Actie: De hele maand mei geen verzendkosten in onze shop!

Oost-Europa

Viktoria Plzen: Tegenstander Antwerp

Viktoria Plzen supporters

Vanavond speelt Antwerp haar eerste Europese wedstrijd in een hele lange tijd. Viktoria Plzen is de tegenstander. Een hele generatie Antwerp supporters heeft nog nooit continentaal voetbal mee gemaakt.

In 1997 wordt er namelijk voor het laatste Europees gespeeld. De Intertoto Cup wedstrijd tegen Lausanne-Sport is de laatste wedstrijd in een continentaal toernooi die er wordt gespeeld. Tot vanavond. Dan speelt The Great Old weer Europees. Daar waar het qua supporters absoluut thuis hoort. 

Viktoria Plzen

De tegenstander van Royal Antwerp FC heeft één gelijkenis met de Vlaamse club. Het speelt tot niet zo gek lang geleden op het tweede niveau van de nationale competitie. In 2005 speelt de club namelijk nog op het tweede niveau van Tsjechië. Sindsdien heeft het een enorme groei gemaakt. In 2011 viert het voor het eerst landskampioenschap. In 2013, 2015, 2016 en 2018 wordt het ook de beste van Tsjechië.

De stad Plzen heeft zo’n 160 duizend inwoners. Het is daarmee de vierde stad van het land. Belangrijk is voor ons voetbalsupporters, is dat het woord pils uit dit stadje komt. Halverwege de negentiende eeuw waren de inwoners van Plzen de slechte bierkwaliteit zo beu, dat ze hun eigen bier gingen brouwen. Josef Groll bedacht en brouwde het Pilsener bier. Een waar bierparadijs. Bovendien betaal je zo’n €1.20 voor een halve liter pils!

Europees

Terug naar het voetbal. Na de promotie naar het hoogste niveau, presteert de club ook Europees gezien ronduit geweldig. In het eerste jaar dat Viktoria weer Europees speelt wordt het in de kwalificatie van de Europa League nog uitgeschakeld door Besiktas, wat geen schande is. Het jaar erop kwalificeren de Tsjechen zich wel, notabene voor de Champions League, waardoor opeens clubs als AC Milan en Barcelona op bezoek komen.

Het bereikt in 2011, 2012 én 2013 de achtste finales van de Europa League. Ongekend knap. Daarna volgen wat minder spectaculaire jaren. Echter mag er met vier groepsfases in zowel de Europa League als de Champions League niet worden gemopperd.

Ultras

De supporters van Viktoria Plzen hebben zeker niet de reputatie als die van Sparta en Slavia Praag. Echter heeft de club wel degelijk een fanatieke aanhang.

 

Generatie

Overigens speelt Antwerp vandaag niet op de befaamde Bosuil. Het stadion is niet geschikt voor de Europa League. Er wordt uitgeweken naar Brussel. Inmiddels zijn er al 19.000 kaarten verkocht! Zodoende mag er weer een generatie genieten van Europees voetbal.

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Support ons daar om alle banners van de website af te krijgen! Nu gratis verzending tot eind mei!

Stefan van Leeuwen
Over de schrijver

Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteit

  Royal Antwerp FC is back!

  Het seizoen 2019-2020

  Het seizoen 19-20 van: Royal Antwerp FC

  Start de Normalisatie

  Start de normalisatie: Belgische bekerfinale tussen aartsrivalen!

  In de actualiteitUltras/fanatieke supportersWe spraken metZuid-Amerika

  Chili staat in brand