Voetbalsupporters

Football is falling in love with Elvis

Het is 16 augustus. De sterfdag van Elvis Presley. Na zijn dood leeft Elvis nog voort in vele harten en is zijn muziek nog lang niet vergeten. Elvis liet ook het voetbal iets na. Nog altijd klinkt één van zijn hits door de stadions: Can’t Help Falling in Love.

“Wise men say. Only fools rush in. But I can’t help falling in love with you!” Het lied Can’t Help Falling in Love van Elvis Presley gaat over een ondoorgrondelijke, niet tegen te houden verliefdheid en zou daarmee ook over de liefde voor een voetbalclub kunnen gaan. Waar fans zichzelf wel eens afvragen na de zoveelste wanvertoning van hun club ‘waarom?’, dan houdt de clubliefde hen overeind. Onvoorwaardelijke liefde. Het is dan ook niet vreemd dat het lied van The King wordt gezongen door voetbalsupporters.

De melodie van Can’t Help Falling in Love is voor een groot deel gebaseerd op het al in 1784 geschreven Plaisir d’amour, een liefdeslied van de Franse schrijver Martini. Een kleine tweehonderd jaar later, verwierf het een prominente plaats in de muziekgeschiedenis. In 1961 speelde Elvis Presley een hoofdrol in de film Blue Hawaii, waarin het nummer Can’t Help Falling in Love door Elvis werd gezongen. Een megahit was het gevolg en vandaag de dag geldt het nummer als een van de bekendste platen van The King. Na Elvis’ succes coverden tal van artiesten het lied, zo scoorde UB40 in de jaren negentig een wereldwijde hit met hun cover van het lied.

De opmars in het voetbal van Wise Men Say, zoals het lied ook wel wordt genoemd naar de beginregel van het nummer, is kort na Elvis’ dood in 1977 begonnen. Bij een aantal clubs groeide Can’t Help Falling in Love in de jaren tachtig uit tot hét lied om de clubliefde van supporters vanaf de tribune te bezingen.

Nog altijd is het liefdesliedje van Elvis populair onder supporters van Hull City, Preston North End, Sunderland, Swansea City, Swindon Town en AFC Wimbledon (ook ‘franchise’ MK Dons heeft het nummer meeverhuisd). Op dit moment wordt vooral Sunderland het meest geassocieerd met Can’t Help Falling in Love. Voor, tijdens en na wedstrijden wordt het lied van Elvis vaak hartstochtelijk gezongen door The Mackems.

Vandaag, op de sterfdag van The King, wordt Elvis door vele fans herdacht, maar voetbalsupporters eren hem bewust of onbewust iedere week, door simpelweg de liefde voor hun club te bezingen. Thank you Elvis!


(Uitfans Sunderland bij Hull City)


(Fans Sunderland na het voorkomen van degradatie en bekendmaking degradatie Newcastle United)


(Elvis met Can’t Help Falling in Love in Blue Hawaii)

Tekst Can’t Help Falling in Love

Wise men say

Only fools rush in
But I can’t help falling in love with you
Shall I stay
Would it be a sin
If I can’t help falling in love with you

Like a river flows surely to the sea
Darling so it goes
Some things are meant to be
Take my hand

Take my whole life too
For I can’t help falling in love with you

Like a river flows surely to the sea
Darling so it goes
Some things are meant to be
Take my hand

Take my whole life too
For I can’t help falling in love with you

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %