NAC 100 jaar

Het roemruchte NAC uit Breda bestaat vandaag precies 100 jaar en daarom is een welgemeende felicitatie namens de redactie van In de Hekken dan ook op z’n plaats.

Van harte proficiat en dat de ‘Parel van het Zuiden’ nog lang moge bestaan en dat jullie typische cult-voetbal sfeer, die elders meer en meer ondergesneeuwd raakt onder commerciële en andere belangen, nooit verloren zal gaan in Breda! Alleen al hierom heeft NAC een speciale plek in het hart van In de Hekken.

Onze felicitaties gaan dus ook uit naar Harry NAC, de hoofdrolspeler in één van de vele tragikomische anekdotes in de rijke geschiedenis van NAC. We citeren even uit het boek ‘Avondje NAC’ van Sjoerd Mossou, dat we al eerder bespraken in onze semi-literaire rubriek In de Boeken:

Harry NACOok clubmascottes in een gek pak zijn ten strengste verboden bij NAC. Alleen onder directeur Roe1ant Oltmans liep er korte tijd een man in een mollenkostuum over het veld, alias ‘Harry NAC’. De komisch bedoelde figuur werd letterlijk weggehoond door de Bredase supporters, die niets moesten hebben van dit soort voorgekookte schijtlolligheid. 

En tot overmaat van ramp ging het nog bijna echt mis ook met Harry NAC. Voor een wedstrijd tegen Feyenoord, op een warme zondagmiddag aan het eind van de jaren negentig, stortte de mol opeens vanuit het niets ter aarde – en kroop op zijn buik richting de zijlijn . Ook toen het publiek de mascotte vol overgave begon uit te fluiten, in de veronderstelling dar het hier een mislukte grap betrof, kwam Harry NAC niet meer overeind.

Scheidsrechter Roelof Luinge gebaarde nog hevig dat het beest op moest schieten, het was al bijna half drie, maar ook dat hielp niet. De man in het mollenpak bleek een hartinfarct te hebben gekregen en moest ter plekke gereanimeerd worden. Hulpverleners redden ternauwernood zijn leven, gelukkig, maar met de mascotte zou het bij NAC nooit meer goed komen. Niet lang daarna verdween Harry NAC voorgoed.

Gefeliciteerd Harry (en) NAC; proost!

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.