Verslag Supporterscongres 2019
23 maart stond bij ons rood omcirkeld in de agenda. De dag van het supporterscongres, georganiseerd door het Supporterscollectief Nederland. Hier het verslag van een bijzondere middag.
Om half 1 rijden we de KNVB Campus in Zeist op. Twee redacteuren (een Feyenoorder en een NEC’er) en twee Superboeren. Een moeder staat met haar zoontje te wachten tot de spelers van Oranje uit getraind zijn. Het mannetje wil dolgraag op de foto met zijn helden. Wij zijn hier echter niet voor de foto’s van de grote sterren. Ons doel is belangrijker: in gesprek met verschillende instanties die het beleid bepalen over ons mooie spelletje. Hoofddoel: de discussie omtrent pyro.
Pyro Noordzijde
Voordat wij goed en wel zitten is het eerste hoogtepunt van de dag al bereikt. De jongens van De Noordzijde (Feyenoord) leveren een groots statement met een kleine pyroshow buiten het hoofdgebouw. Enkele leden wordt overigens de toegang tot de KNVB Campus ontzegd vanwege het in de hand hebben van een blik bier (levensgevaarlijk!). Ach ja, het statement is tenslotte al gemaakt.
Statement FC Utrecht
Vervolgens neemt de delegatie van FC Utrecht het woord. Zij leveren een krachtige boodschap aan de KNVB. Een emotionele supporter vertelt over de treurige situatie rondom de minuut stilte rondom het duel van het Nederlands elftal. Hierna verlaat de delegatie uit protest het congres. Uit respect voor het Supporterscollectief vragen zij aan de andere aanwezigen wél te blijven zitten. Lees hier het uitgebreide statement!
De voorzitster van de PSV supportersvereniging haakt hierop in door te melden dat er niet simpelweg overgegaan kan worden op de orde van de dag. Er wordt door alle afgevaardigden besloten om het gesigneerde shirt van Oranje, wat eigenlijk met een quiz gewonnen kon worden, te doneren aan de voetbalclub VV DESTO. Hierna besluiten de supporters spontaan tot het houden van een minuut stilte, waarna het congres écht kan gaan beginnen.
Discussie Pyrotechniek
Hierna start het panelgesprek over pyro. Vertegenwoordigers van het Supporterscollectief Nederland, de politie, de KNVB en Michael van Praag gaan met supporters de discussie aan. Met meneer van Praag de discussie aangaan is helaas kansloos. Dat wisten we op voorhand al. Hij liet een filmpje zien met een aantal pyro incidenten. Supporters die vuurwerk op spelers gooien. Zijn hoofdargument is merkwaardig. Supporters kunnen fakkels op het veld gooien. Als een speler hierbij blijvend letsel oploopt, is de club verantwoordelijk. Een miljoenenclaim is dodelijk voor een Nederlandse club. Ook dia’s met temperaturen van fakkels worden tevoorschijn getoverd. Over de kankerverwekkende rook wilde hij het niet eens hebben.
Op de vragen uit de zaal weet Van Praag nauwelijks echte antwoorden te geven. Steeds verschuilt hij zich achter de wetgeving en probeert antwoorden een beetje te ontwijken. Als een vraagsteller hem hierop aanspreekt krijgt deze te horen dat hij niet “de wijsneus” moet gaan uithangen. Vervolgens schrijft Van Praag de bekende Joker-actie van De Graafschap toe aan Heracles Almelo… Voor enkele vertegenwoordigers is hierna de maat vol en Cambuur en Heracles verlaten hierop de zaal. Helaas was fatsoenlijke discussie met Van Praag vandaag niet mogelijk.
Overigens, wat voor een kwal het ook is, moeten wij ook credits geven aan Van Praag wanneer dit terecht is. Eerder noemden wij hem, nog steeds volledig terecht, een seniele oude man. Echter, bleef hij het gehele congres aanwezig en liet ook tijdens de afsluitende borrel zijn gezicht zien. Dit terwijl er in de zaal, redelijk logisch natuurlijk, redelijk veel vijandigheid hing richting hem.
De discussie levert wel een aantal interessante aanbevelingen op. Zoals het idee om supporters op te leiden tot ”vuurwerk experts”. Ook het creëren van veilige standplaatsen in het stadion kan een goede optie zijn. Hierdoor zou de Provincie wellicht een vergunning kunnen afgeven waardoor pyro legaal/gedoogd zou kunnen worden. Conclusie is dat supporters, clubs, KNVB en politie met elkaar in gesprek moeten blijven en moeten blijven zoeken naar oplossingen.
Speeltijden, gras & Var
Na een discussie van ruim een uur is het tijd voor een pauze. Na twintig minuten de gemoederen weer te laten bedaren wordt er kort geïnventariseerd wat de voorkeurstijden voor wedstrijden zijn. Spelen met Kerst & Oud en Nieuw, en spelen tússen Kerst & Oud en Nieuw is een reële optie volgens aanwezige supporters. Vervolgens volgde een presentatie van Almere City directeur John Bes over hoe je als kleine club óók kunt overstappen van kunstgras naar echt gras. De dag eindigde met een uitleg/presentatie van een uur over de VAR en een blik op de toekomst wat betreft dit hulpmiddel.
Afsluiting
De dag zou eigenlijk eindigen met een rondleiding door het VAR centrum. Echter waren de sterren van het Nederlands Elftal daar net aanwezig. Hierdoor was er geen plaats voor de supporters. Alsof dat niet samen zou kunnen gaan. De KNVB had hier een mooi punt kunnen maken, helaas een mooie kans die verloren gaat.
Hierna dronken supporters van allerlei verschillende clubs gezamenlijk een drankje. Ook Michael van Praag sprak hierbij nog kort met enkele supporters. Almere City-aanvoerder Tim Receveur haalde ondertussen herinneringen op aan vorig seizoen met de aanwezige Superboeren. Wij waren zelf ruim een halfuur in gesprek met de Algemeen Directeur van Almere City, die geïnteresseerd was in wat supporters zoeken in een uitvak. Tevens deed hij wat toekomstplannen uit de doeken voor het uitvak van zijn club en bespraken we de band tussen supporters en club bij Almere City. Al met al was het zeker een enerverende middag en wij kijken uit naar de volgende editie.