In de actualiteit

Pyro: op weg naar een positief beleid

Pyro legaal

Negatieve berichtgeving over pyro bij voetbalwedstrijden vliegt je wekelijks om de oren. Discussies die tot ongekende hoogte oplaaien. Een bondsvoorzitter die fake news gebruikt om zijn punt te willen maken. Het drijft alle betrokken partijen ver uit elkaar. De propaganda van de KNVB, de vaak onjuiste berichtgeving in de media en de standaard verbodspolitiek schuiven we aan de kant. We nemen je mee op een reis langs een aantal oplossingen.

We laten besloten trainingen, stadionverboden en de discussies voor wat ze zijn. We gaan voor de alternatieven. Zijn deze er dan? Jazeker! We beginnen in Orlando, Florida. In 2017 opent Orlando City haar nieuwe stadion. De opening betekent direct een primeur. Naast de bekende safe-standing tribune heeft dit vak ook zogenoemde smoke device area’s. Kortom, delen op het vak waar het expliciet is toegestaan om pyro af te steken. De club komt niet alleen met een oplossing, de supporters worden ook gestimuleerd in het gebruik van vuurwerk. Dan kan men van de MLS vinden wat zij willen, dit is een geweldig staaltje samenwerking tussen club en supporters. Vanuit goede afspraken kan dit een prima oplossing zijn.

Scandinavië

In Noord-Europa zijn ze eveneens op de goede weg. Hoewel pyro in bijvoorbeeld Denemarken verboden is, zijn ze actief met elkaar op zoek naar oplossingen. Dat begint met een goede samenwerking tussen club en de fanatieke aanhang. Neem bijvoorbeeld Brondby IF die trots zijn op hun achterban Sydsiden, inclusief de fantastische sfeer- en vuurwerkacties.

Samen komen zij tot een nieuwe fakkel. De zogeheten koudvuurfakkel. Het heeft een hele lage brandtemperatuur. Zelfs zo laag, dat je met je hand rustig door het vuur kan gaan zonder dat je brandwonden oploopt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld sterretjes. Deze zijn in de Deense stadions wel toegestaan, maar toch hebben deze wel degelijk een hoge brandtemperatuur. Met de nieuwe fakkel omzeilen zij op briljante wijze de regels vanuit de Deense voetbalbond. Een initiatief wat verder in ontwikkeling is. Vooralsnog kleuren de Deense stadions wekelijks met reguliere pyro.

Noorwegen is het beloofde land. Daar is pyro volledig legaal in de stadions en die vrijheid wordt dan ook met volle teugen benut. Supporters, clubs en de autoriteiten maken daar samen goede afspraken over. SK Brann was de club die voorop ging in de strijd tegen pyro, en in de reportage van Copa90 onder de foto is te zien hoe dit tot stand is gekomen. De SLO van de club helpt met de organisatie van de sfeer- en pyro acties. Sterker nog, hij komt zelf met een doos de tribune op lopen om de fakkels uit te delen. Het resultaat is er absoluut niet minder om!

Pyro in eigen land

Tenslotte komen we aan in Nederland. Nederland? Ja, ons eigen landje. Ondanks dat we hier ver achterlopen op landen waar er wel wordt meegedacht, doen de supporters er hier zelf in ieder geval alles aan om pyro levend te houden. Een ieniemienie-stapje voorwaarts wordt bereikt tijdens het recent gehouden supporterscongres. Hier worden in ieder geval de opties besproken die eventueel dienen als middenweg voor de KNVB en supporters, zoals het opleiden van supporters tot ‘vuurwerk experts’ en het creëeren van safe area’s. Delen van de tribune waar gecontroleerd vuurwerk wordt afgestoken. Het is een utopie om te denken dat dit binnen enkele jaren gerealiseerd wordt, maar wij als supporters doen er in ieder geval alles voor.

Dan rest nog het veelbesproken Feyenoord. De club die regelmatig boetes en straffen oploopt vanwege het afsteken van vuurwerk is dit seizoen in ieder geval weer begonnen met de eerste training openbaar te maken. Ondanks dat hier aanzienlijk minder pyro aanwezig was dan voorheen, betekent het in ieder geval weer progressie. Nou is het wel zo dat de Feyenoord-supporters zich niet laten wegjagen door aanwezigheid te verbieden, zo valt te zien voor de laatste training van de Klassieker afgelopen seizoen.

Er zijn dus genoeg voorbeelden die aantonen dat het ook anders kan. De supporters maken de clubs, en pyro is niet alleen onderdeel van de cultuur, het zorgt ook simpelweg voor een geweldige sfeer. Om positief af te sluiten,pakken we nog even de uitzwaaimomenten van PSV en Ajax erbij, in aanloop naar de de wedstrijden Ajax – PSV en Ajax – Feyenoord.

Bij PGWEAR kan je altijd terecht voor een unieke kledinglijn voor fanatieke supporters. Kijk nu voor onze grote zomersale op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Roman de Lange
Over de schrijver

Geniet van alles wat met sfeer te maken heeft. Voorliefde voor de Duitse competities vanwege de sfeer en de stadions. Vindt de sfeer bij Europese topclubs dramatisch. Groundhopper in wording.
  Ook leuk om te lezen...
  Het seizoen vanIn de actualiteit

  Het seizoen van: Feyenoord

  Ultras/fanatieke supporters

  Fotoverslag Poolse Ultra cultuur: Miedź Legnica - Slask Wroclaw

  België & NederlandReportage

  Fotoverslag: Pure voetbalcult bij kampioenschap in de 5e klasse

  GroundhoppingReportage

  Dos Kampen sleept titel binnen in direct kampioensduel