Voetbal in Slovenië

NK Maribor: de succesvolste club van Slovenië

Nogometni klub Maribor is de volledige naam van de meest succesvolle club van Slovenië. Met vijftien titels in de Sloveense competitie zijn de vijolici (de Paarsen) heer en meester in eigen land. De club is opgericht in 1960 in het toenmalige Joegoslavie. Ook de ultra’s zijn opgericht in het Joegoslavië tijdperk. We duiken de archieven in. 

NK Maribor

De ultragroep Viole Maribor wordt in 1989 opgericht als Marinci, wat Mariniers betekent. NK Maribor speelt op dat moment op het derde niveau van de Joegoslavische competitie. Ondanks dat het huidige Slovenië veruit het rijkste gedeelte van Joegoslavië is, zie je dit niet terug in de kwaliteit van het voetbal. In het jaar van de oprichting valt Joegoslavië uit elkaar; Slovenië wordt onafhankelijk. Direct volgt ook een naamsverandering van de ultras: Viole Maribor wordt de nieuwe naam van de supportersgroep.

Old school NK Maribor

Viole Maribor

Een succesvolle tijd volgt. De club is oppermachtig in het nieuwe Slovenië. Maribor speelt regelmatig Europees. Zo gaan er 800 supporters mee van Maribor naar Rome voor de wedstrijd tegen Lazio. Europees laat de Viole geen kans voorbij gaan om zichzelf goed op de kaart te zetten. In eigen land zijn de ultras oppermachtig. Enkel Olimpija Ljubljana, de club uit de hoofdstad, mag zich enigszins meten. Echter, zowel op de straat, de tribunes als op het veld is Maribor de absolute topclub van Slovenië. De Klassieker tussen Olimpija Ljubljana en NK Maribor is de grootste wedstrijd van Slovenië. Het is intens, maar heeft zeker niet de grootte van bijvoorbeeld Belgrado of de historie van Mostar.

Ultras

Er is geen club die zich mag meten aan NK Maribor. Het stadion wordt grondig gerenoveerd in de periode van 2006-2011. De Slovenen worden een moderne club. Vanaf 2011 wordt de club vijf keer achter elkaar kampioen. In 2017 en 2019 was het kampioenschap ook voor de Paarsen. Europees weet de club regelmatig de groepsfase van de Europa League te behalen.

Uitwedstrijden in Belgrado worden met dik twee duizend supporters bezocht. Europees stellen de sportieve prestaties niets voor. Daarentegen zijn, op de tribunes en in de straten, de supporters van Maribor wél te vergelijken met de Europese top. In Gelsenkirchen wordt een grote pyroshow gehouden. In de eigen straten van Maribor zijn de ultras ook de baas als Spartak Moskow op bezoek komt.

NK Maribor bezoeken?

Ben je toevallig in de buurt van Maribor deze zomer? Op 27 juli wordt de Večni derbi tegen Ljubljana gespeeld. Op woensdag 24 juli staat de Champions League kraker tegen AIK Stockholm op het programma. Bekijk hier het volledige programma.

Foto archief

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %