Zonder artikelen met de opdruk van een clublogo zou het maar een saaie boel wezen in de voetbalstadions. Fanartikelen zijn dé manier om te laten zien dat je een supporter bent van jouw favoriete club. Geen voetbalclub kan zonder een enthousiaste schare fans en daarom is er volop merchandising. Elke club heeft een officiële fanshop op de website staan. De fan kan daar terecht voor een groot assortiment producten. Met name shirts en sjaals zijn populair.

Merchandising vergroot populariteit voetbalclubs

Voetbalclubs verkopen niet enkel fanartikelen om het enthousiasme van de supporters aan te wakkeren. Ze hebben er ook financieel belang bij. De verkochte producten brengen geld in het laatje. Merchandising is naast de verkoop van tickets voor wedstrijden een belangrijke inkomstenbron. Veel clubs maken hierom tegenwoordig serieus werk van het aanbieden van fanartikelen. Verder helpt de verspreiding van de bedrukte artikelen bij het opbouwen van een sterk merk. De voetbalclubs hebben hun naamsbekendheid en imago namelijk mede te danken aan de zichtbaarheid van de fanartikelen. Iedere fan die rondloopt in of met de merkartikelen draagt bij aan het succes van de club. Zo’n enthousiasteling is in feite een wandelend reclamebord voor de club.

Binding met de voetbalclub en andere fans

Voetbalfans kopen merchandising met name vanwege de symbolische, emotionele en sociale waarde van de artikelen. Dit betekent dat veel supporters zich helemaal identificeren met hun favoriete club en gelijkgestemden. Met de fanartikelen tonen ze hun betrokkenheid. Daarnaast geven de spullen de fans een mogelijkheid om hun emoties te tonen. Dit zie je bijvoorbeeld aan het rondzwaaien van vlaggen en het omhoog houden van sjaals in de stadions. Verder gebruiken de fans merchandising om vriendschappen te sluiten met andere supporters en het groepsgevoel te vergroten. Supportersgroepen die gezamenlijk naar wedstrijden reizen vervoeren hun fanartikelen vaak in meerdere stevige canvas tassen. Ook een clubkaart draagt bij aan de band met de voetbalclub. Voor veel fans is deze echt van grote waarde. Mannelijke fans bewaren hem daarom vaak met zorg in een pasjeshouder heren.

Fanartikelen gebruiken

Het aanbod fanartikelen is zeer gevarieerd. Producten om de spelers in het stadion aan te moedigen komen vaak als eerste in aanmerking voor aanschaf door de fans. Mutsen, shirts, petjes en sjaals vinden daarom gretig aftrek in de online shops. De verschillende voetbalclubs verkopen daarnaast vaak artikelen met het clublogo die thuis, op school of bij het sporten te gebruiken zijn. In de stijl van jouw club bedrukte mokken, onderzetters en glazen gebruik je bijvoorbeeld als je samen met je vrienden naar de live-uitzending van een wedstrijd kijkt. Voor de jeugd hebben veel clubs een speciale lijn met schoolspullen te koop. Met onder meer kaftpapier, schriften, pennen en etuis proberen ze het enthousiasme van jongeren aan te wakkeren. Sportieve fans worden bediend met ballen, sporttassen en andere sportartikelen. Verder zie je vaak dat er een complete kledinglijn wordt aangeboden met jassen, truien en broeken. Ook verkopen veel clubs leuke sleutelhangers. Deze kun je uiteraard aan een sleutelbos hangen, maar ook aan je reistas bevestigen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.