GroundhoppingVoetbal in Portugal

Groundhoppend door Portugal #20: Slappe streekderby in Almada

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 20: de onbekende streekderby tussen Cova da Piedade en Real SC

De Ledman LigaPro, zoals de Segunda Liga van Portugal officieël heet, mocht in het seizoen 2017/18 rekenen op de aanwezigheid van slechts twee teams uit de regio van Lissabon. De B-elftallen van Sporting CP en Benfica tel ik daar natuurlijk niet bij mee. De twee clubs uit de regio op het tweede niveau waren Cova da Piedade uit Almada en Real SC uit Queluz. De onderlinge wedstrijd tussen deze twee teams was derhalve een wedstrijd die ik had omcirkeld in de agenda.

Degradatiestrijd

Ook al werd de wedstrijd eind december gespeeld, het was al duidelijk dat beide ploegen hun best moesten gaan doen om degradatie naar het amateurvoetbal te voorkomen. Helemaal onlogisch is dat niet. Beide ploegen zijn eigenlijk teams die weinig ervaring hebben in het profvoetbal. Voor Cova da Piedade was dit pas het tweede seizoen in het profvoetbal. Na in 2015/16 zich te kronen tot kampioen van de Campeonato de Portugal promoveerde de club naar het tweede niveau. Voor Real SC was dit zelfs haar debuutseizoen in het profvoetbal, na een kampioenschap in de Campeonato in 2016/17.

Beide ploegen bevonden zich dus in een vergelijbare situatie. Cova schuurde tegen de degradatieplekken aan en Real SC stond zelfs op een laatste plek. Een lange geschiedenis van rivaliteit bestaat geenszins tussen de twee clubs, daarvoor hebben ze te vaak in de amateurcompetities tegen teams gespeeld die veel dichterbij lagen. Het feit dat beide ploegen echter de eer van de regio op het tweede niveau mochten verdedigen in combinatie met de korte reisafstand van slechts 20 kilometer en de vergelijkbare situatie van beide clubs gaf mij toch hoop op een spannende ‘streekderby’.

Adembenemend Almada

De thuisbasis van Cova da Piedade is het Estádio Municipal José Martins Vieira. Het stadion is vernoemd naar de voormalig burgemeester van de gemeente Almada. Almada ligt aan de andere kant van de rivier de Taag. De beroemde Ponte 25 de Abril is de belagrijkste verbindingsweg naar Lissabon zelf. Almada bezit ongelooflijk veel schoonheid, zo gaf ik eerder al aandacht aan de schitterende omgeving rondom het complex van Almada Atletico Clube. Ook het Estádio Municipal José Martins Vieira is omgeven door veel schoonheid.

Na een reis met de boot vanuit Lissabon naar Almada brengt de tram mij tot op een paar minuten van het stadion van Cova da Piedade. Het Estádio Municipal José Martins Vieira kent een schitterende omgeving. Achter de ene korte zijde is het befaamde Cristo Rei standbeeld nog goed te zien. Rondom de ene helft van het stadion staan veel 13-in-een-dozijn flats. Ondertussen al jaren niet meer onderhouden en dus zwaar verpauperd zoals bijna alleen in Portugal kan. Aan de andere kant van het stadion ligt juist ongelooflijk veel groen. Daar bevindt zich een groot park, wat weer op een andere manier voor mooie beelden zorgt.

Tamme derby

De sfeer rondom de wedstrijd zelf sloot het beste aan bij de rustige, bosrijke kant van het uitzicht. Van enige rivaliteit was overduidelijk geen sprake. De korte reisafstand had er wel voor gezorgd dat er meer uitsupporters waren dan gemiddeld. Ongeveer 50 mensen hadden de reis vanuit Queluz gemaakt en vormden het uitvak vandaag. Ik koos een plekje uit tegenover de hoofdtribune en het uitvak, in de hoop wat leuke foto’s te maken. Waar op de tribune’s weinig te beleven was, lieten beide ploegen zich op het veld van hun slechtste kant zien. De hele wedstrijd werd ontsierd door een constante stroom aan schwalbe’s en aanstellerij.

Het niveau van voetbal was ook niet om aan te gluren en dus genoot ik maar zo veel mogelijk van de zon en de omgeving. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Cova da Piedade met een minimale 1-0. De ploeg uit Almada mocht hierdoor blijven dromen van een vervolg in het profvoetbal. Voor tegenstander Real SC leek het debuutseizoen ook direct het afscheidsseizoen te gaan worden.

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %