Voetbal in Oostenrijk

Met Austria Salzburg op bezoek bij het bijzondere Rankweil

Wedstrijden van Austria Salzburg zijn altijd een genot om te volgen. De uitwedstrijd in Rankweil, gelegen in het uiterste westen van Oostenrijk, dichtbij de grens met Zwitserland en Liechtenstein, stond dan ook direct op mijn reisschema. Rankweil heeft een van de mooiste stadions van het land als decor. Na een rit van twee en een half uur bij mooi lenteweer parkeerde ik de auto vlak onder de befaamde Basilika.

De Basilika en het panoramische uitzicht

Rankweil is een kleine gemeente in Vorarlberg met ongeveer 12.150 inwoners. De plaats staat vooral bekend om zijn prachtig gelegen Basilika, die op een rots in het midden van het centrum staat. Dit was mijn eerste bestemming, mede omdat een Oostenrijkse vriend mij het prachtige panoramische uitzicht op de bergen en het stadion had aanbevolen. Het was absoluut de moeite waard.

Nadat ik terug in het centrum een hapje had gegeten, wandelde ik in tien minuten naar het stadion. Bij aankomst, ongeveer anderhalf uur voor de aftrap, was er nog niemand aanwezig bij de ingang, waardoor ik zonder problemen naar binnen kon. Ik ontmoette enkele vrienden uit Salzburg en we konden genieten van de werkelijk prachtige achtergrond: de Basilika en een tweede kerkje achter een van de doelen gaven het stadion een bijna kitscherige uitstraling.

Supporters en de nieuwe away-tribune

De supporters van Austria Salzburg stonden eerst gepland op een andere tribune, maar zij kozen ervoor om op de kleine zijtribune te staan, die uit een vijftal treden bestaat. Na kort overleg met de politie en veiligheidsdiensten, die geen bezwaar hadden tegen het verplaatsen van het uitvak, werd een voorlopig hek iets verderop gezet en een politie-lint gespannen. Zo ontstond er eenvoudig en zonder problemen een nieuw uitvak.

Passie en solidariteit

Uiteindelijk waren er zo’n 150 violette ultras en supporters die de verste uitwedstrijd van het seizoen bezochten. Ze hadden een rit van zo’n 4,5 uur afgelegd, grotendeels door Duitsland (voor veel nationale wedstrijden moeten de Oostenrijkse supporters door Duitsland reizen, wat niet altijd makkelijk verloopt). De supporters brachten een geweldige sfeer in het prachtige stadion. De prestatie van hun team, dat op dat moment koploper in de competitie was, maakte het nog leuker. Ze versloegen de hekkensluiter (officieel “Licht und Wärme FC Rot-Weiss Rankweil” genaamd) met 1-5.

Naast de mooie liederen en de constant bewegende vlaggen, was er ook een boodschap van solidariteit voor twee ultras van het bevriende Barletta. Een afvaardiging van de Austria-Ultras reisde trouwens rechtstreeks van Rankweil naar de wedstrijd van Barletta, een trip van zo’n 1.200 km, om daarna direct terug naar Salzburg te keren. Dat is echte passie.

Een fantastische ervaring

Na de wedstrijd groetten de spelers van Austria hun trouwe fans, terwijl de tegenstander met een biertje in de hand aan de andere kant van het veld de nederlaag wegspoelde. Met een laatste blik op het werkelijk fantastische beeld van de Basilika aan de ene kant en de hoofdtribune in de flank van een berg aan de andere kant, wandelde ik terug naar de auto. Even later was ik alweer op de snelweg voor de terugreis. Het zal zeker niet lang duren voordat ik weer naar Vorarlberg kom. Mooie plaatsjes, vriendelijke mensen en geen enkel probleem met politie of ordediensten… niet alleen de Austria-fans verheugen zich steeds om dit mooie hoekje van Oostenrijk te bezoeken!

Dit gastartikel werd geschreven door Jürgen de Meester, die vaker voor In de Hekken op pad gaat in de buurt van Salzburg, maar bijvoorbeeld ook in Tirol.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %