Voetbal in Oost-Europa

Het 29ste kampioenschap van KF Tirana

Het is 26 mei, een dag na de verloren conference leaguefinale van Feyenoord. We weten allemaal hoe deze wedstrijd in het Air albania stadion is afgelopen. Toevalligerwijs viert KF Tirana op deze dag haar 29ste kampioenschap in het Selman Stermasi stadion. Met een tifo en het nodige vuurwerk wordt het kampioenschap uitbundig gevierd en wordt de selectie gehuldigd voor het kampioenschap van enkele weken hiervoor. Dit onder toeziend oog van een groep Feyenoordsupporters, die het feest meevieren!

De rivaliteit

De wedstrijd FK Partizani – KF Tirana staat garant voor een wedstrijd met passie en grote rivaliteit. Deze rivaliteit gaat al decennia terug. Samen met Dinamo Tirana zijn zij de grootste clubs van het land. Voor dit weekend leggen wij de focus op FK Partizani en KF Tirana. De wedstrijden tussen beide clubs worden ondanks het zeer matige voetbal door het hele land gevolgd. Het is een strijd die niet enkel op het veld plaatsvindt maar zeker ook op de tribunes. De strijd gaat om de eer van de stad tussen de Guerrils van Partizani en de Tirona Fanatics van Tirana.

Als we kijken naar de verschillen kan over het algemeen worden opgemerkt dat Partizani meer de linkse club is van de arbeiders en Tirana toch wat meer de club van hoger opgeleiden en ook wat meer rechts georiënteerd is. Al is dit wel enigszins een stereotypering aangezien dit niet voor de volledige aanhang geldt van beide clubs.

Typisch Albanië

De dagen voor vertrek verdiepen we ons in het krijgen van kaartjes. Aangezien dit de derby van Albanië is en hierin mogelijk het kampioenschap wordt beslist zouden we toch wel graag de kaartjes bemachtigen voordat we de reis naar Albanië maken.

Wel zien we dat ongeveer 1,5 week voor de wedstrijd de locatie is veranderd. In plaats van in het Air Albania stadion te spelen staat de wedstrijd nu op de planning in het Selman Stermasi stadion. Dit is de thuishaven van KF Tirana. Wel voelt dit voor ons iets wat ongemakkelijk aan, FK Partizani die de derby thuis speelt tegen Tirana in het stadion van Tirana? In Nederland ondenkbaar natuurlijk. Wel blijkt dat dit eerder al het geval was gedurende de bouw van het Air Albania stadion in 2019. 

Als we de beide clubs en ultra groepen benaderen voor tickets krijgen we nauwelijks tot geen reactie. Dit voelt toch wat ongemakkelijk, wat staat er nou precies op de planning en wat kunnen we verwachten voor de wedstrijd. Uiteindelijk krijgen we 2 dagen voor de wedstrijd bevestiging. De wedstrijd is nogmaals verplaatst. Ditmaal naar de Elbasan Arena. Als we opzoeken waar dit ligt verbaast het ons toch wel. De derby van Tirana wordt 60 km ten zuiden van Tirana gespeeld. Je gaat Feyenoord – Sparta toch ook niet in Utrecht spelen?

Verder is de wedstrijd ook nog een uur vervroegd. Dit komt niet heel onhandig uit aangezien het anders wel laat wordt voordat we terug zijn in de hoofdstad. Dit alles samen is voor ons wel weer typisch de Balkan. Je hoeft er nooit op te rekenen dat alles weken van tevoren vast staat en het ook zo gaat lopen zoals gepland.

Onderweg naar Elbasan

Zaterdagmiddag vertrekken wij per taxi richting Elbasan. We hadden nog een mogelijkheid om mee te gaan met de bussen van Partizani, maar omdat we het mogelijke kampioenschap van KF Tirana graag zouden meemaken vertrekken we toch liever op eigen gelegenheid richting Elbasan.

In de taxi onderweg naar Elbasan krijgen we te maken met een nogal drukke chauffeur. Het eerste kwartier blijft hij maar praten over zijn vriend in Amsterdam die een coffeeshop zou hebben. Zelf rolt hij enkele pret shaggies voor onderweg en laat blijken dat er niks mis mee is. Als we enigszins grappend vragen of er in Albanië ook maffia is begint hij te schateren van het lachen. Tijdens de rit groeien we langzaam naar elkaar toe. Nadat later alle verhalen over Amsterdam afgelopen zijn begint hij over alle trekpleisters in Albanië, waar hij ons maar al te graag heen brengt. Van de kustplaats Durrës tot ‘fish city’ overal heeft hij wel kennissen waar we zeker even heen moeten.

 Naast alle verhalen van de taxichauffeur valt het ook op dat we niet de enige zijn die de weg richting Elbasan vinden voor de derby. Vele auto’s en minibusjes met vlaggen die uit het raam hangen zijn er langs de weg te zien. Rondom het stadion is het verder vrij rustig. Mensen genieten van een snack en drinken wat bij de kroegen rondom het stadion. Wij kopen bij het stadion een kaartje en vinden een plek op de lange zijde.

Nitraatjes van Partizani

Enkele minuten voor de opkomst komen de Guerrils van Partizani het stadion binnen. De vlaggen worden in gereedheid gebracht en de vocaal zijn ze goed te horen. Bij opkomst van de spelers is er geen rookbom of fakkel te zien. Het enige wat duidelijk opvalt is de grote hoeveelheid knallen. De ene na de andere knal komt voorbij en er lijkt dan ook geen einde aan te komen. Ergens heeft dit wel wat, flink wat dreunen achter elkaar die door het hele stadion te horen zijn. Maar als je dan toch wat meeneemt en afsteekt geef ik toch wel de voorkeur aan een fakkel of rookbom.

Als de wedstrijd begint heeft KF Tirana duidelijk het betere van het spel. Ze voetballen redelijk makkelijk maar tot kansen leidt dit niet. Het is dan ook Partizani dat de score weet te openen. Dit door middel van een prachtige omhaal. Dit doelpunt wordt uitbundig gevierd zoals het hoort, met de supporters. De spelers klimmen de hekken in en de nodige nitraatjes worden weer afgestoken.

Partizani weet deze voorsprong niet lang vast te houden en binnen 10 minuten maakt Tirana gelijk. En waar de spelers van Partizani allemaal de hekken in gingen doen die van Tirana precies hetzelfde. Dit blijft toch wel de manier om een doelpunt te vieren.

Pyroshows

In de rust besluiten we meer in de richting van de uitfans te gaan zitten. We verwachten toch wel dat Tirana deze wedstrijd en daarmee ook het kampioenschap over de streep gaat trekken. Deze gedachte blijkt niet verkeerd te zijn. Vlak na rust komt Tirana op voorsprong. Door dit doelpunt komt de titel van Tirana steeds dichterbij. Om de spelers nog een extra steuntje in de rug te geven wordt er flink uitgepakt met een goede pyroshow die zeker niet mag ontbreken in de Balkan.

Aan het eind van de wedstrijd begint Partizani meer druk uit te oefenen om toch nog een gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Dit lijkt ook bijna te lukken als een van de spelers van Partizani neergaat in het strafschopgebied en de scheids fluit voor een penalty. Enkel volgt er een discussie op het veld en de VAR wordt ingeschakeld. De penalty wordt niet toegekend en een uitgelezen kans voor Partizani om gelijk te komen blijft uit. Wel laten de Guerrils van Partizani nog van zich spreken. Een pyro met verschillende rookbommen en strobo’s maakt de derby compleet.

Blessuretijd

Tijdens de blessuretijd worden de nodige voorbereidingen getroffen voor het vieren van de 29ste titel. Ondanks dat Partizani op het veld nog probeert dit te voorkomen maakt iedereen zich klaar. Zowel de Tirona Fanatics voor het nodige vuurwerk als wel de aanwezige politie. Bij zowel de Tirona Fanatics als bij de Guerrils staat er een linie ME opgesteld. Dit zijn alleen niet de aantallen waarvan je direct zou zeggen dat ze een actie van een van beide groepen zouden kunnen voorkomen.

Als het er even op lijkt dat de scheidsrechter heeft afgefloten rent er al gelijk iemand het veld op. Hij wil het feest optimaal vieren en loopt een flink stuk het veld in. Als die binnen enkele seconde in de haren wordt gevat, wordt die door de stewards afgevoerd. In eerste instantie richting de middenlijn om zo het stadion te worden uitgezet. Enkel volgt er een discussie en in plaats van het stadion uit te worden gestuurd wordt die teruggebracht naar zijn vak. Dit wordt zeer gewaardeerd door de supporters van Tirana!

Als nog geen 2 minuten later officieel afgefloten wordt barst het feest los. Vanuit de hoek van KF Tirana rennen de supporters het veld op en wordt het nodige vuurwerk afgestoken. Ook de early pitch invader van enkele minuten hiervoor is als een van de eerste weer op het veld te vinden.

Guerrils vs. Tirona Fanatics

Tijdens het feestgedruis op het veld zien we aan de overkant dat de Guerrils dit feest duidelijk willen verstoren. Als eerste proberen ze het hek aan de voorkant van de tribune te forceren om zo het veld op te komen. Dit weet ze niet te lukken door ingrijpen van de aanwezige ME. Om toch het feest te verstoren besluiten ze over de lange zijde van de tribune richting de kant van Tirana te lopen. Dit lukt ze aardig goed en als ze dichterbij komen wordt het nodige vuurwerk en ander materiaal over en weer gegooid. Vanaf het veld kunnen we goed volgen wat er allemaal gebeurt. De ene na de andere fakkel vliegt voorbij en er worden de nodige klappen uitgedeeld door beide groepen. Al snel komt er wat politie de tribune op en door middel van traangas weten ze de supportersgroepen uit elkaar te houden.

De Guerrils verlaten hierna het stadion en bij de Tirona Fanatics vindt er overleg plaats. Een groepje van 20 tot 30 man staat bij elkaar en het is duidelijk dat hier wordt besproken wat het plan wordt. In de tussentijd merken we dat de poorten bij de tribunes allemaal dicht zijn. De enige manier om het stadion nog te verlaten is via de hoofdtribune en de vip loges achter de tribune. Als we buiten het stadion zijn gaat het allemaal vrij gemoedelijk. De Guerrils zijn al vertrokken en enkel de supporters van Tirona zijn hier nog aanwezig om feest te vieren. In alle auto’s hangen mensen uit de ramen en wordt er uitbundig getoeterd. Als we met de taxi terug rijden zien we enkele bussen en auto’s op de snelweg stoppen om hier verder feest te gaan vieren. Uiteindelijk is dit een van de mooiere kampioenschappen die wij hebben meegemaakt.

W
Liefhebber van alles wat met voetbalcultuur te maken heeft. Ik reis het liefst heel Europa door op zoek naar de dikste wedstrijden en alles wat daar bij komt kijken!

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %