GroundhoppingVoetbal in Roemenië

Héérlijke tribune in Cluj: je leven niet zeker

Ik ben in het unieke stadion van CFR Cluj. Op de indrukwekkende Tribuna B ben je je leven niet zeker als de Roemenen tekeer gaan, terwijl Lazio-supporters op hun beurt schreeuwen om de kleinzoon van Mussolini. 

In Roemenië zijn nog altijd genoeg authentieke voetbalstadions te vinden. Zo ook in de stad Cluj-Napoca, te vinden in het noordwesten van het land. Op een heuvel in de wijk Gruia speelt CFR Cluj haar wedstrijden sinds 1973 in het Stadionul Dr. Constantin Rădulescu. Dit stadion kenmerkt zich met unieke zijden, een Oostblokflat, instabiele tribunes en een mooi bordeauxrood uiterlijk.

Căile Ferate Române

CFR Cluj is totaal geen voetbalclub met een rijk verleden. Pas in 2008 sleepte het haar eerste landstitel binnen en er volgden tot op heden nog eens zes kampioenschappen. Toen voor het eerst de groepsfase van de Champions League werd behaald, werd de capaciteit van het stadion uitgebreid van 10.000 naar 22.198 supporters. Er lijkt geen limiet op het succes van CFR te staan als er tussen 2018 en 2022 vijf landstitels achter elkaar worden gepakt. Aan die reeks kwam echter het afgelopen seizoen een einde door Farul Constanța. De talentenfabriek van de Roemeense legende Gheorghe Hagi greep knap haar eerste landskampioenschap aan de kust van de Zwarte Zee.

Ondanks Cluj haar moderne succes weerspiegelt de naam van de club het verleden. CFR staat voor Căile Ferate Române, de Roemeense staatsspoorwegen. Oorspronkelijk werd de club opgericht als onderdeel van een spoorwegsportclub in 1907, onder de naam Kolozsvári Vasutas SC. Deze benaming is Hongaars omdat de provincie Transsylvanië, waar Cluj (Kolozsvár) de hoofdstad van is, toen deel uitmaakte van Groter-Hongarije. In 1920 voegde Transsylvanië zich bij Roemenië en ging de naamsverandering in.

De Arena van U. Cluj

De club bracht haar bestaan voornamelijk door in de tweede divisie, waardoor rivaal Universitatea Cluj nog altijd wordt gezien als dé club van de stad. Universitatea speelt in een supermoderne Arena waar liefst 30.201 supporters in kunnen. U Cluj heeft de historie en een mooi verhaal, de prijzen van CFR maken daarin geen verschil. Nu is het niet zo dat U haar Arena vol krijgt. Supportersaantallen zijn nogal wisselvallig. Zo kwamen er dit seizoen tegen CS Mioveni slechts 420 supporters, terwijl affiches tegen topclubs zomaar 8.000 tot 18.000 toeschouwers kunnen trekken. CFR trekt over het algemeen iets meer supporters, maar het contrast is niet groot.

Je leven niet zeker

Het stadion van CFR is vernoemd naar de voormalige trainer Dr. Constantin Rădulescu. Hij liep meer dan twintig jaar rond bij de club en bracht de Spoorwegmannen meerdere kleine successen. Het stadion ligt heerlijk midden in woonwijk en is driezijdig, omdat er niet gebouwd kan worden aan de noordzijde. Wil CFR dit doen, dan moet het de bewoners van de aanliggende huizen uitkopen.

Het hoogtepunt van het Stadionul Dr. Constantin Rădulescu is de kolossale en instabiele Tribuna 2, waar bijna 10.000 supporters op plaatsnemen. De tribune is doorlopend vanaf de grond tot ver in de lucht, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de overige zijden en een gedeelte van de stad kunt zien. Wanneer de tribune gevuld is, beeft het zowaar aan alle kanten. De Roemenen schreeuwen ‘CFR’ en stampen met de voeten op de metalen ondergrond. Je bent je leven niet zeker op een uitpuilende Tribuna 2.

Elke zijde van Stadionul Dr. Constantin Rădulescu is uniek. Zo heeft Tribuna 1 het hoofdgebouw en een behoorlijk mediavak dat hangt over de supporters. De noordzijde bestaat uit enkel een hek voor de straat met woningen, terwijl er tussen Tribuna 1 en de zuidkant een typische Oostblokflat staat. Tientallen supporters bekijken wedstrijden vanaf hun eigen balkon, heerlijk typisch Oost-Europa. De zuidkant bestaat verder uit een tribune die is opgesplitst in twee delen, waarvan één gedeelte dicht gehouden wordt. Vermoedelijk komt er een renovatie aan.

Fradisten & Italianen

Het is 23 februari wanneer ik een weekendje in Cluj-Napoca ben en de Conference League-wedstrijd tegen SS Lazio meepak. In de middag trekken we eerst het centrum in en komen we achter een groep Ferencváros supporters te lopen. Schreeuwend door de straten wordt de leus ‘Ria, Ria, Hungaria!’ herhaalt. De Fradisten dagen de Roemenen uit en zijn op weg naar het hoofdplein, waar de supporters van Lazio verzamelen voor de prachtige Biserica Sfântul Mihail kerk. De banners komen tevoorschijn en het anticommunistische lied Avanti Ragazzi di Buda wordt gezongen. De Italianen en Hongaren nemen het plein over.

Wij zelf verkennen nog een tijdje de stad en eten heerlijk in restaurant Bulgakov. Dan doen we nog een snel drankje bij Planetarium en is het tijd om richting het stadion te lopen. We klimmen de berg op en vanuit het niets is daar het stadion, omsingeld door huizen en flats. Tribuna B is stijf uitverkocht en we vinden onze plek tussen de duizenden Roemenen. CFR en Lazio strijden in deze return om een ronde verder in de Conference League. Het heenduel won Lazio knap in eigen huis, terwijl het na vijftien minuten met tien man kwam te staan. Omdat CFR zelfs toen niet tot scoren kwam in Rome, is er weinig hoop voor vanavond.

Mussolini

Zowel de fanatieke supporters van Cluj als die van Lazio creëren een prima sfeer. Beide hebben een kant van de Peluza-tribune en zingen uit volle borst hun club toe. De Italianen steken pyro af en doen na rust de shirts uit, terwijl Cluj blijft wapperen met de enorme vlaggen en het stadion overstemt. De Lazio-supporters smachten ondertussen naar het debuut van Romano Benito Floriani Mussolini, de kleinzoon van de fascistische dictator. Romano neemt plaats op de bank, maar zijn naam wordt meermaals gescandeerd door de supporters. Het neofascistische gedeelte van de Lazio-aanhang zal echter nog even wachten op zijn debuut, want trainer Maurizio Sarri brengt Mussolini niet in.

De Transsylvanische Spoorwegmannen komen in de wedstrijd tot twaalf schoten, maar daarvan gaat er geen één op doel. Lazio weet redelijk simpel stand te houden en het wordt de Italianen extra makkelijk gemaakt als Karlo Muhar zijn tweede gele kaart pakt: het avontuur van CFR Cluj in Europa is over.

Een trip naar de hoofdstad van Transsylvanië is absoluut aan te raden. De studentenstad heeft heel veel te bieden en het heerlijke stadion van CFR mag je niet missen. Als grote tegenstanders naar het Stadionul Dr. Constantin Rădulescu komen kun je sowieso rekenen op een lekkere sfeer. Het is alleen de vraag hoelang de instabiele, maar o zo indrukwekkende Tribuna B meegaat. Wacht daarom niet te lang.

https://www.youtube.com/shorts/KMC8fDZlr54

 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %