Amateurvoetbal

Onrustige avond bij derby tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys

Het is dit seizoen aan de lopende band raak in de Tweede Divisie. Bijna elke week worden er wel sfeeracties getoond, vuurwerk afgestoken of vechtpartijtjes uitgevochten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bizarre derby van Katwijk van enkele weken geleden, 6.000 man op een doordeweekse avond voor de Spakenburg derby of de schitterende sfeeractie bij Kozakken Boys. Afgelopen dinsdag was het weer de beurt aan een derby in de Bollenstreek. Een wedstrijd die eerder dit jaar ook al voor geweldige beelden zorgde. Op een doordeweekse avond gaat Quick Boys op bezoek bij “de uien” van Rijnsburgse Boys.

De afstand tussen de sportparken beide clubs is slechts enkele kilometers. Rijnsburg ligt dan ook echt tegen Katwijk aan en is er praktisch onderdeel van. In de schaduw van de “grotere” Katwijk derby tussen VV Katwijk en Quick Boys zijn de wedstrijden tussen beide clubs en Rijnsburgse Boys ook echt beladen. Vandaag starten de supporters van Quick Boys de wedstrijddag in café “Het Wachtje”. Nadat er met een goeie PMDS is gestart wordt te voet verplaatst naar Sportpark Middelmors van Rijnsburgse Boys. De afstand tussen de kroeg en de tegenstander van vanavond is ook maar een halfuurtje. Onderweg wordt er nog een entrada gehouden onder een voetgangerstunneltje.

Escalatie

Aangekomen op het sportpark worden de bezoekers natuurlijk goed gefouilleerd door de aanwezige stewards. Eenmaal binnen blijkt dit toch niet helemaal goed te zijn gegaan. Waar komt die doos met vuurwerk nou ineens vandaan? Afijn, dat mysterie laten we maar over aan de lokale autoriteiten. Belangrijkste is dat er in het uitvak tientallen mensen met fakkels in de handen staan. Ook op het thuisvak staat alles gereed. “Het gaat spoken op de Middelmors” staat er op een spandoek gemaakt door de Harde Kern van de Rijnsburgse Boys. Wanneer de spelers het veld betreden worden de eerste fakkels ontstoken. Er lijkt niks aan het handje terwijl er voor onze ogen twee mooie sfeeracties ontvouwen.

Totdat één jonge supporter van Rijnsburgse Boys om de een of andere reden besluit dat het tijd is voor escalatie. Hij gooit zijn fakkel met flinke precisie midden in het uitvak. Dát valt niet goed bij de supporters van Quick Boys en voor iedereen het goed en wel doorheeft loopt het gigantisch uit de klauwen. De uitsupporters bestormen het veld en laten nu een fakkelregen neerdalen op het vak van Rijnsburgse Boys. Uiteindelijk staan beide supportersgroepen recht tegenover elkaar en worden er flinke klappen uitgedeeld.

Van vriendschappelijke rivaliteit is weinig meer over. Dit tafereel duurt enkele minuten, terwijl de spelers zich hebben teruggetrokken in de kleedkamer. Hoewel er buiten het sportpark veel politie zichtbaar aanwezig was, is de handhaving hier ter plekke overgelaten een de lokale stewards. Dit komt de algemene rust niet ten goede. Pas nadat de gewonden bij elkaar geraapt zijn en de aanvoerders hun supporters hebben toegesproken kan de wedstrijd met flinke vertraging eindelijk worden gestart.


Rijnsburgs feestje

Na een grote vertraging wordt er dan eindelijk gevoetbald. Voor de wedstrijd spookte het inderdaad, zoals beloofd op het spandoek, op de Middelmors. Daar is op het veld echter weinig van over. De eerste helft had net zo goed schriftelijk kunnen worden afgedaan. Misschien dat de spelers nog onder de indruk zijn van de rellen, want er gebeurt helemaal niks noemenswaardig. Het enige vermaakt vindt plaats naast het veld waar de Quick Boys supporters een paar keer “rennen in je eigen dorp” inzetten.

In de tweede helft schudt Rijnsburgse Boys de zenuwen van zich af en begint te voetballen. Met als einduitslag na 90 minuten een keiharde 3-0 overwinning. Voor Quick Boys komt daardoor een reeks van negen ongeslagen wedstrijden ten einde. De spelers van de thuisploeg vieren het feest vol overtuiging met de supporters. Het enthousiasme straalt er vanaf!

Als vervolgens het hele uitvak is leeggelopen en de ongeregeldheden buiten zijn afgelopen mogen wij de Middelmors ook eindelijk verlaten. Helaas zal vandaag wel weer verregaande gevolgen hebben voor de supportersbeleving hier in de Bollenstreek. Een uitsupportersverbod bij Katwijk – Quick Boys lijkt op komst, waarmee ook op amateurniveau de beleving bij derby’s de nek om wordt gedraaid…

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %