Groundhopping

Vergane Glorie: Stadion Bežigrad

In de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, staat Stadion Bežigrad. Dit is de voormalige thuishaven van NK Olimpija, Interblock Ljubljana en het nationale team van Slovenië. In 2007 werd hier voor het laatst gevoetbald, maar het stadion staat er nog steeds. Dertien jaar later ligt het terrein er verlaten bij. De invloed van de natuur is goed zichtbaar, wat bijzondere beelden oplevert.

Katholieke invloed

In het noordelijke stadsdeel van Ljubljana ligt de wijk Bežigrad. Na een halfuur lopen vanaf het stadscentrum kom je aan bij de gelijknamige bak. In 1925 zijn ze al begonnen met de bouw van het stadion, dat is ontworpen voor een katholieke gymnastiekorganisatie. Het unieke ‘terras’ met zuilen fungeerde als altaar tijdens een eucharistisch congres in 1935. Waar vroeger een christelijk kruis op een sokkel stond, staat later het scorebord voor tijdens de wedstrijden.

Het stadion begin deze eeuw (via Sol.net).

Verbouwing

Het bouwwerk heeft meerdere veranderingen ondergaan om te kunnen dienen als voetbalstadion. Na de oorlog worden bijvoorbeeld stoelen geplaatst en wordt een grasmat aangelegd.

Het opgeheven NK Olimpija heeft hier tot aan hun faillissement gespeeld. De opvolger van de club, destijds spelend onder de naam NK Bežigrad, werkt tussen 2005 en 2007 haar wedstrijden af in dit stadion. Tot 2008 is het in gebruik geweest voor voetbalwedstrijden en concerten. Sinds 2010 spelen Olimpija Ljubljana en het Sloveens nationaal team in het moderne Stožicestadion.

Supporters van Olimpija in Stadion Bežigrad (via Green Dragons).

Internationale wedstrijden

Naast de nationale competitie heeft NK Olimpija hier meerdere Europese duels gespeeld. Onder andere Rode Ster Belgrado en Liverpool zijn te gast geweest in de hoofdstad. Laatstgenoemde weet hier niet te winnen: de wedstrijd eindigt in 1-1.

Afwisselend met het onderkomen van NK Celje en NK Maribor, heeft het nationale team van Slovenië hier tussen 1980 en 2004 meerdere interlands afgewerkt. Stadion Bežigrad zit goed vol tijdens deze internationale wedstrijden. Zo zijn er tegen Kroatië (kwalificatie EK 1996) en Frankrijk (kwalificatie EK 2004) rond de 10.000 supporters aanwezig.

Huidige staat

Het zal je niet verrassen dat het stadion er verlaten bij ligt. Vanaf buiten zie je bekladden muren en dichte poorten. Het is afgesloten. Met een beetje lenigheid en klimtechniek lukt het alsnog om binnen te komen. De staat van het terrein is buitengewoon om mee te maken.

Inmiddels is het voormalige thuisbasis van Olimpija niet meer zoals de bezoekers het herkennen. De plastic stoeltjes zijn verwijderd, de lichtmasten zijn weg en de hekken staan er niet meer. De plannen om het stadion in 2008 te renoveren zijn mislukt.

Overal heeft de natuur haar vrije gang kunnen gaan. Het is duidelijk dat hier al tijden niets meer gebeurt: het hele stadion is begroeid met gras, planten en onkruid. De oude zuilen geven een verlaten indruk en de ramen zijn dichtgetimmerd. Een paar kleine graffiti pieces laten zien dat supporters van Olimpija hier zijn geweest.

De huidige staat heeft wat weg van een spookachtig decor. Maar de beelden van pakweg twintig jaar geleden liegen niet: dit was een prachtig voetbalstadion. Het duurt niet lang voordat de weg terug wordt ingezet, want ruzie met de Sloveense politie op verboden terrein is een slecht plan. Voor iedereen die in Ljubljana is: aarzel niet om langs Stadion Bežigrad te gaan!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %