Voetbal in België

Het seizoen 19-20 van: Royal Antwerp FC

Het seizoen van Royal Antwerp FC zit er weer op. Door het coronavirus kan de competitie helaas niet (met supporters) afgemaakt worden. Lees hier hoe het seizoen van de supporters van RAFC was. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten.

Voor Antwerp was het derde seizoen terug op het hoogste niveau het jaar van de bevestiging, om lange reeksen te beëindigen en het de topploegen wederom moeilijk te maken. Een seizoen vol emotie van Antwerpen, tot in Brussel naar ‎Plzen en Kortrijk. Het enigste wat het Antwerp legioen kon stoppen, was de Covid-19 pandemie en zelfs dan was er een ‘silver lining’.

Antwerp Europees

Na 22 jaar speelde Antwerp eindelijk terug Europees voetbal. Voor vele supporters een verre herinnering en voor sommigen een Europese ontmaagding. Omdat het Bosuilstadion niet geschikt is voor Europees voetbal moest Antwerp uitwijken naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Een rood witte armada ging op donderdag 8 augustus op pad vol adrenaline en spanning. De tegenstander was het Tsjechische Viktoria Plzen die het seizoen voordien nog in de groesfase van de Champions League uitkwam en thuis AS Roma versloegen.

Antwerp won thuis met 1-0 dankzij een fantastisch doelpunt van Ivo Rodrigues. Her en der werd er al gedroomd van een nieuw avontuur zoals in 1993 (Antwerp speelde toen de finale van de Europese Beker der Bekerwinnaars tegen AC Parma in het Engelse Wembley stadion).

Eén week later stond de terugwedstrijd op het programma in het pittoreske Plzen. Wederom was een massa Antwerp supporters op post om er één groot feest van de maken. Een discotheek werd afgehuurd, het festival in het centrum werd overgenomen en duizenden fans waren aanwezig om hun ploeg aan te moedigen. De meeste fans waren gedwongen om de wedstrijd te volgen in de thuistribunes of in plaatselijke kroegen want Antwerp kreeg maar een 800-tal tickets. Na 90 minuten stond het 1-0 en kwamen er verlengingen aan te pas. Daarin kwam Plzen op een 2-0 voorsprong maar in de 114de minuut scoorde Dieumerci Mbokani de 2-1 en het dak ging eraf in Plzen.

Voor vele fans was de wedstrijd tegen Viktoria Plzen de mooiste ‘away’ in jaren. Beleef de sfeer van deze dag opnieuw!

De grootste rivaliteit

De rivaliteit tussen Antwerp en Club Brugge dateert al van 1908. Toen werden de Antwerp-spelers aangevallen door de fans van Club Brugge en de haat tussen beide supportersclans was geboren. Het was al van 1997 geleden dat Antwerp nog had kunnen winnen van Club Brugge. Tijd om hierin verandering te brengen. Antwerp kwam 0-1 achter maar vocht zich terug in de wedstrijd mede dankzij de fans en won de wedstrijd met 2-1.

Zo sneuvelde wederom een reeks die lang had standgehouden. Club Brugge verloor zo in het seizoen 2019-2020 maar tegen drie ploegen namelijk Real Madrid, PSG en Royal Antwerp Football Club. Een fantastische zondagmiddag waarin de zoetste overwinning die er is werd doorgespoeld met het nodige bier.

Beleef de sfeer tijdens deze wedstrijd hieronder opnieuw!

Kanttekening

Zowel in de 20ste als in de 41ste minuut werd er door de Antwerp aanhang pyro afgestoken. De legendarische tribune 2 was tot tweemaal toe in rook en vuur gehuld en deed zijn eer aan als ‘De Hel van Deurne Noord’. Antwerp was de afgelopen seizoenen al een paar maal veroordeeld door de voetbalbond voor het gebruik van pyro en rookbommen. De straf die Antwerp nu kreeg was een zware boete + een mogelijke wedstrijd achter gesloten deuren. Het was de laatste keer het afgelopen seizoen dat er dan ook pyro werd afgestoken in de tribune.

Een warme oproep naar de overheid en de voetbalbond om hiermee anders om te gaan. Maak afspraken met de fans, voorzie dat dit veilig kan gebeuren, beperk het tot één tribune, geef mensen eventueel opleidingen, toestaan ‘koude’ pyro,… Er zijn veel alternatieven en manieren om dit veiliger en gecontroleerd te laten gebeuren. Het belangrijkste hierin is om in overleg te gaan met de fans en de clubs en niet direct sanctionerend op te treden.

Sporting Anderlecht voor de bijl!

22 jaar was het geleden dat Antwerp nog eens kon winnen in het Astridpark maar dit seizoen werd deze lange reeks eindelijk doorbroken. Zo werd de Europese uitschakeling tegen AZ Alkmaar snel doorgespoeld en had het Antwerp-legioen alle vertrouwen in het seizoen. Met daaropvolgend uitzinnige vreugdetaferelen in het uitvak waar nog lang werd doorgefeest nadat de fans van Sporting Anderlecht al vertrokken waren.

Road to the Cupfinal

De vorige twee seizoenen terug op het hoogste niveau liet Antwerp de beker voor wat het was. De focus lag op de competitie en de kern was ook niet breed en sterk genoeg om op meerdere fronten te strijden. Na de Europese uitschakeling was het nu tijd om succes te oogsten in het bekertornooi. Tegelijkertijd is dit ook de kortste weg naar Europa, want bij bekerwinst wacht een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Antwerp schakelde op weg naar de bekerfinale Sporting Lokeren, Racing Genk, Standard Luik en KV Kortrijk uit.

Eindelijk na 28 jaar speelde Antwerp nog eens een bekerfinale en het was een terugkeer naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel waar het seizoen voor Antwerp begon. De kers op de taart voor de fans was de tegenstander, namelijk Club Brugge. Op 22 maart zou deze fantastische wedstrijd worden gespeeld, maar het Covid-19 virus gooide roet in het eten. Tot op heden is er nog geen nieuwe datum voor de bekerfinale, laat staan wat er gaat gebeuren met het Europese ticket. De apotheose van het seizoen is zo gefnuikt door iemand die het een goed idee vond een vleermuis op te eten…

Beleef de weg naar de bekerfinale met een knipoog naar 28 jaar geleden!

The silver lining

In deze Covid-19-tijden is het niet allemaal kommer en kwel. Je merkt in vele landen prachtige solidariteitsacties die de zwakkeren en de eenzaamste onder ons een hart onder de riem steken. Bij Antwerp en meer bepaald bij de supportersgroep Antwerp Dynamite (vriendschapsband met Willem II) is dit niet anders. De lijst van zaken die zij de afgelopen weken al hebben gedaan is eindeloos:

  • Pakketten bezorgen (van de club uit) bij seizoenskaarthouders die 75+ zijn
  •  Gras afrijden (maaien) bij woonzorgcentra
  • Boodschappen doen voor ouderen
  • Klusjes in en rond het huis van ouderen
  • Honden uitlaten
  • Voedselbedelingen
  • Pizza’s bezorgen en wafels bakken voor de mensen die actief zijn in de gezondheidszorg

De mannen van Antwerp Dynamite zijn dan ook een voorbeeld voor vele supportersgroepen. Zij gebruiken deze gezondheidscrisis en de weken zonder voetbal om een sociale rol op te nemen. Niet alleen laten zij zo hun goed hart spreken maar zorgen ook voor een betere perceptie van het begrip ‘harde kern’.

Onze dank gaat uit naar Bart De Vré, fanatiek supporter van Royal Antwerp FC. De beelden zijn afkomstig van zijn youtubekanaal ‘Sfeer Royal Antwerp Football Club’. Hier kun je je abonneren (klik)!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %