GroundhoppingVoetbal in Portugal

Groundhoppend door Portugal #22: De Derby de Lisboa

Profiteer als In de Hekken supporter de hele maand november van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend!

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 22: De burenruzie tussen Benfica en Sporting CP

Eerder dit jaar bracht De Twaalfde Man voor In de Hekken de Derby de Lisboa vanuit de kant van Sporting. Voor mijn serie over het Portugese voetbal kon ik natuurlijk niet anders dan deze derby bezoeken. Ik deed dit echter al eerder in het seizoen vanuit de zijde van Benfica. Samen schetst dit dus een mooi tweezijdig beeld over de grootste derby van Portugal.

Elke dag derby

Het is voor Nederlanders lastig voor te stellen hoe groot en belangrijk de Derby de Lisboa werkelijk is voor de supporters van beide clubs. Om dit te begrijpen, moet goed gekeken worden naar de voetbalcultuur die heerst in Portugal. In Portugal draait het voetbal voor 95% om 3 clubs. Benfica, Sporting en Porto verdelen samen nagenoeg alle prijzen, supporters en internationale bekendheid. Os Três Grandes, zoals deze drie clubs ook wel bekend staan, trekken allemaal gemiddeld meer dan 40.000 supporters naar het stadion. Het gat met andere teams daarachter is gigantisch. Slechts Sporting Braga en Vitoria de Guimãeres weten meer dan 10.000 supporters naar het stadion te lokken. Ter vergelijking, in Nederland lukt dit 16 van de 18 eredivisieteams. Dit leidt tot een grote verdeling in het gehele land. Letterlijk in elke stad zullen voornamelijk fans van de grote 3 zitten.

Hier moet de Portugese mentaliteit ten opzichte van voetbal nog bij worden opgeteld. Vergelijkbaar met andere Zuid-Europese landen zijn er meerdere kranten die zich puur op sport richten. Deze kranten richten zich eigenlijk dagelijks op Sporting, Benfica of Porto. Deze niet aflatende stroom van informatie over deze 3 teams zorgt ervoor dat supporters van deze clubs altijd met elkaar bezig zijn. Daarnaast heeft de Portugese media een voorliefde voor sensatie, intrige en drama. Dit heeft ertoe geleid dat de supporters de andere clubs niet vertrouwen en dus nog erger zijn gaan haten.

De ultieme burenruzie

De afstand tussen Porto en Lissabon zorgt ervoor dat de wedstrijden tegen Porto minder belangrijk is voor Sporting en Benfica. Sportief gezien is deze wedstrijd natuurlijk belangrijk, maar er is eigenlijk maar één echte derby. Sporting en Benfica hebben weliswaar supporters in het hele land, ze moeten samen de hoofdstad delen. De onderlinge wedstrijd tussen beide clubs is dus een burenruzie die nauwelijks een gelijke kent. In bijna geen enkel land moeten de twee grootste clubs één stad delen. De Derby de Lisboa verdeelt Lissabon en eigenlijk heel Portugal. Het is een strijd tussen de arrogante supporters van Benfica en de gepassioneerde supporters van Sporting. Bij deze derby moet je eigenlijk één keer geweest zijn.

Na mijn ervaring met het te laat komen van een simpele bekerwedstrijd tegen Braga, nam ik dit keer geen enkel risico met het ophalen van mijn kaartje. Ruim twee uur van tevoren haal ik mijn ticket op bij de bilheteria van Benfica. Vroeg aanwezig zijn is sowieso belangrijk, de sfeer voordat de wedstrijd begint is minimaal zo mooi als de sfeer tijdens de wedstrijd. Voor de wedstrijd staan supporters van Benfica massaal vuurwerk af te steken en uit volle borst clubliederen te zingen. Supporters van Sporting zijn logischerwijs nergens te zien, die worden rechtstreeks naar het uitvak gebracht.

Kolkend stadion

Ik had een plek bovenin de lange zijde gekozen om mooi uitzicht te hebben over het gehele stadion en natuurlijk specifiek het uitvak van Sporting en de fanatieke korte zijde van Benfica. Voor de wedstrijd begon hield iedere supporter een groot wit of rood vel boven het hoofd. Deze geplande sfeeractie door het gehele stadion gaf een geweldig beeld door het gehele Estádio da Luz. De fanatieke supporters van Benfica hadden een paar eigen spandoeken meegenomen en staken nog wat vuurwerk af. Het uitvak van Sporting zorgde ondertussen voor wat groene rook en maakte ook het nodige lawaai.

De toon op de tribune was gezet en het was tijd voor de spelers om te proberen de rust te bewaren in het kolkende stadion. Verrassend genoeg leek de spelers van Sporting CP dit beter te lukken. Na 15 minuten wordt een schot van Fabio Coentrão compleet van richting veranderd. Vleugelflitser Gelson Martins was er als de kippen bij om de bal binnen te koppen en het uitvak te laten ontploffen. Vanaf dit moment begonnen de spelers van Benfica aan een niet aflatende storm van aanvallen.

Gesteund door haar eigen fanatieke aanhang ontvouwde zich een rode storm richting de verdedigers van Sporting. Erg effectief was het nog niet, want Sporting haalde met groot gemak de voorsprong mee de rust in. De tweede helft schakelden de spelers van Benfica nog een tandje bij. Keeper Rui Patricio moest meerdere malen ingrijpen en de lat stond een gelijkmaker in de weg. Tot de allerlaatse minuut bleef Sporting overeind, de supporters van Benfica werden ondertussen wanhopig. Tot een afstandschot van Benfica door een verdediger van Sporting CP met de hand werd gestopt. Penalty! Spits en goaltjesdief Jonas stond oog in oog met penaltykiller Rui Patricio. De Braziliaan bleef ijzig kalm en schoof de bal feilloos in de hoek. Het Estádio da Luz ontplofte op een manier die ik nergens anders heb gezien. Het was een passend einde van een gestoorde Derby de Lisboa.

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %