Waar ik doorgaans ieder weekend op zoek ga naar speciale stadions en wedstrijden in binnen- en buitenland, zijn de rollen op maandag 7 januari anders verdeeld. Samen met mijn team DAW Schaijk 1 ben ik op trainingskamp in Gran Canaria, waar we mogen aantreden in een voor ons wel heel erg speciaal affiche. We spelen namelijk voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging een wedstrijd op Spaanse bodem. Estadio Muncipal Eleuterio Valerón is het strijdtoneel. Het is de thuisbasis van CD Tablero, de plaatselijke voetbalclub van het gelijknamige dorp.

Na enige research voor de wedstrijd blijkt dat de thuisbasis van CD Tablero plaats biedt aan maar liefst 1.100 personen. Hierdoor krijgt het onderkomen van de tegenstander direct de titel ‘mini-stadion’, wat tot enthousiasme leidt binnen de spelersgroep. Eenmaal aangekomen treffen we echter geen mini-stadion aan, maar een pittoresk sportpark bestaande uit een kunstgrasveld omringd door huizen, hekken, muren, één grote tribune en een kleedlokaal. Een traditionele cantina completeert het sportcomplex.

Fifa Street

Met een beetje fantasie lijkt het veld op een episode uit de videogame Fifa Street en om me heen hoor ik een van mijn teamgenoten grappen: ‘’mag je de muren ook gebruiken in deze kooi?’’ Over de tegenstander is vooraf niet veel bekend, alleen dat CD Tablero actief is op het vijfde niveau. Iedereen vraagt zich dan ook hardop af wat voor een elftal we voor ons zullen krijgen, maar van onderschatting is geen sprake. We spelen zelf immers tweede klasse.

Na een bloedserieuze en fanatieke warming-up betraden we het speelveld. Het Nederlandse arbitrale trio (eveneens op trainingskamp) keek, net zoals wij, enigszins verbaasd naar de andere helft van het veld. Hier staat een man of 40 te trainen. Zij lijken geen enkel besef te hebben van het feit dat hier een wedstrijd gespeeld moet gaan worden. De arbiter besluit eens driftig op zijn fluitje te blazen om vervolgens te bekijken of hierdoor de boodschap duidelijk wordt. Dit is het geval, er blijven 11 spelers over. Deze spelers lijken alles behalve een team te zijn dat actief is in de Spaanse hoofdklasse: trainingstenues, keeper in hetzelfde tenue, korte sokjes in verschillende kleuren, geen scheenbeschermers en de gemiddelde leeftijd lijkt wel 17 jaar. Wat blijkt: Tablero heeft een C-elftal opgesteld om de kat uit de boom te kijken.

48 Wissels

De gedachte ‘’wat is dit voor een campingelftal?’’ spookt heel even door mijn hoofd. Maar al snel wordt duidelijk dat het niet bij deze jochies blijft. De coach van CD Tablero besluit om lekker door te wisselen gedurende deze oefenwedstrijd. Maar liefst 48 keer wisselt hij een speler, om tot slot zijn beste elf op te stellen. Ondanks het feit dat we ongeveer iedere twintig minuten een nieuwe lading verse spelers tegenover ons krijgen lukt het ons om na een uur spelen op voorsprong te komen.

Een aantal minuten na onze voorsprong laat de coach van onze Spaanse opponent de beste 11 voetballers van het 6.000 inwoners tellende dorp toch maar even opdraven om op zoek te gaan naar resultaat. Dit resulteert in twintig minuten lang de bus parkeren om onze Hollandse Trots te bewaken op Spaans grondgebied. Helemaal vlekkeloos verloopt dit niet, maar de gelijkmaker blijft uit. Mede dankzij het aluminium, dat twee keer redding brengt.

Met de tong op de schoenen vertrekken we richting de kleedkamer. De week in Gran Canaria was sowieso al geslaagd, maar een overwinning op Spaans grondgebied maakt het nóg beter. Tot slot komen we er in de kleedkamer achter dat ook Spanje zijn kelderklasse taferelen kent: Een minuscuul cv-keteltje moet ons van warm water voorzien maar faalt, zoals verwacht, hopeloos.

Lokale specialiteit

Een ijsdouche en een korte busrit verder wacht ons in het hotel enkel nog een klein heldenonthaal van het hotelpersoneel. Mede dankzij hen wordt de traditie van een borrel na een overwinning ook in Spanje in stand gehouden. Er wordt een lokale specialiteit tevoorschijn gehaald om de overwinning te vieren. ‘’Rum & Honing’’ staat er op het etiket. Er wordt enigszins argwanend aan de borrel geroken en er worden diverse zure gezichten getrokken. Toch slaat iedereen het drankje zonder al te veel problemen achterover en tot ieders verbazing is de likeur bijna net zo lekker als de overwinning op de Spanjaarden.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.