GroundhoppingIn de actualiteitVoetbal ultras & supporters

Derby della capitale e gli ultras di Ostia Mare !

In de Hekken Shop

Mijn groundhopverhaal naar de Romeinse derby begint deze keer niet bij mezelf maar bij mijn schoonbroer. Ik heb het meermaals mogen horen : de derby in Rome staat op mijn bucketlist en wil ik echt bezoeken. Om eerlijk te zijn had ik deze wedstrijd nooit uit mezelf bezocht. Ik was al al eens naar een wedstrijd van Napoli en Udinese geweest en qua sfeer was Napoli toch echt wel zeer goed. Ik had al veel filmpjes van deze derby bekeken op YouTube en net daarom dacht ik dat dit nooit beter kon zijn dan Napoli en zo geschiede.

De wedstrijd stond gepland op zaterdag 18 november en via Ryanair was het zeer goedkoop vliegen van zaterdagochtend tot maandagavond en besloten we te gaan. Het goedkoopste ticket voor de wedstrijd zelf kostte 45 euro aan de zijkant van de Curva Sud.

We kwamen aan in Rome om 12u15 en gingen eerst richting hotel en stad, iets drinken en dan de bus op richting stadion. Ongeveer 2,5 uur op voorhand kwamen we aan. De bars aan de zijde van AS Roma zaten goed vol en er werden allerlei liederen ingezet, enorm gezellig en het klonk en zag er veelbelovend uit. Ongeveer 1,5uur voor de wedstrijd besluiten we ons richting ingang te begeven en al een geluk doen we dit. 3 controles, 2x je paspoort laten zien met je ticket en op het laatste nog eens scannen. Het heeft jammer genoeg toch een tijdje geduurd en het was enorm streng.

Over naar de wedstrijd nu, Derby della Capitale ! Een wedstrijd die vol met emotie zit en in het verleden al tal van opstootjes heeft veroorzaakt. Van enige agressie is vandaag helemaal niets te merken. Voor de wedstrijd gaat het gezang goed over en weer en dan is het tijd om te genieten. Voor de wedstrijd houden beide teams een tifo, die van Lazio geven een eerbetoon aan Gabiele Sandri, de fan die op 11 november 2007 werd vermoord door een agent, zelfs de Roma fans geven hiervoor een aplaus. Qua pyro is het eigenlijk maar pover, 2 bengalen langs Lazio zijde en enkele rookbommen aan AS Roma zijde. Tijdens de wedstrijd is de sfeer jammer genoeg iets minder dan voor de wedstrijd tot Roma op voorsprong komt in de 49ste minuut en het vak even terug uit zijn voegen barst, al snel word het ook 2-0. Lazio scoort nog tegen en de wedstrijd eindigt op 2-1. Voor mij persoonlijk was het een leuke ervaring maar ik had er iets meer van verwacht qua sfeer.

AS Ostia Mare – Monterosi FC

Op naar zondag want dan is het weer football day ! Deze keer stond er een wedstrijd in de serie D op het programma. Vooraf wilde ik op zondagavond naar Inter tegen Atalanta maar mijn reisgenoten wilden liever in de buurt blijven en zo is het AS Ostia Mare tegen Monterosi FC geworden. We besluiten al vroeg naar Ostia te gaan met de metro en daar te genieten aan een bar aan het strand. Het is 19 graden, er is bier en lekker eten.

40 minuten voor het begin van de wedstrijd komen we aan en bij aankomst worden we direct aangesproken door één van de ultras van Ostia Mare. Deze ontmoeting heeft ons een prachtige dag opgeleverd. Hij stelt ons voor aan de andere ultras en de voorzitter van Ostia. We werden direct in de armen gesloten en getrakteerd op bier, bovendien mochten we van de voorzitter gratis binnen, normaal kostte de inkom 10 euro. De ultras van Ostia zongen 90 minuten lang, vol passie en emotie en wij brulden mee. Dit is puur groundhoppen, puur ‘support your local team’, puur voetbal van de bovense plank. Tijdens de wedstrijd wordt nog een spandoek ontplooid voor een fan ‘Luca’ die in het ziekenhuis geslagen is door de politie en er erg aan toe is. De wedstrijd eindigt op 0-0, we blijven nog een half uur met de ultras iets drinken, daarna nemen we afscheid met enorm veel respect en dankbaarheid voor deze wondermooie namiddag. Forza Ostia Mare !

Benieuwd naar meer foto’s van Levy’s reis. Bezoek dan zijn website door hier te klikken voor de derby of hier voor de foto’s van Ostia Mare.

 

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.
Ook leuk om te lezen...
In de actualiteit

Eintracht Braunschweig: 125 jaar oude Traditionsverein

Voetbal in Indonesië

Awaydays Asia: onbekende supporterscultuur

In de actualiteitIn gesprek met

In gesprek met: André Krul

Dossier BalkanIn de actualiteit

FK Željezničar - wanneer je hart blauw kleurt