De derde club van Tirana als het om kampioenschappen gaat. Een degradatie overleven. En nu, na 26 jaar wachten weer kampioen van Albanië. FK Partizani pakt de 16e landstitel in de Tirana Derby tegen aartsrivaal KF Tirana. Een overwinning die zoet smaakt. Uitzinninge taferelen, massaal in de hekken. Fantastisch om dit mee te mogen maken. FK Partizani gefeliciteerd!

Zelfs ik ben nerveus voor de wedstrijd. De spanning werkt aanstekelijk. Al op weg naar het stadion is het voelbaar. Zo lang geen prijs winnen is een herkenbaar gevoel. FK Partizani pakte in 2004 de laatste prijs door de beker te winnen. Vandaag kan er niets mis gaan. Tien punten voorsprong met nog vier speelronden te gaan. De derby winnen betekent het kampioenschap binnen slepen. Elk ander resultaat zorgt dat ze afhankelijk zijn van het resultaat van Kukësi wat uit speelt bij Luftëtari Gjirokastër.

The Final Countdown

Terwijl Ultras Guerrills on fire zijn heeft het team op het veld het lastig. Rivaal KF Tirana is een stugge tegenstander. Maar wanneer Çinari de bal snoeihard achter de keeper schiet ontplof het stadion. Massaal duiken de supporters en de spelers in de hekken om het doelpunt samen te vieren. Het hek aan de druk niet aan en begeeft het op meerdere plekken.

Samen in de hekken

De spanning stijgt

Vlak voor de rust komen de blauw-witten op gelijke hoogte. De Ultras Guerrills laten zich niet uit het veld slaan door de tegenslag. Ze zetten nog een tandje bij. Maar de spanning stijgt als blijkt dat Kukësi in de tweede helft op voorsprong is gekomen. Als de stand zo blijft, wordt het feestje uitgesteld tot minimaal volgende week.

De fanatieke aanhang begint de tweede helft met een flinke pyro show. Burn ‘em all staat er op het spandoek. Hoewel hun geduld flink op de proef wordt gesteld, is het vertrouwen groot. Wanneer Çinari zijn tweede van de wedstrijd op bijzondere wijze binnen schiet kan het niet meer mis gaan. De hele lange zijde klimt massaal in de hekken. Wederom delen die het begeven. Tranen van geluk vloeien, geweldig fanatisme.

Burn ‘em all

Partizani Kampioen

Het nieuws stroomt binnen dat Kukësi inmiddels op een 3-2 achterstand is gekomen vlak voor tijd. Het is zeker. FK Partizani is kampioen van Albanië. Zoals voorafgaand aan de wedstrijd tijdens de sfeeractie is laten zien, The Final Countdown is begonnen. Vele supporters klimmen over het hek. De stewards proberen met man en macht ze in bedwang te houden. De politie ziet al snel dat het een onbegonnen zaak is. Het laatste fluitsignaal en de supporters vliegen massaal het veld op.

Spelers worden snel ontdaan van hun shirts. Iedereen is op zoek naar een aandenken van deze memorabele dag. Ik meng me tussen de feestvierende supporters. Sommige nog vol ongeloof. Anderen laten de tranen de vrije loop. Een ding is zeker. FK Partizani is voor nu de beste van de stad, de beste van het land.

FK Partizani

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.