Voor het eerst sinds 2019 stond de Derby van Spakenburg weer op het programma. Rood ontvangt blauw: we bezoeken IJsselmeervogels – Spakenburg op Sportpark de Westmaat, waar 6.000 toeschouwers na twee jaar weer eens dit affiche mogen bezoeken!

Corona gooide lang roet in het eten en zodoende moesten de supporters genoegen nemen met een lange periode zonder de wedstrijd van het jaar. In november 2021 zou het eindelijk weer zover zijn, maar vond de burgemeester het onverantwoordelijk om het duel door te laten gaan zonder publiek. Ze was bang dat de aanhang van beide clubs alsnog zou komen en dat dit uit de hand zou lopen buiten de toegangspoorten. De ontmoeting werd verplaatst en na lang wachten is het in maart eindelijk weer raak!

Spanningen

Voorafgaand de derby liepen de spanningen hoog op. Vince Gino Dekker, voormalig talent en ex-jeugdspeler van Ajax, zou de pikante overstap maken van blauw naar rood. Na bedreigingen van de aanhang van Spakenburg en een incident op het sportpark waar hij werd aangevallen door een supporter, ging er een streep door de transfer en blijft hij ‘gewoon’ bij Spakenburg.

Er gingen – zoals vaker in Nederland – geluiden rond over een mogelijke confrontatie tussen de supporters van beide clubs. Op de wedstrijddag worden er veel agenten en stewards ingezet en worden extra camera’s geplaatst om de wedstrijd veilig te laten verlopen.

Matchday

Een bijzonder beeld: in het centrum van het rustige dorp zie je meerdere agenten lopen en passeert er zelfs politie te paard. Dat terwijl je op straat en bij kroegen rood en blauw gewoon tussen elkaar ziet lopen. We worden gepasseerd door een groepje fietsers die ondanks de verschillende kleuren sjaaltjes naast elkaar fietsen.

Het Nederlandse derde niveau kent meerdere clubs met prima aanhang. Met onder andere Katwijk en Quick Boys vinden er meerdere drukbezochte derby’s per jaar plaats. Redacteuren van In De Hekken bezochten onlangs seizoen nog een wedstrijd van Kozakken Boys en schreven hier het volgende over.

Bij het sportpark treffen we een lange rij waar je gelukkig snel doorheen gaat. Wanneer je het complex betreedt, blijft het even wennen: wat een volk voor een wedstrijd in de Tweede Divisie! Zo’n 6.000 man is aanwezig aan de rode kant van De Westmaat, dat is een aantal dat menig Keuken Kampioen Divisieclubs niet halen. Ook in de Eredivisie zou deze massa niet misstaan. Natuurlijk schiet het gemiddelde omhoog door dit affiche, maar ook tegen andere tegenstanders trekken beide clubs meer dan duizend man aan.

Sfeeracties

Na de beelden van vorige edities gezien te hebben, word je vanzelf nieuwsgierig naar de acties die beide supportersgroepen deze editie hebben voorbereid. Aan de lange zijde trapt IJsselmeervogels af met een groot doek. ‘We rise, we fight, we conquer’ valt er te lezen en terwijl het doek wordt getoond gaan er tientallen rode en gele rookpotten af vanaf het dak van de tribune! Aan de overkant zorgen de gasten van Spakenburg voor de blauwe rook vanuit het uitvak.

Vier goals en gestaakt

Op het veld zien de toeschouwers een aantrekkelijke pot voetbal, waarin IJsselmeervogels snel op voorsprong komt. Vlak voor rust weet Spakenburg gelijk te maken en zo gaan de teams op gelijke hoogte pauzeren.

Na ongeveer een uur spelen wordt de wedstrijd tijdelijk gestaakt vanwege een blessure aan de kant van de thuisploeg. Het wachten is op een ambulance. Later blijkt de speler een gebroken rib te hebben. Na zo’n dertig minuten kan er weer verder worden gevoetbald.

Lang lijken de clubs op een gelijkspel af te stevenen. Totdat Spakenburg in de 80e minuut het net raakt. Het uitvak gaat los en er ontstaan wat gedoe bij het hek waar de supporters van elkaar gescheiden zijn. Tot een echte confrontatie komt het niet.

Nog tijdens het juichen en de schermutseling ligt de bal plotseling aan de overkant in het doel. 2-2! Hierna lukt het beide teams niet meer om te scoren. Deze editie van de Derby van Spakenburg eindigt onbeslist.

Smet

Een smet op deze derby is dat er nitraten in bierflesjes zouden zijn gestopt en dit zou zijn gegooid richting supporters van de tegenstander. Dit is jammer, aangezien de media het gelijk heeft over ‘een derby die verziekt is’, terwijl het gros van de supporters hier niets van heeft gemerkt.

Na afloop blijven de hekken van de thuisvakken nog dicht. Eerst moet het uitvak zijn leeggestroomd. Pas daarna mag het thuispubliek weg en keren we huiswaarts. De derby van Spakenburg is één van de uniekere ontmoetingen die ons kleine voetballand kent!

In 2019 kon je genieten van de fotoreportage in een leeg Sportpark de Westmaat. Ondanks de fijne foto’s is het fijn dat die tijd achter de rug is. Geniet van de foto’s van deze editie!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.