GroundhoppingVoetbal in Duitsland

Groundhopping: Sensationele Revierderby in Duisburg

Drie jaar geleden schreef ik al over mijn ervaringen bij Rot-Weiss Essen in 2020. Twee jaar, en een promotie van Essen, later zie ik mijn kans schoon. Een bezoek aan MSV Duisburg stond nog op mijn agenda en de Revierderby Duisburg-Essen is terug van weggeweest. Ik hoef dan ook niet lang na te denken. Ik verzamel een groepje fanatiekelingen om me heen en op zaterdag 28 oktober 2023 vertrekken we in alle vroegte richting Duisburg.

We parkeren de auto aan de Kalkweg en zetten onze weg voort richting de Schauinsland Reisen-Arena (walgelijke naam), waar het zo’n 2,5 uur voor de wedstrijd al gezellig druk is. Bier en Bratwurst vliegen als warme broodjes over de toonbank. Je moet wat op een regenachtige zaterdag. Al gauw raken we aan de praat met een groepje Duisburg-supporters, die erg geïnteresseerd zijn in waar wij vandaan komen. Zolang we niet van Essen komen, is het goed. Nederlanders kunnen ze wel waarderen in Duisburg. Er zullen vandaag nog wel meer Nederlanders aanwezig zijn, wordt ons verteld. De Proud Generation Duisburg, een van de supportersgroepen, onderhoudt namelijk nauwe banden met de ultras van De Graafschap. Niet veel later zien we het eerste De Graafschap-shirt al voorbij wandelen.

Mark Flekken

De meest bekende Nederlander die in het verleden bij Duisburg heeft gespeeld zal voor velen Mark Flekken zijn. Tussen 2016 en 2018 was Flekken voor Duisburg actief. De Duisburgers houden wisselende herinneringen over aan zijn dienstverband, zo blijkt uit het gesprek met onze nieuwe vrienden. Flekken stond bekend als een zeer betrouwbare doelman en maakte zelfs een doelpunt (met de hak nog wel). Bij de naam Flekken denken de Duisburgers echter meteen aan een ander moment.

Na een doelpunt van Duisburg in de wedstrijd tegen Ingolstadt stond Flekken nietsvermoedend water te drinken in zijn goal met de rug naar het veld toe. Wat hij niet in de gaten had, was dat de goal was afgekeurd wegens buitenspel. Dik tien seconden na de spelhervatting werd de bal na een voorzet teruggekopt, waarna de nietsvermoedende doelman als een standbeeld bleef staan en een tegendoelpunt incasseerde. Een iconisch moment, waar ook Flekken achteraf om kon lachen. Het heeft zijn verdere carrière gelukkig niet in de weg gestaan. Recent werd Flekken namelijk nog opgeroepen voor het Nederlands Efltal.

Bergafwaarts sinds jaren ‘80

Sinds 2019 bivakkeert de Meidericher Spiel Verein (MSV) Duisburg alweer op het derde niveau in Duitsland. De blauw-witten boekten haar grootste successen in de jaren ’70. In 1979 bereikte het zelfs de halve finale van de UEFA Cup (de huidige Europa League), waarin werd verloren van Borussia Mönchengladbach. Sinds de degradatie in 1982 ging het echter bergafwaarts. Er werd nog wel op het hoogste niveau gevoetbald, maar Duisburg was nooit meer een vaste waarde. Met de resultaten van de laatste jaren (plek 12-15 in de 3. Liga)  is het oppassen dat de Duisburgers niet nóg verder afglijden.

Terug naar de orde van de dag: de derby. De Zebra’s (zoals MSV Duisburg ook wel wordt genoemd) zijn dramatisch aan het seizoen in de 3. Liga begonnen en bezetten voor aanvang van de derby de laatste plaats. Rot-Weiss Essen doet het aanzienlijk beter met een 6e plek. De ranglijst weerhoudt de supporters er echter niet van om naar het stadion te trekken. Met bijna 30.000 verkochte tickets is het stadion nagenoeg uitverkocht! Niet alleen de thuissupport is bewonderenswaardig, ook de supporters van Essen zijn in groten getale aanwezig. Op de zuidtribune werden liefst 5.000 tickets ter beschikking gesteld voor de gasten uit Essen. Ook deze kaarten waren binnen een mum van tijd uitverkocht. Waanzinnig!

Gespannen derbysfeer

De hele week was het al onrustig in het Ruhrgebied. De stadions van beide ploegen werden met graffiti beklad en op het station in Duisburg kwam het tot een confrontatie tussen de supporters van Rot-Weiss Essen en de ME. Ook in en rondom het stadion hangt een gespannen derbysfeer. Er is een grote politiemacht op de been en de waterkanonnen staan strategisch opgesteld om een confrontatie tussen beide supportersgroepen te voorkomen.

Omdat vooraf nadrukkelijk was aangekondigd dat Essen-supporters uit de thuisvakken werden geweerd, besloten de gasten in zwarte (neutrale) kledij de wedstrijd te bezoeken. In het stadion merk ik al gauw dat ik het weer heb getroffen en plaatsen had gereserveerd naast een groepje Essen-supporters. Ik beloof ze niet te verlinken, op voorwaarde dat ze zich stil houden bij een goal van Essen en ons een rondje geven bij een overwinning. Als een boer met kiespijn gaan ze akkoord. Blöde Holländer, hoor ik ze denken.

Anderhalf uur voor de wedstrijd vliegen de scheldwoorden al over en weer. De supporters uit Essen zingen massaal “Absteiger, absteiger!” om wat zout in de wonden van de Duisburgers te strooien. Dit wordt direct opgevolgd door een reactie van de thuissupporters: “Rot-Weiss Essen, ficken und vergessen!”. De derby kan begonnen!

Indrukwekkende 3D choreo

De supporters van Duisburg pakken uit met een schitterende driedimensionale choreografie. In het midden is een bovenlichaam te zien dat een blauw hart in de hand houdt. Het hart wordt geflankeerd door een zee van blauwe en witte vlaggen en de tekst “Mein Herz schlägt für dich”. De RWE-supporters counteren deze choreografie en tonen een banner met de tekst “Euer Herz wird heute gebrochen sein. Wir scheissen auf den Spielverein!”. De toon is gezet.

Dan de wedstrijd. De gasten uit Essen schieten uit de startblokken en krijgen een mega kans na twee minuten spelen. Voormalig PSV-keeper Vincent Müller voorkomt een vroege achterstand voor de Zebra’s. Na het veelbelovende begin kakt de wedstrijd in. Beide ploegen ogen nerveus, het is rommelig en er wordt veel balverlies geleden. De meeste actie is op de tribune te zien, waar een klopjacht wordt gehouden op uitsupporters in de thuisvakken. De ME is veelvuldig in de vakken aanwezig om supporters af te voeren.

Zo tam als de eerste helft was, zo enerverend is de tweede. Duisburg lijkt herboren en krijgt binnen drie minuten in de tweede helft welgeteld vier kansen om de score te openen. Hoogtepunt is de omhaal van Thomas Pledl van een meter of twaalf, die wordt gered door de keeper. Na ruim een uur spelen zijn het toch de gasten uit Essen die op voorsprong komen. De frustratie bij de Duisburgers groeit. Er wordt vuurwerk op het veld gegooid, de scheidsrechter fluit de wedstrijd kapot en tot overmaat van ramp wordt er geen penalty gegeven na een vermeende handsbal van RWE-verdediger Alonso. De stromende regen is symbolisch voor wat zich deze middag in Duisburg afspeelt.

Turbulente slotfase

Tegen het einde van de wedstrijd komt de zon door en de supporters maken zich op voor een turbulente slotfase. Duisburg dringt aan en in de slotminuut volgt een terecht gelijkmaker. Iedereen in blauw en wit vliegt over elkaar heen. Ook onze buren uit Essen ontkomen niet aan de high-fives van de Duisburg-supporters.

In de blessuretijd heeft Duisburg nog dé kans op de overwinning. Invaller Benjamin Girth schiet echter van dichtbij tegen de RWE-doelman aan. Het begint weer te regenen en diep in de blessuretijd krijgt Essen nog een hoekschop. Nadat deze wordt afgeslagen en door de volledig vrijstaande Felix Götze opnieuw kan worden ingebracht, is het supersub Mustafa Kourouma die de dolk recht in het blauwe zebrahart steekt: 1-2.

Wát een zinderende slotfase! De eerste overwinning van Rot-Weiss Essen in Duisburg in 40 jaar tijd wordt uitbundig gevierd met de 5.000 RWE-supporters. Luidkeels wordt de malaise bij de rivaal bejubeld: “Vierte Liga, Duisburg ist dabei!”. Met het spel dat Duisburg  vandaag op de mat legt, zal het gewoonweg heel lastig worden om punten te pakken. De woede bij de supporters van Duisburg is groot. Met overal loeiende sirenes verlaten we Duisburg. Dit was me het dagje wel. En dat rondje van onze buren uit Essen? Dat hebben we nooit meer gekregen.

Dit is een gastartikel geschreven door Jordi Boekesteijn, waarvoor dank!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %