Amateurvoetbal

Quick Boys tegen Katwijk heeft álles wat een amateurderby nodig heeft

Vaak wordt IJsselmeervogels tegen Spakenburg de derby der derby’s genoemd. Zelfs bij “normale” voetballiefhebbers is deze wedstrijd bekend en het is inderdaad mooi om te zien hoe er elk jaar duizenden mensen naar De Westmaat komen. Toch ontbreekt er iets cruciaal aan de derby: de echte, harde rivaliteit die op en soms iets over het randje is. Wat ons betreft is de mooiste amateurderby van Nederland daarom toch ergens anders te vinden: Katwijk-Zuid tegen Katwijk-Noord! Quick Boys tegen VV Katwijk!

Aan rivaliteit ontbreekt het bij deze wedstrijd in ieder geval niet. De supporters van beide clubs hebben een hekel aan elkaar. Haat is wellicht nog zwakjes uitgedrukt als we praten over de Katwijkse derby. De supporters kunnen absoluut niet door één deur. De politie-inzet rondom de derby is elke keer gigantisch. Bij de eerste derby tussen Quick Boys en Katwijk na enkele jaren werd de supporters van Quick Boys vanwege de veiligheid zelfs een buscombi opgelegd. Binnen één dorp! Dat beide clubs beschikken over hele fanatieke supportersgroepen die in alles tegenpolen van elkaar zijn helpt hierbij niet. Op het internet zijn talloze filmpjes te vinden van vechtpartijen tussen beide supportersgroepen, vaak gewoon op een willekeurige locatie in het dorp zelf.

Welkom bij de Katwijk derby

Die filmpjes hebben wij natuurlijk ook gezien, maar nu het voor onze eigen ogen gebeurt is het toch weer een ander verhaal. De aftrap is pas over drie kwartier en wij staan ons dus rustig in de catacomben voor te bereiden als het op het veld helemaal los gaat. De fakkels vliegen van zijde naar zijde en beide supportersgroepen gaan midden op het veld met elkaar op de vuist. Er worden rake klappen uitgedeeld en pas na een hard gevecht keren de Katwijk-supporters terug naar hun uitvak en de thuissupporters naar haar eigen vak. De toon voor de rest van de avond is gezet. Welkom bij de Katwijk derby!

Die rivaliteit binnen dit kleine dorp aan de Noordzee is natuurlijk schitterend en komt ook op nettere manieren naar voren. Voor de derby van vanavond hebben beide supportersgroepen groots voorbereid en dat is te zien. De thuisploeg heeft een gigantisch doek gemaakt. Met de tekst “Waar het groene veld ons wacht”; een strofe uit het clublied van Quick Boys. Op het dak van de tribune staan supporters die rookbommen afsteken. Op de korte zijde staan de supporters uitgesmeerd over 50 meter en worden er tientallen fakkels afgestoken om een ware muur aan rood vuur te creëren.

Het uitvak heeft een kleiner doek met “Katwijk-Noord” en steekt daarnaast, gehuld in complete outfits inclusief maskers, fakkels en rook af die samen combineren voor een heel apart beeld. Tel er nog wat slierten bij op en het beeld is bijna compleet. Bijna, want aan beide kanten is er ook nog een bult siervuurwerk te zien. Een pyroshow als deze ga je simpelweg nergens anders in Nederland zien. Punt. Nog voordat er ook maar één bal gerold heeft is al duidelijk waarom deze derby uniek is.

Joey NSB

Eenmaal begonnen blijft de sfeer goed. Zowel Quick Boys als Katwijk zet regelmatig liedjes in en zijn bij vlagen allebei goed hoorbaar. Na een kwartier valt er een doelpunt uit het niks. VV Katwijk, die dit seizoen ook afkoerst op een overtuigend kampioenschap, heeft aan één kans genoeg om te scoren. 0-1. Het uitvak viert het feest met nog maar eens wat fakkels. Na deze achterstand wordt de sfeer bij Quick Boys wat meer gefrustreerd en vooral Joey Ravensbergen is de kop van jut vanwege zijn pikante overstap van blauw-wit naar oranje-zwart. “Joey NSB” schalt daarom van de staantribune af. Achter mij staan groepjes supporters non-stop aanwijzingen en verwensingen te schreeuwen. Veel helpt het niet, want de eerste helft strompelt zonder verdere kansen naar het rustsignaal.

Voor de tweede helft beweegt de fanatieke groep van Quick Boys mee met het elftal en verplaatst zich naar de hoek van de lange zijde. Hierdoor komen ze heel dicht bij het uitvak te staan. Slecht een bufferstukje van enkele meters scheidt beide groepen van elkaar. Dit zorgt ervoor dat de sfeer de tweede helft nog een versnelling hoger gaat. Beide supportersgroepen zingen nu echt tegen elkaar en de liederen golven heen en weer. De wedstrijd wordt nog gekker als op het veld de verhouding op de ranglijst helemaal verdwijnt. Het is Quick Boys wat de klok slaat. De compleet terechte gelijkmaker zorgt voor een ontploffing op Nieuw Zuid. De spelers lopen nog even uitdagend langs het uitvak langs voor zich bij haar supporters te voegen voor een groot feest. Uiteraard niet zonder vuurwerk. Doelpuntenmaker is trouwens Levi van Duijn, wiens vader dan weer keeperstrainer is bij VV Katwijk. Over mooie gesprekken bij het kerstdiner gesproken.

Het wordt nóg gekker als Quick Boys in de 79e minuut zelfs op voorsprong komt. Deze hadden de supporters niet zien aankomen. Nu is de sfeer helemaal niet te houden. Constant worden er wel rookbommen afgestoken. Ook op het veld bereikt de wedstrijd een kookpunt met meerdere opstootjes. De supporters van Quick Boys gebruiken hun voorsprong om nog eens extra uit te dagen richting het uitvak. Maar de wraak is zoet. Nog geen 5 minuten na de goal trekken de oranje-zwarten de stand weer gelijk. Ondanks kansen aan beide kanten blijft deze versie van de Katwijk derby dus onbeslist. Beide supporters bedanken uitgebreid hun spelers voor de getoonde strijd en inzet.

De lont in het kruitvat bij Quick Boys – Katwijk

De gehele tweede helft is het overigens al onrustig naast het veld. Vanaf het moment dat de harde kern van Quick Boys naar de lange zijde is verschoven is het gooien begonnen. Alles wat voorhanden is schiet van vak naar vak. AA-flesjes, aanstekers en kleingeld dalen aan beide kanten neer. Dit escaleert later naar rookbommen en voetzoekers die van supporter naar supporter worden geschoten. Na de doelpunten wordt de sfeer nog grimmiger en wordt van beide kanten knalvuurwerk naar de rivaal gemikt. Dit gaat er zo hard aan toe dat rond de 70e minuut een peleton ME post vat in het “buffervak”. Hierdoor keert de rust enigszins terug.


Om onverklaarbare reden vertrekken deze agenten hier enkele minuten na het laatste fluitsignaal al weer, waardoor de gezelligheden gewoon weer kunnen beginnen. De supporters zijn immers nog lang niet weg en dus beginnen de bekogelingen van vooraf aan. Een siervuurwerk dat vol in de gezichten van de uitsupporters ontploft is dan de welbekende lont in het kruitvat. Katwijk bestormt het veld met o.a. de hoekvlag en vuurwerk en valt de thuissupporters aan. Deze reageren weer en even later worden er rake trappen en klappen uitgedeeld. Meerdere supporters belanden op de grond. Ondertussen gaat het vuurwerk van zijde naar zijde. Pas als de ME plotseling weer ten tonele verschijnt kiezen de supporters het hazenpad. Vooral de Katwijk-supporters leren de werking van de lange lat van dichtbij kennen.

Maar de mooiste samenvatting van de gebeurtenissen na afloop komen van een ander. We sluiten daarom maar af met de woorden van de omroeper die, terwijl de supporters elkaar bewerken met kratjes en cornervlaggen, het gebeuren becommentarieert met de volgende tirade:

” Oohh wat had ik nou gezegd! Ga van dat veld af! Wat een mooie avond had kúnnen worden, wordt weer verpest door een stelletje herzenlozen die op elkaar gaan inslaan.

Gebruik ten minste nog die ene hersencel. Allemaal weg hier. Van het veld!

Ooh en we hebben ook nog een mobieltje gevonden. Ik ga je bellen hoor!”

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %