GroundhoppingVoetbal in Portugal

Groundhoppend door Portugal #14: Bekersprookje bij Alta de Lisboa

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaatk in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 13: het bekersprookje bij het piepkleine Alta de Lisboa

Eerder in deze reeks schreef ik over het vliegtuigspotten bij het kleine Alta de Lisboa. Hoewel ik daar een leuke middag had, wist ik bij het verlaten van het complex eigenlijk al dat ik er nooit meer zou terugkeren. Dat was echter buiten één ding gerekend. Het enige wat een bezoekje aan dat saaie complex weer waard zou maken was een unieke wedstrijd. Tot mijn verbazing haalde Alta de Lisboa de derde ronde van de beker en lootte het tegen profclub Famalicao.

Het was weer vliegtuigspotten bij Alta de Lisboa

Belangrijkste wedstrijd in de geschiedenis

Aangezien ik een zwak heb voor een goed bekersprookje en er verder weinig leuke wedstrijden tussen zaten, ging ik maar weer richting het moderne sportcomplex langs het vliegveld. In tegenstelling tot vorige keer was het voor de aftrap al redelijk druk in de buurt van het complex. Aangezien de club nog niet lang bestaat, staat vandaag de grootste wedstrijd van de clubgeschiedenis op het programma. Het behalen van de beker was al een unicum voor de club. Dat ze vervolgens ook nog eens 2 rondes zou overleven, had niemand verwacht. De thuiswedstrijd tegen tweedivisionist Famalicao was dus een toetje voor de supporters van Alta de Lisboa.

De club zelf had groot uitgepakt voor de wedstrijd. De helft van de tribune was bestemd voor supporters van Famalicao en de andere helft voor thuissupporters. Speciaal voor de wedstrijd had de club zelfs wedstrijdsjaals laten maken. Hoewel het kopen van een wedstrijdsjaal in principe indruist tegen alles waar In de Hekken voor staat, moet ik toegeven dat ik hier heb gezondigd. Een wedstrijdsjaal van een vierdedivisionist uit Portugal leek me wel weer zo niche en cult dat het voor mij opwoog tegen mijn Against Modern Football gevoel.

De uitsupporters van Famalicao komen aan met de bus

Waardig gevochten

Speciaal voor deze wedstrijd leek het alsof de hele buurt het sportcomplex had gevonden. Zoals ik al eerder schreef zou deze buurt in Nederland enkele jaren terug zeker zijn gemarkeerd als Vogelaarwijk. Deze wijken zorgen vaak echter wel voor supporters met passie. Dat was vandaag ook zeker het geval. Waar tijdens mijn eerste wedstrijd hier de zijde maar voor 10% gevuld was, zat het vandaag stampvol. Waar tijdens de eerste wedstrijd een tamme sfeer hing, was de sfeer vandaag geweldig. De belangrijke wedstrijd had een soort elektriciteit in de lucht gebracht. Het publiek was zeer opvliegend, bleef de gehele wedstrijd onrustig en vloog om het minste en geringste van de betonnen zitplaatsen af. Regelmatig vergat ik zelfs om foto’s te maken omdat ik zo opging in de sfeer en het temperament van de supporters.

Het fanatisme van de zijkant sloeg ook over op het veld. De spelers van Alta de Lisboa renden zich de longen uit het lijf tegen de veel fittere profs uit Noord-Portugal. Behalve een bal op de lat wist Famalicao weinig gevaar te stichten. Na een half uur verdween echter een afstandschot pardoes in de kruising en leek alle hoop op een stunt vervlogen. In de tweede helft wist Alta de Lisboa tot ieders verbazing de betere ploeg te worden. De ploeg kreeg meerdere kansen op de gelijkmaker en speelde echt beter.

Het temperament van het publiek sloeg over op de spelers. Zeker op de aanvoerder, die op een gegeven moment op het punt stond om de grens aan te vliegen en door drie man moest worden tegengehouden. Helaas werden de kansen van Alta in deze wedstrijd niet afgemaakt. In de allerlaatste minuut deelde Famalicao ten slotte het nekschot uit. Uit een counter werd de 0-2 gescoord. Voor de supporters van Alta de Lisboa natuurlijk jammer, maar de wedstrijd en de sfeer opzich zorgden ervoor dat verliezen eigenlijk al niet meer mogelijk was.

De aanvoerde staat op het punt om de grensrechter aan te vliegen

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %