ActueelGroundhoppingVoetbal in België

Eendracht Doet Overwinnen, een vergeten parel.

We zijn gek op het amateurvoetbal. Dat hebben we eerder al laten zien door onder andere reportages te maken bij VVO(tip!)en ODIN’59 (tip!).Vandaag zijn we op bezoek in Haarlem. Om precies te zijn bij EDO Haarlem.

 

Eendracht Doet Overwinnen, zo luidt de gehele naam van de Haarlemse club. Sinds het faillissement van buurman HFC Haarlem, kent het Noord-Hollandse voetbalbolwerk geen betaald voetbalclub meer. Wonderbaarlijk, want Haarlem kent naast EDO, HFC Haarlem namelijk nog een grote amateurclub: De Koninklijke HFC. Afijn, vandaag zijn we dus te gast op het complex Noordsportpark. De betaald voetbalclub is al een hoop charme verloren. Zo wordt er niet meer prestatief op zondag gespeeld. De oude houten hoofdtribune ging in 1981 in vlammen op. Aan de korte zijde zijn de twee (staan)tribunes weggehaald. Hierdoor is het eigenlijk onvoorstelbaar dat hier ooit 10.000 toeschouwers een wedstrijd hebben gezien.

Vandaag speelt HFC EDO tegen Arsenal. Niet uit Londen, maar uit Amsterdam. Een matig gevuld sportpark, er zijn nog een 100 supporters aanwezig, krijgt een leuke wedstrijd voorgeschoteld. Hoogstaand is het niet, maar na een kwartier voetbal had het zomaar 2-2 kunnen staan. Het staat echter nog 0-0. Wanneer na een goed half uur voetbal de thuisploeg dan toch op voorsprong komt, probeert de grensrechter van ASV Arsenal dit nog te voorkomen. Hij gaat helemaal door het lint tegen de scheidsrechter, die de beste man maar negeert en het doelpunt toekent aan EDO. Het spelbeeld verandert niet, maar EDO komt niet meer tot scoren. Ook na rust niet meer. Vlak voor tijd lijkt EDO te wedstrijd in het slot te gooien. Echter gooit de grensrechter er wederom een smeekbede uit. Met positief gevolg dit keer, want de scheidsrechter trapt erin.

Het slot van de wedstrijd is bizar te noemen. Een lange bal van Arsenal valt achter de verdediging van de Haarlemmers, een sliding van de laatste man lijkt echter erger te voorkomen. Tot verbazing van iedereen wijst de scheidsrechter echter naar de stip. Ongelijk bij de Haarlemse club, maar Arsenal laat deze kans niet onbenut: 1-1. Hierna krijgen beide ploegen nog wat kansjes, maar echt gevaarlijk wordt het niet meer.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %