Ik moet eerlijk toegeven, de Champions League ben ik redelijk beu gezien. Telkens dezelfde tegenstrevers en hoge ticketprijzen. We hebben meerdere keren Real Madrid, Arsenal, Marseille,… geloot. Ik was ergens blij dat we terug in de Europa League terecht kwamen. Jammer genoeg geen groepsfase met twee of drie leuke tegenstanders, maar we kregen het sympathieke Atalanta Bergamo Calcio. Toen de loting bekend was, was het direct een goedkope vlucht via Ryanair boeken naar Bologna, zo dicht mogelijk tegen Reggio Emilia. Atalanta wijkt voor zijn Europese wedstrijden uit naar het stadion van US Sassuolo, het Mapei stadion dat 20.084 toeschouwers kan ontvangen.

Atalanta Bergamo is een club gesticht in 1907 en heeft ondanks een lang bestaan als palmares maar één Coppa Italia binnen gehaald. Het is woensdagochtend als we vertrekken richting de luchthaven en iets na de middag komen we aan in Bologna. We zijn met 9 man maar er zit nog een groundhopper bij en het allereerste wat we willen proberen is het stadion van Bologna F.C. bezoeken. Ondanks eerdere berichtgeving van collega groundhoppers dat dit stadion meestal gesloten is, hebben we geluk. Er staat een poort open en verder hoeven we maar een hek over te klimmen en zijn we binnen. Het Stadio Renato Dall’Ara kan 40.572 toeschouwers ontvangen en is in mijn ogen echt een pareltje!

Aangezien het enorm regent besluiten we enkele cafés in te trekken. Een leuke nacht in Bologna volgt en soms heb je ontmoetingen die je altijd zullen bijblijven en die ook belangrijk kunnen zijn. In één van mijn vorige artikels heb ik geschreven over Ostia Mare en hoe geweldig ik daar ontvangen ben. We komen 2 Italiaanse voetbalfans tegen die vragen welke wedstrijden ik bezocht heb in Italië. Met veel plezier vertel ik over de fantastische dag in Ostia en blijkt dit ook een fan te zijn van Ostia Mare. Zijn naam is Mattia. Later in dit artikel kom ik erop terug waarom dit wederom een ontmoeting was om U tegen te zeggen.

Atlanta – Dortmund

Donderdag, it’s football day ! Aangezien er in Reggio Emilia niet veel te zien valt blijven we in de dag in Bologna en besluiten we rond half 5 de trein te nemen richting stadion. Er zou een fanfeest georganiseerd zijn en een klein uur later komen we aan. Het regent terug pijpenstelen en het fanfeest bestaat uit een tapkraam, eetkraam en muziek dat amper te horen valt. Na 2 uur daar te verblijven besluiten we aan te schuiven in de lange rij, Borussia Dortmund heeft 4.000 tickets gekregen en het is niet verwonderlijk dat veel Borussen deze verplaatsing gemaakt hebben.

Het aanschuiven gaat zeer traag en er is heel strenge controle. In Italië moeten alle tickets op naam zijn en zelfs aanstekers worden afgepakt. Atalanta is bevriend met Eintracht Frankfurt in Duitsland en daarom is dit een high risk wedstrijd. Het blijkt ook al snel bij binnenkomst dat er langs beide kanten een goede sfeer zal hangen. Het uitvak is onoverdekt en het blijft maar regenen, de kou overvalt iedereen maar dat houdt niemand tegen om te zingen en te springen. De opkomst is zoals het bij elke wedstrijd zou moeten zijn. Vuurwerk, pyro en veel sfeer, de Italianen maken er een lekker hels sfeertje van en ook langs onze zijde is de sfeer enorm goed naar de normen van een uitvak zonder dak. Ook wordt er bijna de gehele wedstrijd pyro afgestoken langs Dortmund zijde.

Het spel is slecht, het weer is barslecht, maar toch is genieten om hier te zijn. Na 11 minuten maakt Atalanta er 1-0 van en door de 3-2 in de heenwedstrijd zouden ze hierdoor verder gaan naar de volgende ronde. Gelukkig komen we ondanks onze slechte wedstrijd in de 83ste minuut op gelijke hoogte. Hierdoor gaat Dortmund door naar de volgende ronde. Er wordt nog even gezongen met de spelers na de wedstrijd, maar wij moeten nog bijna een uur blijven zitten vanwege veiligheidsredenen.

Charme van Atalanta

Na eindelijk buiten te mogen komt Mattia weer in het verhaal. Er was op voorhand niets aangekondigd over supporters die terug moesten naar de steden waar ze verdeeld zaten. Milaan, Bergamo, Bologna,… . Aangezien er ook meer volk als anders was op deze wedstrijd leek het ons niet makkelijk om terug naar Bologna te geraken. Mattia heeft ons samen met een vriend opgehaald bij het stadion en ons terug gebracht naar Bologna. Helemaal doorweekt komen we aan bij zijn auto en heeft hij zelfs handdoeken in de auto gelegd. Natuurlijk hebben we hem vergoed, maar ik zie niet veel mensen dit doen. Een gebaar dat kan tellen! Nogmaals bedankt Mattia! Al bij al was het echt een top verplaatsing. Al heb ik in enorm koude temperaturen geweest, heel veel dingen al bezocht. De kou die ik hier ervaren heb was uitzonderlijk, bijna 7 uur in de regen, wind en vriestemperatuur. Ik zie het weinig mensen doen buiten voetbalsupporters. Het maakt de charme en de herinnering van Atalanta des te mooier om te onthouden.

KRC Genk – Royal Antwerp

Vrijdag is het tijd om terug naar huis te gaan. Met natte kleding in de koffer en na een vlucht van een kleine 2 uur landen we in het zonnige Charleroi. Hiervandaan vetrekken we terug naar Antwerpen om de bus naar KRC Genk te halen. Waar mijn geliefde Royal Antwerp Football Club met 4-0 verliest. Net zoals hierboven is er veel pyro en een topsfeer in het uitvak, ondanks de uitslag een leuke afsluiter van de 3-daagse trip.

Benieuwd naar meer foto’s van de trip van Levy? Klik dan op één van de volgende links:

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.