Het gaat Royal Antwerp momenteel voor de wind. Na jaren van malaise is het de hondstrouwe supporters van harte gegund. En vanwege dit sportieve succes is er eindelijk geld beschikbaar om de stadionplannen te realiseren. Nadat in de zomer van 2017 Tribune 1 werd gesloopt, is het deze zomer helaas de beurt aan Tribune 2. Voor de club is het geweldig dat er eindelijk doorgepakt kan worden. Een hogere capaciteit zorgt er hopelijk voor dat de toekomst van The Great Old is gewaarborgd. Voor ons voetballiefhebbers is het echter een steek in het hart. Vandaar dat het de hoogste tijd was om nog eenmaal een wedstrijd te beleven vanaf de legendarische T2.

Verliefd op T2

Hoewel Vlaanderen vandaag gebukt gaat onder een Code Oranje besluit ik om toch de trein en auto richting Deurne te pakken. Na goed Vlaams te hebben gegeten bij een snackbar met de obscure naam Frituur Rose Panter is het tijd om naar De Bosuil te gaan. Een naam met magische associatie voor alle groundhoppers en voetbalromantici. Vanaf de volgende thuispot begint voor Royal Antwerp voor het eerst in haar historie Play-Off 1. Een sportief hoogtepunt voor de club. De wedstrijden tegen Charleroi is hierdoor waarschijnlijk wel de laatste kans om makkelijk aan kaarten voor Tribune 2 te komen, het hoofddoel van deze trip.

De nieuwe hoofdtribune is helaas niet wat Tribune 1 ooit was. Zoiets zal ook het lot van Tribune 2 worden helaas. Als je de huidigie T2 van buiten ziet ben je al op slag verliefd. De stenen muur die de zijkant vormt van de tribune is geweldig. De ouderwetse lichtmast ernaast vult het perfect aan. Om het stadion binnen te komen loop je onder de tribune door. Dit voelt alsof je tientallen jaren terug in de tijd bent gegaan. Geen roltrappen of liften, maar overal staal, beton en bakstenen.

Eenmaal door de ingang heen is het beeld compleet. De hele tribune bestaat uit ouderwetse houten bankjes, compleet met afbladderende verf. Niet dat deze bankjes echt gebruikt worden. Het overgrote deel van de tribune staat gewoon voor de bankjes. Zoals het hoort. Deze tribune ademt historie. Deze tribune heeft alles meegemaakt. Van Europese halve finales en landskampioenschappen tot degradaties, rellen en protestacties. Dit is een stuk voetbalgeschiedenis.

Hel van Deurne-Noord

Naast het schitterende stadion staat Stamnummer 1 om nog één ding bekend. Haar ongelooflijk fanatieke supporters. Misschien wel de meest fanatieke supporters van België. Niet voor niets wordt vaak gesproken over de hel van Deurne-Noord. Bij vlagen komt er een orkaan van geluid van de tribune af.

Dit komt tot een orgasmisch hoogtepunt wanneer Charleroi de kans krijgt om vlak voor rust met een penalty de openingstreffer van de thuisploeg ongedaan te maken. De golf van geluid doet denken aan de Turkse stadions tijdens de grootste wedstrijden. Helaas heeft het Nigeriaanse talent Victor Osimhen ijswater door zijn aderen stromen en weet de penalty dus simpel te benutten. Het uitvak ontploft. Letterlijk, met wat knalvuurwerk en een paar fakkels. De thuissupporters zijn nauwelijks onder de indruk en blijven stug door zingen ondanks het moeizame spel wat hun ploeg op de mat legt.

Geur van de Walen

In de tweede helft pakt The Great Old dan toch ineens de teugels in handen op het veld. Plots wordt Charleroi helemaal weggespeeld. De supporters gaan er nog eens extra achter staan. En dan is daar de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Ook Antwerp mag van 11 meter gaan aanleggen. Alle supporters leunen iets naar voren. Iedereen staat klaar om helemaal uit zijn plaat te gaan. Refaelov neemt zijn aanloop, plaatst de bal in de hoek en… De paal. Ontgoocheling voor alle supporters. Feest in het uitvak. Direct hierna beginnen de supporters aan een minutenlange pyroshow. Het hele vak kleurt rood van de fakkels en het veld is gehuld in een dikke mist. Wat een geweldig zicht. De spelers reageren hier goed op en in de 75e minuut maakt de uitploeg de bevrijdende 1-2.

Ondanks dat de supporters de laatste minuten er een waar gekkenhuis van maken wordt de slotfase niet meer spannend. De spelers van Antwerp kunnen helaas niet meer en na 90 minuten mogen de Walen een feestje vieren. De thuissupporters druipen teleurgesteld af na deze vreselijk slechte wedstrijd. Gelukkig hebben ze Play-Off 1 om naar uit te kijken. Voor mij was de dag sowieso geslaagd. De geweldige sfeer en de unieke tribune zorgen ervoor dat het eigenlijk geen bal uit maakt hoe er gevoetbald wordt. Als ze waren gaan schaken op de middenstip, was ik ook komen kijken. Een wedstrijd zien vanaf Tribune 2 is echt een ervaring die ik iedereen kan aanraden. Nu het nog kan.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.