AmateurvoetbalFotoreportages

Kozakken Boys: de trots van Noord-Brabant

Naast mij staan vijftienjarige meisjes te roken. Hun buurmannen steken een aantal meter verderop vuurwerk af onder een zestig meter lang doek. We zijn in het uiterste Noord-Westen van Brabant. Men spreekt hier zonder ‘zachte g’ maar met een schier onverstaanbaar dialect. We zijn bij Kozakken Boys: de trots van Noord-Brabant!

Kozakken Boys

Een groep twintigers staat bierkannen leeg te drinken op een zeer respectabel tempo. Geef ze eens ongelijk. Het is fantastisch weer en er staat een zeer spannende wedstrijd op het programma. Bovendien hebben de supporters van Kozakken Boys een sfeeractie van groots formaat voorbereid. De sfeergroep bestond vorig seizoen 35 jaar. De sfeeractie is door Corona een aantal keer uitgesteld. Tegenstander vandaag is IJsselmeervogels. Beide ploegen verkeren, uiterst verrassend, in of nabij de degradatiezone van de Tweede Divisie. Dit is het derde niveau van Nederland.

Vlak voor de aftrap verzamelen twintig supporters zich bovenop de tribune. Het zestig meter lange doek rolt naar beneden. Na een minuut stilte wordt heel veel vuurwerk afgestoken. We kunnen beginnen!

Sfeer 

De sfeer is bij de aftrap verrassend goed. Vaak zie je bij Nederlandse amateurwedstrijden dat het volledig stilvalt na het begin, hier is dat niet direct het geval. Helaas is de wedstrijd saai. Op het veld gebeurt weinig en dit slaat na een minuut of tien over op de tribune.

Beide ploegen zijn totaal niet in staat om een fatsoenlijke aanval op te zetten. De openingstreffer voor Kozakken Boys valt dan ook door een gigantische blunder van de doelman van IJsselmeervogels. Na 45 minuten stromen de tribunes leeg, het is namelijk tijd voor bier!

Volksfeest

In de tweede helft zien we een totaal ander IJsselmeervogels verschijnen. Na ongeveer een uur kunnen de 150 uitsupporters juichen wanneer de gelijkmaker binnenvalt. De uitploeg ruikt bloed en gaat op jacht naar de overwinning. Tot hele grote kansen leidt dit niet.

Tot de blessuretijd van de tweede helft. IJsselmeervogels krijgt een gigantische kans, maar scoort niet. In de tegenaanval weet Kozakken Boys wel het net te vinden: 2-1! Een volksfeest barst los tussen de spelers en de supporters. Fakkels worden ontstoken en de spelers vieren het feestje maar wat graag mee.

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %