In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 4: Alta de Lisboa

Dit weekend was er eindelijk een kans om mijn eerste ervaring op te doen met het Portugese bekervoetbal. Hoewel er vele mooie wedstrijden op het programma stonden in de regio Lissabon, viel mijn oog op de wedstrijd tussen Alta de Lisboa en Flamengos. Alta de Lisboa komt namelijk uit in de AF Lisboa Pro-Nacional. Dit is het laagst mogelijke niveau om mee te mogen doen aan de beker. Flamengos heeft haar thuisbasis op de eilandengroep Azores. De kans om deze eilandbewoners op het vaste land te zien spelen liet ik ook zeker niet aan mij voorbijgaan.

Het complex van Alta de Lisboa ligt er nogal opvallend bij

Intense band met Benfica

Alta de Lisboa is een zeer recente club. Het werd pas opgericht in 2005. Dit is in Portugal, waar clubs eerder sterven dan geboren worden, redelijk opvallend. De club heeft een groot deel van haar bestaan te denken aan de samenwerking met Benfica. Het complex en de jeugdteams van de club fungeren namelijk als een voetbalschool voor Benfica. Het is een samenwerking waar ze bij Alta de Lisboa ongelooflijk trots op zijn.

Een mooi ouderwets tafelvoetbalspel leidt de weg naar de kantine

Als ik met de bus het Complexo Desportivo do Alto do Lumiar nader valt me op dat de club in een redelijk ‘slechte’ buurt ligt. De inwoners van de buurt zijn voor het grootste gedeelte immigranten uit Angola en Kaapverdië. Dit heeft de buurt een naam bezorgd als arme wijk waar veel werkloosheid heerst. Het stadion van de club valt ook een beetje uit de toon bij de vele flatgebouwen en armoedig uitziende huizen.

Alta de Lisboa is ongelooflijk trots op de samenwerking met Benfica en op Renato Sanches

Vliegtuigen spotten

Eenmaal aangekomen bij het stadion zie ik al gelijk dat daar vandaag weinig moois te zien valt. Zowel van buiten als van binnen is het stadion teleurstellend modern. De tribunes zitten hoog boven het veld en missen alle schoonheid. Er is gelukkig wel één ding wat het stadion speciaal maakt. Het ligt namelijk pal naast het vliegveld. Dit zorgt er dus voor dat de gehele wedstrijden vliegtuigen aan het dalen en stijgen zijn. Deze vliegtuigen zorgen voor erg mooie plaatjes en vergoeden hiermee een beetje het saaie stadion. Dit stadion wordt overigens gedeeld met nog één club, namelijk Aguias de Musguiera.

De club is trots op de Kaapverdische achtergrond van haar aanhang

Waar het stadion niet erg interessant is, is de kantine wel erg leuk en sfeervol. Buiten de kantine staat een mooi ouderwets tafelvoetbalspel. Binnen in de kantine komt de trots van de plaatselijke bevolking naar voren. Het clubhuis is namelijk behangen met drie specifieke dingen; posters van Benfica, foto’s van Renato Sanches en vlaggen van Kaapverdië. De vele posters en vlaggen van Benfica laten mooi zien hoe trots Alta is op de samenwerking met Benfica. De vlaggen van Kaapverdië verwijzen naar de achtergrond van de vele immigranten die supporter en speler van de club zijn. De foto’s van Renato Sanches hangen er omdat de jonge middenvelder van Bayern de held is van de buurt.

De spelers maken zich op voor de eerste bekerwedstrijd van Alta de Lisboa ooit

Opgegroeid in Alta de Lisboa en gespeeld in de jeugd van Aguias de Musguiera is Renato een echte jongen van de buurt. Zeker na zijn aandeel in het Europees Kampioenschap van Portugal en zijn goede spel voor Benfica is hij uitgegroeid tot toonbeeld van de buurt. Sanches is een succesverhaal waar alle andere immigranten uit Alta de Lisboa zich aan kunnen optrekken. De bewoners zijn dus ook erg trots op ‘hun’ voetbalster.

De Bifana wordt vers bereid in de fijn amateurische keuken

Simpele overwinning

Nadat ik een tijdje in de kantine heb doorgebracht is het al bijna tijd voor de aftrap. Ik bestel nog snel een biertje en een bifana. De barbecue wordt speciaal voor mij aangezet en het broodje varkensvlees wordt vers gemaakt. Met een volle maag kijk ik tevreden toe hoe Alta sterk begint tegen de eilandbewoners van Flamengos. De club uit Lissabon is zelfs veel te sterk voor de ploeg van de Azoren. Binnen een kwartier ligt de openingstreffer namelijk in de goal. Voor rust wordt er zelfs nog uitgebreid naar 2-0. De sfeer op de tribune is dus erg gelaten. Bovendien zijn er maar ongeveer 100 mensen op de wedstrijd afgekomen.

Één van de eilandbewoners kan zijn frustatie niet binnen houden en mag met rood het veld verlaten

In de tweede helft loopt de club nog makkelijker weg. Na de 3-0 een kwartier voor het einde is alle spanning uit de wedstrijd. Dit betekent echter ook dat ik rustig kan gaan genieten van de opstijgende vliegtuigen. Het zonnetje schijnt weer heerlijk en zo ontspannen kijken naar een simpele overwinning is dus zeker geen straf. In de 80e minuut maakt Alta de Lisboa ook nog een 4-0. De mannen van Flamengos mogen dus weer aan een lange reis terug naar hun eiland beginnen met een overtuigende nederlaag op zak. Ik laat het stadion achter me en begin ook aan mijn reis terug naar huis.

De spelers vieren de ruime overwinning met de supporters

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.