Actueel

Vak-P doet wat Amsterdam zelf had moeten doen

FC Twente staat in de Eerste Divisie nog steeds 11 punten voor op achtervolger Sparta Rotterdam. Na de winst op directe concurrent Go Ahead Eagles is de kans groot dat de ploeg uit Enschede binnenkort al kampioen gaat worden. Zonder puntverlies is een terugkeer naar de Eredivisie al mogelijk op vrijdag 19 april 2019, uit bij Jong Ajax op Sportpark De Toekomst. Afgelopen weekend bereikte ons het droevige nieuws dat Ajax maar 185 kaarten beschikbaar stelt voor de FC Twente supporters.

Ajax, Amsterdam en de KNVB laten zien niet capabel genoeg te zijn om een kampioenswedstrijd te organiseren, dus heeft Vak-P het heft in eigen hand genomen. De supportersvereniging heeft haar leden opgeroepen om naar Amsterdam te komen voor een ‘homeless party’.

Homeless

Op 6 april 2017 viel de politie het supportershome van Vak-P binnen, tijdens de rust van de wedstrijd FC Twente-PSV. De vondst van harddrugs deed burgemeester Onno van Veldhuizen besluiten het home voor een jaar te sluiten, en voor het daaropvolgende jaar geen horecavergunning te verstrekken. Om toch in de wedstrijdstemming te komen, onder het genot van bier en muziek, organiseerde Vak-P dit seizoen al verschillende ‘homeless parties’ bij thuiswedstrijden. Dat er nu ook zo’n feest zal gaan plaatsvinden op onbekend terrein moet voor de lokale driehoek beangstigend zijn.

Geen actie is reactie

Was het voor alle partijen dan niet beter geweest om ‘gewoon’ uit te wijken? Aangezien FC Twente het gehele seizoen al volle uitvakken meeneemt is het logisch dat de belangstelling voor deze wedstrijd gigantisch zal zijn. Maar Ajax en Amsterdam willen absoluut niet uitwijken naar de Arena, waar zelfs duizenden supporters plaats zouden kunnen nemen. Helaas wordt er geen voorbeeld genomen aan FC Utrecht, dat Fortuna Sittard vorig seizoen op weg naar promotie met 1200 uitsupporters naar De Galgenwaard liet komen. Dat Vak-P het heft in eigen hand neemt en een feest elders in Amsterdam zal organiseren, is een logische reactie op het falen van club, stad en voetbalbond.

Water bij de wijn

Het is te hopen dat de betreffende partijen om tafel zullen gaan om naar een passende oplossing te zoeken. Maar het zullen Ajax, Amsterdam en de KNVB zijn die water bij de wijn moeten doen. Vak-P wil niets meer dan een volksfeest voor de Tukkers, die hier verschrikkelijk naar snakken na de pijnlijke degradatie van afgelopen seizoen.

Tevens maakt deze situatie wederom pijnlijk duidelijk dat beloften elftallen niet in de Eerste Divisie thuis horen. Vorig seizoen heeft uitgewezen dat ook clubs met een grote achterban zoals FC Twente kunnen degraderen. De beloften, spelend op sportparken en trainingscomplexen, zijn niet in staat om dit soort clubs fatsoenlijk te kunnen ontvangen. En helaas is de kans reeël dat FC Twente daar nu de dupe van gaat zijn en geen fatsoenlijke kampioenswedstrijd kan meemaken.

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %