Voetbal in Oost-Europa

Fotogenieke stadions in Albanië: prachtig uitzicht en begroeide tribunes

Natuurlijk neem je even een kijkje als je op vakantie toevallig langs een stadion komt. De onbekende stadions in Albanië blijken verrassend fotogeniek te zijn vanwege de ligging, het uitzicht en de oude en begroeide tribunes! We bezoeken Luftëtari in Gjirokaster, Tomori Berat in Berat en Flamurtari in Vlorë.

Het zijn wellicht drie clubs waarbij niet direct een belletje gaat rinkelen. Desondanks kan je juist dan verrast worden. Als je toch in de buurt bent, heb je niets te verliezen.

Kasteel in Gjirokaster

In Gjirokaster bezoeken veel toeristen de heuvelachtige straatjes in het UNESCO-centrum en het plaatselijke kasteel. Vanuit het kasteel heb je een geweldig uitzicht op de stad en zie je direct hoe centraal het stadion van Luftëtari ligt.

Luftëtari

De club uit Gjirokaster, Luftëtari, is enkele jaren terug vanwege financiële problemen verdwenen uit de hoogste divisies van Albanië.  In het seizoen 2023-2024 deed de opvolger, KF Luftëtari, mee om play-offs naar de tweede divisie. Het team strandde in de finale, Besa was met 3-1 te sterk.

Het stadion in Gjirokaster mag er zeker zijn. De tijd heeft hier even stilgestaan. Vanuit de tribunes heb je een prachtig uitzicht op de bergen, het kasteel en de flats. Een groot deel van de plaatsen zijn oude staantribunes. Achter elke tribune is er genoeg te zien en lokale inwoners kunnen de wedstrijden vanuit hun woning bekijken. 

Tomori Berat

Ook Berat staat op de UNESCO-lijst van Albanië. Logisch, want het centrum met de huizen op de bergen is wonderschoon. Wie echter iets verder doorloopt, komt uit bij het stadion van de lokale voetbalclub. 

Stadiumi Tomori, dat ook te zien is vanaf het kasteel van de stad, is het onderkomen van Tomori Berat. Deze club degradeerde in 2024 uit de tweede divisie van Albanië. Bij aankomst bij het stadion zien we dat het team aan het trainen is, waardoor we zo via de hoofdingang het veld op kunnen lopen.

Twee spelers zien dat er foto’s worden gemaakt en vragen of ze ook op de foto mogen. Het bijzondere is dat het stadion van binnen een verwaarloosde indruk maakt, maar dat de spelers wel op een kunstgrasmat staan.

Ook in Berat heb je vanuit het stadion een mooi uitzicht op de bergen. Verder valt op dat de natuur flink bezig is geweest op de korte zijdes: het ziet er aardig groen uit. Dat geldt ook voor de trappen bij de andere ingangen.

Flamurtari

In het zuiden van Albanië ligt Vlorë, een stad aan zee met meer dan 100.000 inwoners. Hier speelt Flamurtari, waar supporters na een wedstrijd niet lang hoeven te reizen om de stad in te gaan, want het stadion ligt pal naast de lange boulevard waar veel restaurants en cafés zich bevinden.

De club was tot 2020 een vaste waarde in de hoogste divisie en heeft een aantal keer in de voorrondes van Europese toernooien gespeeld. Het Flamurtari Stadium telt 8,500 plaatsen en ook hier stond de deur open vanwege een training. De hoofdingang ziet er best modern uit. Er gaan verhalen rond dat er mogelijk een nieuw stadion in Vlorë komt, maar het is onbekend wanneer dit zal gaan plaatsvinden.

Op de hoofdtribune na zijn de tribunes onoverdekt. De andere lange zijde bevat stoeltjes in de clubkleuren. Net als bij de andere twee clubs kijk je in Vlorë uit op het bergachtige landschap en wonen er mensen in grote flats naast.

 

Lees ook: 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %