfde geldt voor het “You’ll never walk alone” waarbij beide supportersgroepen de sjaaltjes in de lucht heffen. De spanning neemt met de minuut toe en het AFAS Stadion Achter de Kazerne, vernoemd naar de kazerne die er vroeger naast lag, is met bijna 17.000 supporters uitverkocht.

De Kakkers

Mechelen is met haar 115 jaar een beeldbepalende club in het Belgische voetbal. De club werd vier keer landskampioen en won in 1988 de Europacup 2 door in Straatsburg Ajax met 1-0 te verslaan. De laatste jaren heeft de club het moeilijk. In 2003 verkeerde de club in zware financiële problemen die, door schenkingen van supporters, nog konden worden opgelost. Ondanks de redding degradeerde de club wel naar het derde niveau. Vier jaar duurde het voordat Mechelen zich weer op het hoogste niveau mocht laten zien. In oktober 2018 werden bij de grootschalige invallen in het Belgisch betaald voetbal ook bij Mechelen invallen gedaan. Drie bestuursleden worden verdacht van betrokkenheid bij match-fixing om degradatie van Mechelen in 2017-2018 te voorkomen. De consequenties van deze operatie zijn nog niet duidelijk.

Pyro

De wedstrijd staat op het punt van beginnen. Het uitvak wordt gehuld in een dikke paarse rook en in de thuisvakken worden op verschillende plekken rode en gele rookpotten afgestoken begeleid met tientallen fakkels. Het geluid is oorverdovend en lijkt van alle kanten te komen. Ik hou van stadions waar de hele eerste ring fanatiek is. In Mechelen zijn de fanatieke supporters verdeeld over de eerste en tweede ring achter de goal en de eerste ring lange zijde. Op de tweede ring staat de oude harde kern terwijl op de eerste ring achter de goal de twintigers en dertigers zich verzamelen. Ook de lange zijde eerste ring is een heerlijke staantribune. Als je daar een biertje wil halen kun je je beter door de hekjes laten zakken dan het via de trappen proberen. De spelers komen het veld op en het stadion springt. “Al wie niet springt, al wie niet springt dat is een rat”, verwijzend naar de bijnaam van Beerschot. Mechelen is klaar voor de kampioenswedstrijd!

Eerste helft

De wedstrijd begint zoals een kampioenswedstrijd hoort te zijn. Heel slecht voetbal gecombineerd met een heel hoog tempo en veel fouten. Mechelen zoekt de aanval en Beerschot loert op de counter. Beide teams krijgen een aantal kansen. Mechelen verprutst de kansen door slechte aannames of verkeerde keuzes, terwijl Beerschot een fantastische keeper tegenover zich ziet. Als na een half uur Beerschot speler Noubissi tegen een domme rode kaart oploopt schiet de vlam in de pan. De paarse rookpotten vliegen vanuit het uitvak de Mechelen vakken in waarna ze dezelfde weg terug afleggen of op het veld belanden. De scheidsrechter legt het spel kort stil en dreigt via de stadionspeaker de wedstrijd te staken. Veel helpt het niet want meerdere rookpotten en tientallen bekers bier leggen hun baan door de Mechelse lucht af. Ondanks het dreigement wordt er gewoon doorgespeeld en wordt de rust met 0-0 gehaald.

Vuurwerk

De tweede helft is amper begonnen of Mechelen scoort aan de overzijde de 1-0. Het stadion ontploft. Mensen vallen elkaar met tranen in de ogen in de armen. Een fantastische ontlading die de sfeer alleen maar beter maakt. De duizend in het uitvak doen hun best aan het continue geklap en de armbewegingen te zien, maar geen idee of ze veel geluid maken want iedereen in Mechelen met stembanden laat zich horen. De Mechelse feestvreugde wordt beantwoord met nog meer paarse rookpotten en de scheidsrechter roept de spelers van het veld af voor een afkoelperiode van 10 minuten. Ook tijdens de uiteindelijk 15 minuten durende stillegging blijft er over en weer gegooid worden maar de scheidsrechter besluit toch verder te voetballen.

Ommekeer

Ondanks de voorsprong en de man meer op het veld lijkt de angst in de Mechelse benen te zijn geslopen. Beerschot dringt aan en heeft een paar keer pech in de afronding. Tot Beerschot, na minutenlang beraad met de VAR, een goedkope pingel krijgt. Een buitenkansje dat onberispelijk wordt benut. 1-1 en het uitvak ontploft. Op enkele plekken springen ‘losse’ ratten op. Een aantal van hen heeft het einde van de wedstrijd niet in het stadion beleefd. De supporters van Mechelen lijken eerder een tandje bij te zetten dan te wanhopen. Maar ondanks de hartstochtelijke aanmoedigingen lijkt de 1-2 dichterbij dan de 2-1. Ondanks dat Beerschot met deze stand kampioen is blijven de mannen in het paars op zoek naar de definitieve beslissing.

De laatste minuten blijven de Mechelen fans hun ploeg naar voren schreeuwen, maar het lijkt tegen beter weten in. Tot de 88e minuut. Een voorzet van links komt in de 16 meter terecht. Aanname. Schot. Goal! 2-1. Spelers over het hele veld worden helemaal gek. De doelpuntenmaker rent de hele lange zijde af. Wisselspelers rennen het veld in en de eerste supporters stappen juichend het veld op. Ik denk dat 90% van de Mechelen fans in de 89e minuut op een andere plek staan dan een minuut eerder.

Feest

Het uitvak is volledig stil gevallen en heel KV Mechelen viert feest. Elk moment dat de bal uit het spel is naaien de spelers van Mechelen elkaar en het publiek met wilde armgebaren op. Vijf minuten extra tijd resten Mechelen van het kampioenschap en promotie. Iedereen in het stadion staat.  Nog één minuut. De stadionspeaker doet een totaal kansloze poging om de supporters te overtuigen na het eindsignaal van het veld te houden. Je hoort aan haar stem dat ze het zelf niet gelooft. De scheidsrechter fluit af. Voor de derde keer vallen mensen elkaar huilend in de armen.

Pitch invasion

Binnen enkele seconden stormen honderden Mechelaars het veld op. Tegelijkertijd rent aan de andere kant van het veld een linie ME het veld op om de uitzinnige Mechelen fans bij het uitvak weg te houden. Fakkels en rookpotten vliegen over en weer en een volksfeest barst los. Honderden pitch invaders worden er duizenden en iedereen is uitzinnig. Zo’n pitch invasion geeft altijd mooie beelden. Kijk naar de halve finale van de KNVB Beker tussen Willem II en AZ. Deze pitch invasion was pure voetbalporno. Reclame voor het voetbal. Een vreugde uitbarsting met respect voor het stadion, de spelers, de scheidsrechters en vooral voor de bezoekende spelers en fans. Iedere voetbalfan kan zich de erehaag van Tricolores herinneren als de AZ spelers weer het veld opkomen om hun supporters te bedanken. Als de KNVB hiervoor straft bewijzen ze weer volledig de band met supporters kwijt te zijn.

Zo ook de invasie van geel rood op deze zaterdagnamiddag in maart. Mensen met rolstoelen op het veld, mensen die over de boarding denken te kunnen springen. Supporters die op hun knieën zitten en die staan te springen. Mensen die om zich heen staan te kijken en mensen die de longen uit hun lijf schreeuwen. Voetbalemotie in zijn meest pure vorm. Ook de Beerschot fans moeten van deze vreugde uitbarsting meegenieten. Onbegrijpelijk beleid. Laat die mannen en vrouwen gewoon gaan. Een rustige aftocht voor de uitfans en als de Mechelen supporters naar huis gaan hoef je geen supporters meer te scheiden. In plaats daarvan staat een groot deel van het uitvak tot en met de huldiging op het vak.

Fans

Vandaag denkt niemand in Mechelen aan operatie schone handen. Niemand denkt aan de mogelijke straffen die volgen. Iedereen is de degradatie van vorig seizoen vergeten. Vandaag is iedereen gelukkig. KV Mechelen is kampioen. Iedereen is kampioen. Ondertussen lopen wij ook het veld op. We genieten van de emoties van de mensen hier met een geel rood hart. Na een klein uurtje laten we het feest voor wat het is. Terwijl Mechelen zich klaar maakt voor een lange avond, stappen wij in de auto richting Nederland. We rijden langs het stadion van Racing, dat vanavond om acht uur aan mag treden in de derde amateurdivisie. De lichtmasten kijken nog net zo treurig als eerder die middag. Het verschil in divisies met de rivaal is vandaag weer gegroeid. Hopen voor Mechelen dat dat ook na operatie schone handen zo blijft. Tot volgend seizoen. En als de beleving en sfeer dan ook maar een beetje in de buurt komen van vanavond, dan heeft KV Mechelen er twee sympathisanten bij. Misschien zelfs wel een beetje fans.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %