Het interlandvoetbal kan mij gestolen worden. Ik loop er niet voor warm. Ook niet voor het treffen met de Duitsers vrijdag. Misschien leuk tijdverdrijf als ik niets beters te doen heb. Voor de passie en trots van Bosnië maakte ik in 2016 vooralsnog eenmalig een uitzondering. Met duizenden naar Brussel. Eensgezindheid onder de harde kernen van de verschillende clubs. Het land heeft zwaar geleden. Maar hun nationalistische trots is niet klein te krijgen.

Enkele maanden ervoor maak ik kennis met het voetbalfanatisme in het Balkanland. De rivaliteit tijdens de Sarajevski Derbi is ongekend. Maar vandaag staan leden van zowel Manijaci als Horde Zla gebroederlijk zij aan zij in de Belgische hoofdstad. Zij vertegenwoordigen nu hun land, hun trots. Iets wat ik in Nederland al heel lang mis. Bij ons is het circus Oranje wat de klok slaat. Dagjesmensen voor wie voetbal ineens een uitje is. Een slap aftreksel van het carnaval uit de zuidelijke provincies. Nederland, het braafste jongetje van de klas die zo af en toe als een halve tamme uit de school klapt op hoempapa muziek.

Met BIH Fanaticos voorop geven de Bosniërs hun visitekaartje af. Zowel buiten als in het stadion. Ben je te gast, dan ben je één van hen. Een dag waarbij het land, de mensen en de passie mij verder in de greep heeft genomen. Ondanks dat ze vandaag tegen een kansloze 4-0 nederlaag aanlopen is hun positivisme en fanatisme er niet minder om. Geweldig om te zien, mee te maken en te voelen. Een land wat nog altijd moeilijkheden kent, maar ze geven niet op. Daar kunnen wij een hoop van leren.

Bosnië speelt vanavond de kwalificatiewedstrijd tegen Liechtenstein. Dat moeten weer drie punten opleveren in een poule met Italië, Finland en Griekenland. Met al twee nederlagen op zak zal kwalificatie voor het EK een moeilijke opgave worden.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.